Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıldır? Kedilerde Kızgınlık Döneminde Hangi Davranışlar Ortaya Çıkar?
Bugünkü yazımızda kedi kızgınlık dönemi ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. Kızgınlık dönemine giren kediler için dikkat ve özel bir bakım şarttır. Kediniz zaten bu döneme giriş yaptıysa onu çıkarmakta olduğu uluma benzeri sesi duyacaksınız.
Kediler çiftleşemezse, kızgınlık dönemi sinir bozucu bir hal alabilir. Öte yandan kedinizin çiftleşmesi halinde potansiyel açıdan senede iki kez doğum yapmasına da kendinizi hazırlamalısınız. Kedinizi çiftleştirmek istemiyorsanız onu kısırlaştırarak sağlığını koruyabilirsiniz.
Kızgınlık Dönemi Çoğu Zaman Doğurganlığı Beraberinde Getirir
Kediniz kızgınlık dönemine girdiğinde, üreme döngüsünün doğurgan olduğu dönemdedir. Kediniz çiftleşme arayışına girmiştir. Çoğu zaman sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde kızgınlık evresine girer. Bu bahsi geçen kızgınlık, birkaç gün ya da hafta arasında değişen bir süreçtir.
Herhangi bir kedi normal bir şekilde hemen hemen altı aylık olduğu zaman ilk kızgınlık dönemine girecektir. Fakat bazı kedilerde ilk kızgınlık erken gelir. Yani dört aylık olduğu süreçte ilk kızgınlığı yaşamaya başlar. Kedi kızgınlık döneminin en önemli evrelerinden biri de zaten ilk kızgınlıktır.
Dikkatli Olmanız Gereken Durumlar Neler Olmaktadır?
Kızgınlık evresinde kediniz çok daha sevecen bir halde olabilir. Duvarlara, mobilyalara ve evdeki insanlara sürtünebilir. Yüksek ihtimal ile özellikle arkada yer alan ayakları yardımıyla sürtünür ve kuyruğunu kaldırıp çiftleşme haline geçebilir.
Herhangi bir kedi sahibi için kızgınlık evresinin en kötü yanlarından biri de kedinin çıkarmakta olduğu sesler ve idrarını püskürterek yapmasıdır. Kediler, çiftleşebilmek için erkek kedinin ilgisini çekmeye çalışır. Bu nedenle de kızgınlık evresi boyunca yüksek sesle miyavlamayı tercih eder.
Orada bulunduklarını erkek bir kediye belli etme çabası güderler. Mobilyalara, duvarlara idrarlarını bırakabilirler. Kediniz eğer evinizin içinde bir yaşam sürüyorsa, umutsuz şekilde kendini dışarı çıkarmaya çalışıyor olabilir. Hatta pencerelere atlayabilir, dikkat edin. Kedi kızgınlık süreci böyledir.
Kısırlaştırma Operasyonuna Dair
Veteriner hekim, bu semptomların azalması için bir ilaç verebilecek olsa bile, bir kedinin kızgınlık evresine girmesini engellemenin en iyi yolu kediye kısırlaştırma operasyonu yaptırmaktır.
Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kediniz artık kızgınlık dönemine girmez ve kendi alanına çok daha az düşkünlük ifade eder. İdrar bırakma ya da bir yerleri tırmalama ihtimali de düşer.
Veteriner hekimlerin büyük bir kısmı, kısırlaştırma operasyonundan evvel kedinin bu bahsi geçen döngüsü bitene dek beklemeyi seçer. Herhangi bir kedi yavrusunun ufak yaşlarda kısırlaştırılmasını savunanlar da vardır.
Veteriner hekim, kendi fikrinin hangi yönde olduğunu size ifade edecektir. Bu gibi durumlarda panik yapmayın. Kedi kızgınlık evresi son derece normal bir evredir. Bunda herhangi bir anormallik yoktur.
Kedi çiftleşmesi nasıl olur gibi birçok soru soruluyor. Bu sorulara birden fazla yanıt verilebilir. Fakat bu fizyolojik olay birçok insan için basit olan bir süreç gibi görülse bile durumun neticesi sanılanın aksine çok daha farklı olabilir.
Kediler belli dönemlerde çiftleşir. Yüksek sesler çıkarıyorlarsa genel olarak çiftleşmeye hazır bir halde olurlar. Üremek için uyguladıkları eylemle alakalı kesin ifadeler de gerçeği çoğu zaman ana hatlarıyla yansıtmaz.
Dişi olan kediler cinsel olgunluğa genel manada altı ila on iki aylık süreçte ulaşmaktadır. Bu süreç genel olarak kedinin ırkına, yaşam olanaklarına, genel sağlık pozisyonuna ve yaşadığı yerin iklim koşullarına göre değişir.
Dişi kedilerin kızgınlık dönemi yedi gün sürer. Tabii bu durum kediden kediye fark etmektedir. Kızgınlık dönemine giren dişi kedinin hareketleri farklılaşır. Kedine bir eş bulmaya çalışır. Kedilerin kızgınlık dönemi normal bir dönemdir.