Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir? Kedi Korkusu Nasıl Geçer?

17.03.2021
1.020
Abone Ol 
Kedi Korkusu Nasıl Yenilir? Kedi Korkusu Nasıl Geçer?

Gatofobi ve ailurofobi olarak bilinen kedi korkusu, köpek korkusu kadar yaygın değildir. Bununla birlikte kedi korkusu, kedi besleyen kişileri ziyaret etme ya da çeşitli günlük faaliyetlerde zorluklara neden olabilir. Peki, kedi korkusu nasıl yenilir?

Kedi Korkusu (Gatofobi) Neden Olur?

Ailurofobi sahibi olanlar genellikle iki nedenden dolayı kedilerden korkarlar. Bunlar fiziksel zararlar veya onları olumsuz bir durumla ilişkilendirmeleridir. Bu canlılar, bilindiği üzere yırtıcı hayvanlardır. Evcilleştirilmiş ev kedileri, aslanlar, kaplanlar, panterler ve diğer büyük kedilerle aynı temel içgüdülerin çoğunu korurlar. Geçmişte bir kedi tarafından ısırılan ya da tırmalanan kişilerin, kedi fobisi geliştirme riski daha yüksek olabilir.

Bazıları sadece dişilerden daha tehditkar olarak algıladıkları erkek kedilerden korkar. Yine de diğerleri, koşullardan bağımsız olarak tüm kedilerden ve yavru kedilerden korkarlar. Geçmişte kedilerle ilgili herhangi bir olumsuz deneyim yaşamak da ailurofobi sebebi olabilir.

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir

Kedi Korkusu Nasıldır? (Ailurofobi/Gatofobi)

Kedi korkusu nasıl yenilir açıklamadan önce, insanların bu korkuyu nasıl ifade ettiklerinden bahsedelim. Bazı insanlarda kedi korkusu o kadar güçlüdür ki, bir kedi veya yavru kedi hakkında düşünürken ya da bir mırıldanma duyarken tetiklenir. Tetiklendiğinde çeşitli reaksiyonlar mümkündür. Daha bariz reaksiyonlardan biri; savaş veya kaç tepkisidir. Kimi insanlar korku anında bir yana koşar, kimileri de panik atak geçirebilir.

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?

Diğer korku türlerinde olduğu gibi, psikoterapi ve danışmanlık seansları çoğunlukla ailurofobi için de yeterlidir. Bir terapist, fobinin temel nedenini bulmaya ve korkuyu perspektife oturtmaya yardımcı olabilir. Ardından bunun üstesinden gelmek için çeşitli uygulama talimatları ve planlar hazırlayabilir. Basit bir yaklaşım gibi görünebilir, ancak kendi başınıza bu korkunun üstesinden gelmek biraz zor olabilir.

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir

Yaygın bir tedavi, kedilere kademeli olarak maruz kalmaktır. Küçük uygulamalar ile kişi, kedilere alışabilir. Örneğin, önce kedi resimlerine bakma, sonra kedilerle ilgili video ve film izleme bunlar arasındadır. Ayrıca kedi benzeri malzemeye dokunma, oyuncak bir kedi ile oynama ve son olarak gerçek bir kediye dokunma alıştırması gibi yöntemler de vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tenya Nedir? Tenya Enfeksiyonu Neden Olur?

Bu adımlar, hem terapistin hem de aile üyelerinin veya arkadaşların desteğiyle kontrollü, rahat ortamlarda yapılmalıdır. Bu süreç boyunca genellikle gevşeme ve görselleştirme teknikleri kullanılır. Ayrıca terapistler, kişinin zihniyetini yeniden şekillendirmeye ve korkularını metodik olarak rasyonelleştirmeye destek olurlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.