Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Miyavlaması Neden Olur? Kediler Neden Miyavlar?

Abone Ol 
Kedi Miyavlaması Neden Olur? Kediler Neden Miyavlar?
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1247.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2042.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedi miyavlaması neden olur? Ev kedileri, insan arkadaşlarıyla iletişim kurmak için seslerini kullanma biçimleri açısından benzersizdir. Nadiren birbirlerine miyavlarlar. Öyleyse kedi dostlarımızı bizimle bu kadar konuşkan yapan nedir?

Kedilerin miyavlamasının farklı pek çok nedeni olabilir. Kediler özellikle de çevreleri ile iletişim kurmak için miyavlar. Bu sayede isteklerini anlatabilir, olumsuzlukları dile getirebilirler. Biz her ne kadar onların söylediklerini anlamasak da miyavlamalarının tonu, sesleri, miyavlama sırasında yaptıkları hareketler bile kedilerin miyavlamasının ne anlama geldiğini anlamamıza yardımcıdır. Peki, kedi miyavlaması ne anlama gelir? Hangi miyavlama neye işaret eder?

Kedi Miyavlaması Ne Anlama Gelir?

Birçok kedi, farklı ihtiyaçları ve duyguları ifade etmek ya da farklı tepkiler ortaya çıkarmak için bir miyav repertuvarı geliştirir. Örneğin, kediniz sizi selamlarken titreyebilir, dışarı çıkmak için arkadaşça bir istek gönderirken gıcırtılı bir ses çıkarabilir veya gürültülü bir miyavla yemek talep edebilir.

İnsanlara miyavlamak kısmen öğrenilmiş bir davranıştır. Tüm kediler, yaralandıklarında, üşüdüklerinde ya da yanlışlıkla annesi üzerine oturduğunda dikkatini çekmek için kedi yavrusu gibi miyavlar. Ev kedileri bu davranışı yetişkinliğe taşırken, vahşi kediler (dışarıda yaşayan, sahipsiz evcilleştirilmiş kediler) çoğunlukla onu geride bırakır.

Miyavlar, kedilerden insana en sık seslendirmelerdir. Ancak kedilerden kediye iletişimde nadirdirler. Kediler birbirleriyle koku, yüz ifadesi, işaretleme, beden dili ve seslendirme yoluyla iletişim kurarlar. Kediden kediye iletişimde kullanılan seslendirmeler arasında çiftleşme çağrısı için miyavlama, bir davetsiz misafirden korunmak için tıslama veya incinme ya da korkma sırasında çığlık atma yer alır.

Kedi miyavlaması

Yavru kediler, annelerinden ilgi ve sevgi istemek için miyavlar. Yavru kediler büyüdükten sonra diğer kedilere miyavlamayı bırakırlar. Miyavlama genellikle yetişkin kediden kediye iletişimin bir parçası değildir. Neredeyse yalnızca insanlarda kullanılır. Öyleyse kediler neden insanlara miyavlar? Çünkü miyavlamak işe yarar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Eğitimi Nasıl Olmalı? Kedi Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araştırmacılar, evcil kedinin seslerini, en yakın akrabası olan Afrika yaban kedisinin seslendirmeleriyle karşılaştırdı. Ayrıca evcil kedinin seslerinin insan kulağına daha hoş gelecek şekilde evrimleştiğini de keşfettiler.

Miyavları daha az tehditkârdır, daha tizdir ve daha çok kedi yavrusu gibidir. İnsanlar bu tür seslere karşı daha hassastır ve aynı zamanda, örneğin bir bebek ağladığında yaptığımız gibi, bakım sağlayarak olumlu yanıt verme olasılıkları daha yüksektir.

Kedi miyavlaması farklı anlamlara gelebilir. Kediler kimi zaman çeşitli rahatsızlıklarını dile getirmek için miyavlayabilir, gün içindeki aktifliklerini sağlayamadıkları için gece miyavlayabilirler, bir isteklerini dile getirmek için miyavlayabilirler. Bunun gibi pek çok nedenden dolayı miyavlayabilen kediler, sizinle iletişim kurmak için miyavlar.

İsteği Dile Getirmek İçin Miyavlama

Kediler isteklerini dile getirmek için miyavlayabilirler. Özellikle de mama ve su kaplarını boş gördükleri zaman kediler mama kaplarının ya da su kaplarının başına geçip miyavlayabilir. Bu sırada mama ya da su kaplarını itmeleri, devirmeleri ve ses yaparak sizi oraya çekmeye çalışmaları mümkündür.

Kedinizin mama kabını onun yemek saatine uygun şekilde doldurmanız gerekir. Kediniz uzun süre aç kaldığında mama kabını iterek ses çıkarıp miyavlar. Bu şekilde sizden mama bekler. Su kabındaki suyun da düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Bakterilerin çoğalmasını önlemek için kedinizin su kabını düzenli yıkamanız ve temiz su ile doldurmanız önerilir. Otomatik kedi mama ve su kabı kullanarak rahatlık elde edebilirsiniz.

Hastalıktan Dolayı Miyavlama

Kediler çeşitli hastalıklarından dolayı miyavlayabilir. Özellikle de acı ya da ağrı durumlarında kedilerin miyavlaması olasıdır. Bu durumlarda kedinizin bir ağrı ya da acı içinde olduğunu gördüğünüzde veterinere danışmanız gereklidir. Özellikle de ağrı ya da acıya ek olarak iştahsızlık, halsizlik, kusma, ishal ve benzeri belirtiler gözlemlerseniz kedinizi vakit kaybetmeden kontrole götürmenizde fayda vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Popüler Kedi Irkları

Kediler hastalıklarını dile getirmek için miyavlar. Bu durumda özellikle de acı içerikli hastalıklar nedeniyle miyavlama davranışı göstermeleri mümkündür. Bazen kediler yalnızca can sıkıntısından dolayı bile miyavlayabilir. Ancak yine de farklı belirtileri gözlemlerseniz olası hastalıklara karşı destek almak gereklidir.

İlgi ve Oyun İçin Miyavlama

Kedi miyavlaması, oyun ve ilgi için de olabilir. Kediler geceleri bile oyun ve ilgi için miyavlayabilir. Özellikle de gün içinde yeteri kadar aktif olmayan kediler geceleri sizi uykunuzdan uyandırmak için miyavlayabilir. Kediler özellikle de uzun süre ilgi görmediyse, sıkıldıysalar ya da günü yatarak geçirdiyseler sizinle oynamak ya da sizden ilgi görmek için yüksek sesli şekilde miyavlayabilirler.

İlgi ve oyun için miyavlama sıklıkla görülür. Özellikle de kedilerin tüm gün evde yalnız kalması bu şekilde miyavlamalarına neden olur. Kedilerin ilgi ve oyun için miyavlaması durumunda onlarla ilgilenmek en iyisi olacaktır. Kedinizin hoşuna gidecek kedi oyuncaklarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.