Kedilerin Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?
Kedilerin bilinmeyen özellikleri neler? Kediler hiç şüphesiz ki en sevdiğimiz sevimli dostlarımızdan biridir. Türlü hareketleriyle hepimizi kendilerine hayran bırakırlar. Peki bu güzel mi güzel, tatlı mı tatlı dostlarımız hakkında daha önce duymadığınız bilgileri öğrenmek ister misiniz? İşte detaylar…
Kediler Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?
Kedilerin bilinmeyen özellikleri söz konusu olduğunda ilk olarak şu detaylardan bahsedelim: Gelişim bakımından bir kedinin yaşamının ilk senesi, bizlerin yaşamının 15 senesine eşit olmaktadır. İkinci senesinden sonra ise herhangi bir kedi insan senesi olarak 25 yaşında demektir ve bu süreçten sonra, bir kedinin yaşamının her senesi hemen hemen 7 insan senesine denk düşer. Kediler kulaklarını 180 derece kadar döndürebilen varlıklardır. Bunun yanı sıra bir kedinin işitme duyusu, bizlerden en az altı kat kadar daha keskin olur.
En büyük kedi ırkında erkek bir kedi yaklaşık olarak 20 kilogramlık bir ağırlığa sahiptir. Evcil olan kediler günün hemen hemen yüzde seksenlik bir kısmında uyur. Geriye kalan kısımda da ayakta olurlar. Herhangi bir kedi direkt olarak burnunun altını görememektedir. Birçok kedinin kirpikleri bulunmamaktadır. Kedilerin her ön pençe kısmında beş tane ayak parmağı olur.
Fakat arka pençelerinde yalnızca dört tanesi vardır. Kedilerin ayak parmaklarının fazladan olması ise nadiren gerçekleşebilen bir durum değildir. En fazla ayak parmağı olan kedinin her pençesinde 32 tane tırnak bulunur. Bazı insanlar, beyaz bir kediyi hayal ettiğinizde iyi şansın sizinle olacağına inanır. Tabii bunlar batıl inançlardır fakat kedilerle alakalı batıl gerçekler olarak da görülebilir, öyle değil mi? Ayrıca miyavlamak, doğuştan var olan bir kedi dili değildir. Bunu sizlerle iletişim kurabilmek için zaman içerisinde geliştirmişlerdir.
Kedi Fizyolojisi ve Anatomisi Hakkında Kedilerin Bilinmeyen Özellikleri
Kedi davranış uzmanı olarak çalışan birisi, bir ev kedisinin ormanda yaşayan atalarıyla birçok ortak yönü olduğunu söylüyor. Bu davranışlar ise esasen kaşınma, av oyunları, av peşinde hiç yorulmadan koşma, zıplama ve idrarla işaretleme yapmaktır. Kediler miyop varlıklardır fakat gece görüşleri bizlerinkinden kat kat iyi olmaktadır.
Kedilerin on sekiz tane ayak parmağının olması lazımdır. Her ön pençede beş tane ayak parmağı, her arka pençede ise dört tane ayak parmağı olacak şekildedir. Kediler tam olarak kendi uzunluklarının altı katı kadar zıplayabilen eşsiz hayvanlar olmaları ile dikkat çekerler. Kedilerin pençeleri çoğu zaman aşağı yöne doğru kıvrılmaktadır. Bu da aslında ağaçlardan baş aşağı şekilde inemeyeceklerini gösterir.
Kedilerin köprücük kemiği kısımları öteki kemiklerine bağlı değildir. Çünkü bu kemik türü, omuz kasları içerisinde gömülü haldedir. Kediler tam tamına iki yüz otuz tane kemiğe sahiptir. Biz ise insanlar olarak tam tamına iki yüz altı tane kemiğe sahibiz. Kedilerin ön bacaklarının arka kısmında kıllar yer almaktadır, bu olağan bir durumdur.
Kedilerin serebral kortekslerinin yapısı içerisinde köpeklerden iki kat kadar daha çok nöron bulunur. Kediler, herhangi bir memeli hayvanın başının boyutuna göre en büyük gözlere sahip olmasıyla dikkat çeker. Kediler çevrede gezintiye çıktıklarında az ses çıkarıyorlar. Pençelerinde yer alan kalın ve yumuşak yapılar, avlarına sessiz bir şekilde yaklaşmalarına müsaade eden bir sistemle donatılmıştır.
Kedilerin kabarmış olan dilleri, herhangi bir et parçasından arınmış bir kemiği rahatça yalayabilmektedir. Kediler, dar çıkıntılar üzerinden zıplarken kendilerine denge vermek için uzun kuyruklarından yararlanan canlılar olmaktadır. Sevimli dostlarımız, hangi ufak alana sığabileceklerini netleştirmek için bıyıklarını kullanırlar. Kedilerin bıyıklarıyla bedenleri hemen hemen aynı genişliktedir. Bu nedenle bıyıklarını hiçbir şekilde kesmemeniz gerekiyor.
Kediler aynen bir deve veyahut da zürafa gibi yürürler. İlk olarak sağ ayaklarını hareket ettirip ardından sol ayaklarını hareket ettirmeye başlarlar. Başka hiçbir hayvan türü bu şekilde yürümemektedir. Erkek kedilerin sol pençeli olma ihtimali daha yüksektir. Dişi kediler ise genel olarak sağ pençeye sahip olurlar. Kediler avlarının her bir hareketini hızlı şekilde fark edebilir. Yavaş hareket eden nesnelerin ise durgun kaldıklarını da fark edebilen bir zekaları vardır diyebiliriz. Kedilerin bazıları yüzebiliyor. On sekizden daha çok parmağı olan kediler de bulunuyor.
Kedilerin Sağlığı Hakkında Kedilerin Bilinmeyen Özellikleri
Kedilerin bilinmeyen özellikleri henüz bitmedi! Herhangi bir kedinin ortalama ömrü 2002 ve 2012 seneleri arasındaki süreçte 1 sene artmıştır. Bu, bir araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır. Kediler hemen hemen gün içerisinde on iki ila on altı saat uyku uyumaktadır. Bu yüzden kedinize konforlu bir kedi yatağı alarak, kedinizin uyku deneyimini iyileştirebilirsiniz. Kediler krepüsküler varlıklardır. Bu da her zaman alacakaranlıkta aktif halde oldukları manasına gelmektedir.
Kediler banyo meselesinde titiz olan varlıklardır. Birden çok kediye sahipseniz her biri için bir banyo ayırmanız lazımdır. Kediler uyanık zamanlarının üçte biri kadarını yaramazlık yaparak geçirirler. Evcil kediler sokak kedilerine nazaran daha uzun bir ömre sahiptir. Bunun nedeni ise son derece açıktır; evcil kedilerin hayat olanakları çok daha iyidir. Sokakta yaşayan kediler tehlikelere daha açık olurlar.
Kedilerin mırlama davranışı gösteriyor olması onlar açısından yatıştırıcı bir edim olabilir. Bunun nedeni ise hastalandıklarına ya da sıkıntılı bir ruh hali içerisinde olduklarında bu sesi çıkarmalarındandır. Mutluyken de mırlayabilirler.
Kediler iyice acıkana kadar tatsız bir yiyeceği reddederler. Popüler bir inanca karşın birçok kedinin laktoz intoleransı vardır. Dişi olan kediler yalnızca dört aylıkken hamile kalabilir. Kuru üzüm, yaş üzüm, soğan, frenk soğanı ve sarımsak kedilerin tüketmemesi gereken besinler arasında yer alır. Yaş üzüm ve kuru üzüm böbrek yetmezliği gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Anemi gibi hastalıklar da bu besinlerden kaynaklı olarak meydana gelmektedir diyebiliriz.
Kedinizi gün boyunca aktif halde tutarsanız geceleri çok daha rahat uyur. Onu iyi beslemiyorsanız bu bir sıkıntıdır. Kedinize iyi bir beslenme rutini oluşturun ki iyi bir uyku çeksin. Bunun için kedinize besleyicilik özelliği yüksek olan kaliteli kedi mamaları sunmalısınız. Gece uykusu bizlerde olduğu gibi kediler için de oldukça önemli bir durumdur. Yavru kediler yalnızca 8 haftalıkken bile kısırlaştırılabilirler. Eğer mümkünse kısırlaştırma işlemi kedinizin yaşamının ilk beş ayı içerisinde yapılmalıdır. Kısırlaştırma işlemi hemen hemen her kediye iyi gelmektedir.
Gördüğünüz gibi, kedilerin birbirinden şaşırtıcı birçok özelliği var. Belki de daha bilmediğimiz birçok özellikleri vardır, onları adeta zamanla keşfediyoruz. Böylece tekrar tekrar tanışmış oluyoruz her biriyle de… Kediler bambaşka bir dünyaya sahiptir, hiçbir yere ait olmazlar. Bizleri kendi dünyalarına dahil etmekten de hiçbir şekilde geri durmazlar.