Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedide Bıyık Dökülmesi Neden Olur?

Abone Ol 
Kedide Bıyık Dökülmesi Neden Olur?
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedide bıyık dökülmesi meydana gelebilir. Bir kedinin bıyıklarını incelediğinizde bunların normal tüyler olduğunu ancak vücudunun geri kalanındaki tüylerden daha sert ve kalın yapıda olduğunu fark edersiniz. Ayrıca kedinin bıyığı diğer tüylere göre daha uzun boyutludur. Kimi sebeplerden dolayı kedinin bıyığı dökülebilir.

Kedide Bıyık Dökülmesi Nedir?

Kedide Bıyık Dökülmesi

Kedilerin bıyıkları çok özeldir. Bıyıklarda yer alan sinir uçları sayesinde kedi, çevresini algılayabilir, mesafeleri hesaplayabilir ve kendine yaklaşan diğer hayvanların varlığını tespit edebilir. Bıyıklar, bir tür iletişim aracı olarak kedinin vücudunda konumlanır. Tüm bunlardan dolayı kedinin bıyıkları kesilmemelidir. Kedide bıyık dökülmesi ise bazı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir.

Kedide Bıyık Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Kedide Bıyık Dökülmesi

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi kedinin bıyığı çok özel bir tüydür. Ancak yine de bir tür tüy çeşidi olarak bilinir. Bu da tıpkı vücuttaki diğer tüyler gibi doğal bir büyüme ve dökülme döngüsüne sahip olduğunu kanıtlar. Çevresel sıcaklıklardaki değişimlere bağlı olarak senede bir ya da iki kez dökülür ve yerine yenileri büyür.

Kedinin bıyığının senede birkaç kez dökülüp tekrardan büyümesi normal bir durumdur. Farklı bir durum ise kedinin bıyıklarının büyük bir bölümünü kaybetmesi ve uzun bir süre bıyıksız dolaşmasıdır. Bu gelişme ise hem fiziksel hem de duygusal bir sağlık sorununun habercisidir. Kedide bıyık dökülmesi nedenleri şunlardır:

  • Dermatit gibi çeşitli cilt bozukluklarının kediyi etkilemesi.
  • Pire gibi dış parazitlerin kedinin vücudunu etkilemesi.
  • Aşırı stresli durumlar da kedide bıyık dökülmesi sorununu beraberinde getirebilir.

Kedide bıyık dökülmesi sorunu varsa ve diğer bazı hastalıklardan şüpheleniyorsanız; evcil dostunuzu veterinere kontrol ettirmeniz çok önemlidir. Bu sayede veteriner, uygun tedaviyi tespit edip kedinizin iyileşmesini sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Rinit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kedide Bıyıkların Kırılması Neden Olur?

Kedide bıyık dökülmesi kadar bıyık kırılması da yaygın bir problemdir. Bıyıklar, kedinin hareketleri sonucunda zarar görüp kırılmış olabilir. Bu gibi durumlarda endişelenecek bir şey yoktur. Çünkü kısa bir zaman sonra kedinizin bıyığı eski halini alacaktır.

Fakat kedide bıyık kırılması ile beraber kedinin tüylerinde de azalma varsa, bu gelişme genellikle yetersiz beslenmeden kaynaklanır. Düşük kaliteli bazı mamalar, kedinin tüylerinin kırılmasını ve dökülmesini teşvik edebilir. Dolayısıyla kaliteli, besin bileşenleri bakımından yoğun olan kedi mamaları tercih etmek bu anlamda çok önemlidir.

Sürekli olarak bıyıkların kopması, kırılması ve dökülmesi, aynı zamanda kedinin vücudunun bazı yerlerinde de tüylerin normal görünümde olmaması, veteriner müdahalesi gerektiren bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Kedide Bıyık Dökülmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Kedide bıyık dökülmesi anlık bir gelişmeyse ve normal tüy dökülmesi ile ilişkili ise endişelenmeniz gerekmez. Ama kedinin bıyıkları çok uzun bir süredir dökülüyorsa, kedinin yaşam koşullarını incelemek gerekir.

Kedinizin beslenmesi çok iyi değilse, kediniz cilt ve tüy sağlığını destekleyen kuru kedi maması, yaş ve ödül mamaları tüketmiyorsa, bıyıkları ve tüyleri dökülebilir. Kedinize sunduğunuz mamanın Omega 3 ve 6 ile vitaminler, mineraller, lif ve protein açısından tam ve dengeli olması gerektiğini hatırlatırız. Bu sayede kedinin genel sağlığı desteklenecek, tüyleri ve bıyıkları da sağlıklı kalacaktır.

Diğer yandan kedi, rutin değişikliği, eve yeni bir üyenin dahil olması ve ilgi eksikliği gibi sebeplerden ötürü bıyıklarında dökülme yaşayabilir. Yani kedide bıyık dökülmesi, stres faktöründen de kaynaklanabilir. Bu tip gelişmelerde ise kedinin kendisini mutlu hissetmesini sağlamalı, ona huzurlu ve eğlenceli bir yaşam alanı sunmalısınız.

Kedi oyuncakları, kedi tırmalama tahtası gibi ekipmanlar ile yaşam alanını zenginleştirebilirsiniz. Dış mekân etkilerine kediyi dahil ederek, kendisini çok daha sağlıklı hissetmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak; kedide bıyık dökülmesi durumunda mutlaka veteriner desteği almalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.