Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Korkusu (Ailurofobi) Nasıl Geçer?

Abone Ol 
Kedi Korkusu (Ailurofobi) Nasıl Geçer?
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Ailurophobia, Ailurofobi ya da kedi korkusu; endişe ve paniğe neden olacak kadar güçlü olan yoğun bir korku demektir. Bu özel fobi aynı zamanda elurofobi, gatofobi ve felinofobi olarak da bilinir.

Daha önce bir kedi tarafından ısırıldıysanız ya da tırmalandıysanız, onun yanında gergin hissedebilirsiniz. Hatta kedileri sevmeyebilirsiniz. Her iki durumda da, muhtemelen onlarla etkileşime girmek zorunda kalacaksınız.

Bir fobi, hafif korku veya hoşlanmamanın ötesine geçer. Ailurofobiniz varsa, kedilerle karşılaşma konusunda endişelenmek ve onlardan kaçınmanın yollarını düşünmek için çok zaman harcayabilirsiniz. Bu da günlük yaşamınız üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.

Kedi Korkusu / Ailurofobi Semptomları Neler?

Ailurofobinin ana semptomu, bir kediyi görürken/duyarken aşırı korkudur. Çizgi filmlere ya da kedi fotoğraflarına bakmak bile korkuyu tetikleyebilir. Fobiler, fobinizin nesnesi hakkında düşünürken veya onunla temas kurarken hem fiziksel hem de psikolojik semptomlara neden olma eğilimindedir.

Kedi Korkusu / Ailurofobi Fiziksel Belirtileri

Fiziksel semptomlar genellikle şunları içerir:

  • Göğüste ağrı ya da gerginlik
  • Artan terleme ya da kalp atışı
  • Normal nefes alma sorunu
  • Ajitasyon, baş dönmesi veya mide bulantısı duyguları
  • Titreme

Kedi Korkusu / Ailurofobi Psikolojik Belirtileri

Psikolojik belirtiler şunları içerebilir:

  • Kedileri düşünürken paniklemek ve korkmak
  • Kedilerin olabileceği alanlardan aşırı derecede korkmak
  • Kedilerle karşılaşabileceğiniz olası yolları ve onlardan nasıl kaçınabileceğinizi düşünmek için çok zaman harcamak
  • Miyavlama, tıslama ya da benzeri sesler duyduğunuzda aşırı endişe ve korku yaşamak

Bu semptomlar, rutin davranışlarınızı etkileyebilir. Örneğin, kedisi olan bir arkadaşınızı ziyaret etmeyi bırakabilir veya evcil hayvanlara izin verilmeyen yeni bir binaya taşınabilirsiniz. Ya da kendinizi evcil kedileri hakkında konuşan iş arkadaşlarınızdan kaçarken bulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Rinit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Fobinizin, korkularınızın yersiz olduğunun, korku nesnesinin zarar verme olasılığının düşük olduğunun farkında olabilirsiniz. Bu farkındalık genellikle ek sıkıntılara ve utanç duygularına neden olur. Bu da yardıma ulaşmayı zorlaştırabilir.

Kedi Korkusu / Ailurofobi Neden Olur?

Fobilerin kesin nedeni belirsizdir. Ailurofobi durumunda, küçük yaşta bir kedi tarafından saldırıya uğramak veya bir başkasının saldırıya uğradığına tanık olmak rol oynayabilir. Genetik ve çevresel faktörlerin de etkisi vardır.

Spesifik fobiler, özellikle hayvan fobileri genellikle çocuklukta gelişir. Belki de hatırlayabildiğiniz kadar uzun bir süredir kedi fobisi yaşıyorsunuz, fakat çocukluğunuzda bu korkuyu tetikleyen olayı hatırlamıyorsunuz. Korkuya neden olan durumla alakalı olumsuz bir tecrübe yaşamadan bir fobi sahibi olmak da mümkündür.

Kedi Korkusu / Ailurofobi Nasıl Teşhis Edilir?

Kedi fobiniz olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis koymak için bir akıl sağlığı uzmanına görünmeyi düşünün. Genel olarak, endişe veya korku günlük yaşamınızı etkilediğinde, yaşam kalitenizi düşürdüğünde fobi teşhis edilir.

Aşağıdaki durumlarda size ailurofobi teşhisi konabilir:

  • Kedileri düşünmek, görmek ve seslerini duymak çeşitli ruhsal ve fiziksel belirtilere neden oluyorsa,
  • Kedilerden kaçınmak için yolun dışına çıkıyorsanız,
  • Kedilerle olası karşılaşmalar konusunda fazlasıyla endişelenip zaman harcıyorsanız,
  • Bu semptomları altı ay veya daha uzun süredir yaşıyorsanız.

Kedi Korkusu / Ailurofobi Nasıl Geçer?

Kedilerden kaçınmak oldukça kolaysa, ailurofobinin günlük yaşamınız üzerinde fazla bir etkisi olmayabilir. Bununla birlikte, fobinizin nesnesinden kaçınmak her zaman mümkün ve hatta arzu edilen bir şey değildir. Kedi korkusu için tedavi seçenekleri şunlardır:

Maruz Kalma Tedavisi

Bu terapi yöntemi fobiler için en etkili tedavilerden biri olarak kabul edilir. Uygulamada, korktuğunuz şeye kendinizi yavaşça maruz bırakmak için bir terapistle birlikte hareket edersiniz. Ailurofobiyi ele almak için kedi resimlerine bakarak başlayabilirsiniz. Kedi belgeselleri izleyip, ardından elinizde oyuncak bir kedi tutabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Üşür Mü?

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bir diğer terapi çeşidi olarak bilişsel davranışçı yöntem bu konuda da etkili olabilir. Bu terapide probleme yol açan düşünce kalıplarını nasıl belirleyeceğinizi ve onları yeniden nasıl çerçeveleyeceğinizi öğrenirsiniz.

İlaç Tedavisi

Fobiyi ortadan kaldırmak için geliştirilmiş herhangi bir ilaç bulunmaz. Fakat bazıları, semptomların kısa vadeli yönetimine destek sunabilir. Bu ilaçları doktorunuzun size reçete etmesi gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.