Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Katarakt Hastalığı Hakkında Bilgiler

Abone Ol 
Kedilerde Katarakt Hastalığı Hakkında Bilgiler
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kedilerde katarakt hastalığı konusunu tüm detaylarıyla anlatıyor olacağız. Bizlerde olduğu gibi kedilerde de katarakt hastalığı olabiliyor. Kedilerde görülen katarakt göz merceğinin şeffaf olan yapısındaki kapalı durumu gösteren, görme mevzusunda aşırı derecede sorun oluşturan olayın adı olmaktadır. Ciddi bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür.

Gözde yer alan irisin arka kısmında bulunan göz merceğine, kapalılıktan ötürü ışık girmemesi sonucunda meydana gelen görememe hissi, bu durumu en iyi şekilde ifade eder. Kedilerdeki bu hastalık, bazı zamanlar ırka özgü ve genetik olabiliyor. İran kedileri, Himalaya kedileri ve Birman kedilerinin gözleri genelde bu hastalığa yatkın olur.

Kedilerde Katarakt Hastalığı Semptomları Nelerdir?

Genel manada kedilerde meydana gelen görme sorunlarıyla alakalı şikayetlerin artması sonucunda bu problem ortaya çıkar. Kedilerde %30’luk bir oranda veyahut daha da düşük görülen görme oranlarında meydana gelmektedir. Kedinizde şeker hastalığı sonucunda katarakt oluştuysa, susuzluk durumunun ve idrara çıkma sıklığının araştırılması gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra kedinizin kilosunu da kontrol altında tutmanız gerekecektir. Tüm bu evre, kedinizin görme sıkıntısı yaşadığı zaman yapılırsa doğru olur.

Kedilerde Katarakt Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde katarakt, çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedilerde şeker hastalığı
  • Yaşlılık süreci
  • Elektrik şoku
  • Kanda yer alan kalsiyum seviyesinin bir anda düşmesi durumu (hipokalsemiya)
  • Uvea adlı tabakanın yanarak büyük bir hasar görmesi
  • Radyasyona maruz kalmak
  • Zehirli maddelere maruz kalmak

Kedilerde Katarakt Hastalığının Teşhisi Nasıldır?

Kedinizin gözlerinde kapalı bir hal ya da perde inmesi gibi bir durum görüyorsanız, kedinizi hemen bir veteriner hekime göstermenizde yarar olacaktır. Veteriner, muhakkak kedinizin sağlık öyküsünü size sorar. Size düşen görev ise kedinizin yaşadığı her sağlık sorununu veteriner hekime detayları ile güzel güzel anlatmak olacaktır. Bunun sebebi, veteriner hekimin bu bahsi geçen durumlardan yola çıkarak farklı fikirlere sahip olacak olmasıdır. Siz her şeyi anlatınca veteriner hekim genel bir muayene yapar ve göz testlerine odaklanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Isırma Sorunu ve Çözümü

Kedilere rutin bir şekilde uygulanan kan testleri sonucunda kanın kimyasal durumuna bakılıyor olması ve idrar testinin gerçekleştirilmesi, bu minvalde gerekli olan işlemlerdir. Buna rağmen testlerin neticesi her zaman hastalığa teşhis koyma konusunda hükme sahip olmaz. Çünkü eş zamanlı olarak geçirilen hastalıklar da aynı tahlil sonuçlarından anlaşılabilir. En çok da teşhis kısmında birçok farklı tekniğin kafi olmaması sebebi ile elektroretinografi ve ultrason yapılması hastalığın durumunu anlamak için kullanılan iki ayrı tekniktir. Kedilerde katarakt teşhis süreci için bu adımlar önem taşıyor diyebiliriz.

Kedilerde Katarakt Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Veteriner hekim, ameliyat tavsiye ediyorsa bunu ertelemenizi önermiyoruz. Onun dediklerine her zaman uymaya özen göstermeniz en iyisi olacaktır. Çünkü katarakt hastalığı kediler açısından son derece ciddi bir göz hastalığı olmaktadır.

Bu hastalık erken bir zamanda engellenemezse bu durum kedinizin iki gözünü de kaybetmesine bile neden olabilmektedir. Diyabete bağlı gelişen katarakt sorunları genelde körlükle sonuçlanabilir.

Çünkü diyabet hastalığı yaşayan kedilerde bu tür hücreler daha rahat büyür ve kendini ilerletir. Bunun yanı sıra ameliyat, genetik olarak geçen katarakt hastalığında asla önerilmez.

Yeni bir ameliyat şekli ise phacoemulsification ismiyle bilinen yöntemle gerçekleşir. Bu yöntem içerisinde kedinin göz merceğinin içerisindeki büyük türdeki yağların ultrasonik olan yöntemler dahilinde ufak parçalara bölünmesi gerçekleştirilir.

Parçalama işleminin genel ismi ise emulsification olmaktadır. Bahsi geçen bu yöntem, katarakt hastalığına yakalanmış olan sevimli kedilerimize uygulanırsa yüzde doksanlık bir başarıya ulaşılır. Bu yüzden bu tür tedavileri öneren veteriner hekime asla karşı çıkmamalısınız, unutmayın. Kedilerde katarakt konumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz…

Kedilerde Katarakt Tedavisi Sonrasında Yapılması Gerekenler

Kedilerde kataraktın oluşma zamanı ve sebepleri, aslında daha çok kedinizin yaşına ve bu hastalığın yerine göre değişim göstermektedir. Şayet kediniz cerrahi bir müdahale yaşamışsa, onu bir süre boyunca hastanede tutmanız doğru olur. Bu biçimde kedinin kontrollü olarak iyi hissetmesini sağlamış olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilere Oyuncak Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Operasyondan sonra ilk kez eve gelecek olan kediye veteriner hekimin tavsiye ettiği biçimde yaklaşmanız, aynı esnada veteriner hekimin kullanmanızı önerdiği gereçleri yani teknik aletleri kullanmanız kesinlikle önemli bir husus olarak dikkat çekmektedir. Kedinizde katarakt varsa zaman kaybetmeden veterinere gidin. Unutmayın ki her şey onun iyi olması için.

Kedi sağlık ve bakım ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.