Kedilerde Saçkıran Sorunu Nasıl Geçer?
Kedilerde saçkıran sorunu görülebilir. Saçkıran, kedi dostlarımızla alakalı en bilinen cilt hastalıklarından biridir. Herhangi bir kedi bu problemi diğer kedilere ve hatta insanlara bulaştırabilir. Bu yüzden de zoonotik bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Kedilerde Saçkıran Sorunu Nedir?
Kedilerde saçkıran sorunu, derinin, saçın ve tırnakların yüzeysel katmanlarında yaşayan bir mantar nedeniyle meydana gelir. Bu mantar, bulaşıcıdır. Genellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış olan hayvanlarda ve insanlarda problem oluşturur. Evdeki diğer hayvanlara da bulaşabilir.
Yavru Kedilerde Saçkıran Sorunu Nedir?
Saçkıran, henüz olgun bir bağışıklık sistemine sahip olmayan yavru kedilerde de ortaya çıkabilir. Başka bir hastalıktan dolayı bağışıklık sistemi zayıflayan kediler, saçkıran sorunu yaşayabilirler.
Yavru kedi, saçkırana sebebiyet veren mantardan hızlı bir şekilde etkilenebilir. Bu nedenle acilen veteriner desteği alınması çok önemlidir. Özellikle de kedilerin bağışıklık sistemini teşvik eden kedi mamaları tercih etmek de bu süreçte önem arz eder.
Saçkıran Kedilerde Nasıl Bulaşır?
Kedilerde saçkıran sorunu, etrafa yayılan ve bu yüzden de kediden kediye geçen mantar sporları yolu ile yayılır. Bundan dolayı son derece hızlı bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Hasta kedi ile direkt temas gerektirmez. Kedinin dokunduğu nesnelere dokunmak bile hastalığın bulaşması için yeterlidir. Saçkırana yatkın kediler:
- Bir yaşın altındaki yavru kediler
- Bağışıklığı düşük kediler
- Stres problemi olan kediler
- Yaşlı kediler
- Uzun tüylü kediler
Kedilerdeki Saçkıran İnsanlara Bulaşır Mı?
Kedi sahiplerinin merak ettiği konulardan biri de kedideki saçkıranın insanlara bulaşıp bulaşmayacağıdır. Evet, kedilerdeki saçkıran, insanlara da bulaşabilir. Özellikle de çocuklar ve yaşlılar gibi bağışıklığı düşük olan insanlar bu durumdan etkilenebilir.
Kedilerde Saçkıran Sorunu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde saçkıran, alopesi, pullanma ve bazen iltihaplı bir görünümde olan dairesel bir lezyon üretir. Saçkıranın etkilediği bölgede tüyler dökülebilir, kabuklanma ve pullanma olabilir. Bu lezyonlar çoğunlukla ayak, baş ve kulak çevresinde oluşur.
Kedinizde tespit ettiğiniz herhangi bir tüysüz bölge, kedinin saçkıran problemi yaşıyor olduğunu işaret edebilir. Bunu anlamak için kediyi veterinere götürmek gerekir. Saçkıran semptomlarının kedilerde ortaya çıkışı çok görecelidir, çünkü bazı kedilerde durum çok abartılı görülebilir. Bazılarında ise dikkatli bir şekilde vücut incelemesi yapıldıktan sonra saçkıranın olduğu görülür.
Kedilerde saçkıran sorunu belirtileri genel olarak şunları içerir:
- Kedinin sürekli kaşınması
- Kedinin tırnaklarının sık olarak kırılması
- Kedinin kafa derisinde iltihap görüntüsü
- Kedinin vücudunun herhangi bir yerinde tüy dökülmesi
- Kedinin vücudundan kötü kokular gelmesi
Kedilerde Saçkıran Tedavisi Nasıldır?
Mantar kaynaklı bir patoloji olduğu için tedavisi mantarlara karşı ilaç uygulanmasından ibarettir. Kedinin durumuna bağlı olarak, veteriner şampuan veya sprey şeklinde topikal bir ilaç, hap veya şurup önerecektir. Evcil hayvanınızın tedavisi genel olarak üç ila dört hafta kadar sürecektir.
İlaç tedavisine ek olarak kedinin bu süreçte bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir. Bundan dolayı kedinize kaliteli bir beslenme düzeni sağlamanız gerekmektedir. Kedinizin uzun tüyleri varsa kestirmelisiniz. Kedinin stressiz bir ortamda yaşamasını sağlamalısınız. Cilt bakımında ise kedi temizlik ve bakım ürünleri kullanmayı unutmamalısınız.