Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Neden Çok Uyur? Kedilerin Uyku Süresi

Abone Ol 
Kedi Neden Çok Uyur? Kedilerin Uyku Süresi
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Kedi neden çok uyur? Kediler de tıpkı insanlar gibi uyku uyuyarak dinlenirler. Kediler günlük aktivitelerini yapabilmek için uzun bir süre uyku uyumak isterler. Kedilerin gün içerisinde uykuya ayırdığı zaman, yaşına, türüne ve aktivitesine göre ortalama olarak 14-18 saat arasında değişir.

Kedi Neden Çok Uyur?

Kedilerin uyku süreleri insanların uyku süresiyle karşılaştırıldığı zaman yaklaşık olarak 2 kat daha fazladır. Ancak kediler bu uzun uykuları insanlar gibi kesintisiz bir şekilde uyumaz, kısa aralıklarla tekrarlanan hafif bir uyku şeklinde uyurlar. Kediler hafif uyku uyuma sırasında dinlenmeye devam ederken aynı zamanca çevreden gelecek olası tehlikelere karşıda tetikte olurlar.

Hafif uyku sırasında kedinin gözlerinin yarı açık olduğunu ve kulaklarının da hareket ettiğini görmek mümkün. Hatta kediler kısmi uyku sırasında, vücutlarını harekete geçecek bir şekilde de konumlandırabilirler. Kısaca kediler toplam uykularının yalnızca üçte birinde derin bir uyku uyurlar. Kalan uyku dilimlerinde ise yarı uyanık ve dış uyarılara karşı açıktırlar. Peki, kedi neden çok uyur?

Kedilerin neden bu kadar çok uyku uyuduklarının sebebi tam bilinmese de gün içerisinde koşturabilmeleri, oyun oynayabilmeleri ve ilginç hareketleri sergileyebilmeli için gereken enerjiyi uy uyuyarak depolandıkları düşünülebilir. Özelikle genç, enerjik ve yaramaz kedilerin evde koşturduktan sonra ölü gibi uyumaları normaldir. Kedinizin rahat bir uyku çekmesine destek olmak için ona konforlu kedi yatakları sunmayı ihmal etmemelisiniz!

Kediler Çok Mu Uyur?

Enerjilerini sonuna kadar bitiren ve çok hareketli olan kedilerin uykuya dalmaları çok kolaydır. Böyle kediler yer ve mekan fark etmeksizin bulduğu bir yerde saniyeler içerisinde uykuya dalar ve uzun bir süre orada uyur. Kedilerin bu halini izlemek çok keyiflidir ve pek çok kedi videosuna da bu anlar malzeme olmuştur. 14-18 saat kadar neredeyse bir günün tamamına yakın olan uyku süresini geçiren kediler ancak bu şekilde enerjilerini toplarlar ve tekrardan oyun oynamaya ve koşturmaya başlarlar. Kedi sahipleri ise kedilerin bu uyku halini sorun olarak görürler ve bu konuda endişelenirler. Oysaki bu durum kedilerin ruhsal ve bedensel gelişimleri için son derece önemlidir.

Kedi neden çok uyur diyenler için şunlardan da söz edelim. Kedilerin uyku saatleriyle insanların uyku saatleri arasında bir fark daha vardır. Kediler doğaları gereği gündüz uykuya yatarlar, geceleri ise uyanık ve aktif olma eğilimi gösterirler. Güneşin doğduğu ve battığı saatler kediler doğada avlanmak için aktif olurlar. Kedi sahipleri ise bu durumdan hiç hoşlanmazlar. Bu durumu önlemek için kediye aşırıya kaçmadan gündüz saatlerinde yürüyüşe çıkarmak ve oyuna özendirmek gerekir. Bu şekilde alışan kedinin uyku saati giderek gece saatlerine kayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En İyi Kedi Maması Markası 2022

Kedilerin uyku uyuma süresi hava durumundan da etkilenebilir. Tıpkı insanlar gibi soğuk ve yağmurlu havalarda kediler daha fazla uyurlar. Bu durum sokak kedilerinde sıklıkla görülürken, hayatlarının tamamını veya birçoğunu kapalı alanlarda geçiren ev kedilerinde de bu durum genelde görülür. Bazen yolculukta da kediler fazla uyuyabilir. Kedinizin seyahatte konforlu şekilde uyumasına destek olmak için kaliteli bir kedi taşıma çantası almanızda yarar vardır.

Kediler can sıkıntısından dolayı da uzun süre uyuyabilirler. Özellikle evde yalnız kalan kediler, uyku uyuyarak sahiplerinin gelmesini beklerler. Bunun yanı sıra çok kilolu ve hatta obezite olan kedilerinde fazla uyuduğu bir gerçektir. Şişman kediler çok pasiftir ve hareketleri oldukça yavaştır. Şişman olan kediler zamanla daha fazla şişmanlamaya aday demektir. Çünkü bu kediler sadece yemek yerler ve hareket etmeden dururlar. Uyku uyumaktan başka zaman geçirecekleri bir aktivite yoktur. Bu durum ise kedinin daha fazla kilo almasına neden olacaktır.

Kedi neden çok uyur? Esasen, kedilerin daha çok uyumasına neden olan unsurların arasında yaşlanma ve birtakım hastalıklarda vardır. Kediler hastalandığı zaman enerjileri düşer, halsizleşirler ve güçleri zayıflar. Bu durum ise başlı başına bir uyku halidir. Aynı şekilde yaşlanmada ciddi bir uyku uyuma sebebidir. Yaşlı kedilerin metabolizmaları zamanla yavaşlar ve hareketsizlik artar. Bu durumda ise yaşlı bir kedi ancak uyuyarak zaman geçirir. Yavru kedilerde tıpkı bebekler gibi çok fazla uyurlar. Yeni doğan kediler 10-15 günlerini neredeyse tüm gün uyuyarak geçirirler. Yani kedilerin bu kadar çok uyumaları normaldir. Eğer kedi bahsettiğimiz saat dilimlerinden daha fazla uyuyorsa bir veteriner hekime danışılması gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.