Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Rinit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde Rinit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1287.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1683.89₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1753.30₺

1365.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde rinit problemi sık olarak ortaya çıkar. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bu hastalık, burun akıntısı, hapşırma, genel halsizlik, burunda tahriş gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Kedilerde Rinit Nedir?

Kedilerde rinit, bu hayvanlarda yaygın bir rahatsızlık olan burun boşluğunun iç mukozasının iltihaplanması halidir. Hapşırma, koku kaybı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler gösterir. Dört haftadan daha uzun sürebilir.

Kedilerde Rinit Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Rinit

Kedilerin rinit hastalığından muzdarip olma nedenleri çeşitlidir. Bunlar:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Viral enfeksiyonlar
  • Parazitler
  • Alerjik rinit
  • Lenfoma
  • Burun boşluğundaki yabancı cisimler
  • Burun travması

Kedilerde Rinit Belirtileri Nelerdir?

Rinit genel olarak aşağıdaki klinik belirtileri gösterir:

  • Hapşırma
  • Sesli solunum
  • Hırıltı
  • Burun akıntısı

Salgıların boğaza ulaşması durumunda kedilerde bulantı da görülebilir. Hastalığın sinüzite neden olması mümkündür. Bu genç kedilerde en sık görülen rinit durumlarından biridir. En kötü vakalarda solunum tıkanıklığı meydana gelebilir. Daha da ilerlemiş ağır vakalarda koku kaybı, kedi maması yemek istememe, solunum sıkıntısı, ateş, ilgisizlik ve uyuşukluk oluşur. Genç ve yetişkin kedilerde daha sık görülse de rinit, sebebe bağlı olarak yaşlı kedileri de etkileyebilir.

Kedilerde Rinit Bulaşıcı Mıdır?

Kedinin rinit olma nedeni bulaşıcı ise bu hastalıkta bulaşıcı olacaktır. Rinit, kitle, yabancı cisim, travma ya da alerjik bir süreçten kaynaklandığında ise bulaşıcı olmamaktadır.

Kedilerde Rinit Tanısı

Rinit tanısı, sorunun sebebini tespit etmek ve en iyi tedaviyi oluşturmak amacıyla çeşitli tanı testlerinin kullanılmasına dayanır. Bunun için veteriner, bazı testler uygulayacak ve kedinizi derinlemesine muayene edecektir. Kısacası bu hastalığın tanısı için kan analizi, biyokimya işlemleri, solunum salgılarının incelenmesi, laboratuvar testleri, burun ve göğüs röntgeni ile fizik muayene gereklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Maltı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kedilerde Rinit Tedavisi Nasıldır?

Rinit hastalığının tedavisi, bu problemin nedenine bağlı olacaktır. Bu da tedavinin süresini etkileyecektir. Antibiyotikler, antiviraller ya da antiparaziterler gibi çeşitli ilaçlar reçete edilerek, kedinin rinit probleminin ortadan kalkması amaçlanır. Akıntı ve mukusun giderilmesine olanak tanıyacak çeşitli ilaçlar da tedaviye dahil edilebilir.

Kedinin rinit hastalığından kurtulması için muayene olması, sebebin tespit edilmesi ve tedavi görmesi oldukça önemlidir. Bundan dolayı kedinizin genel durumunda değişiklik gördüğünüz zaman onu en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Bu sayede kediniz daha kolay bir şekilde iyileşecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.