Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Piresi İnsana Zarar Verir Mi?

Abone Ol 
Kedi Piresi İnsana Zarar Verir Mi?
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Kediler arasında en yaygın olarak görülen pire cinsi, kedi piresidir. Peki, kedi piresi insana zarar verir mi? Kedi piresinin bir diğer ismi ise Ctenocephalides olarak bilinir. Eğer evde baktığınız kedinizde kedi piresi görülürse, evde yaşayan diğer evcil hayvanlarınıza geçme olasılığı çok yüksektir. Kedi piresi bulaştığında, pirenin vücudu ısırması sonucu kaşıntıya ve alerjiye neden olabilir. Kedilerinizin aşılarını ve iç dış parazitlerini düzenli olarak yaptırmanız çok önemlidir. Ancak yine de minik dostunuz için korkmanıza gerek yoktur. Çünkü pire önlemenin birçok yöntemi vardır. Bu yöntemler ile kedinizi koruyabilirsiniz. Peki, pire size geçer mi? Geçerse ne olur? Gelin birlikte öğrenelim…

Kedi Piresi İnsana Zarar Verir Mi? Kedi Piresine Çözüm Nedir?

Kedi piresi sadece kedilerin değil insanların da korkulu rüyası haline gelmiştir. Çünkü kedilerle bir arada yaşıyoruz, aynı koltukta oturuyor hatta bazen onlarla birlikte uyuyoruz. Haliyle içimizde bir tedirginlik oluyor. Sonuç olarak kedi piresi insana zarar verir mi diye merak ediyoruz. Ancak kedilerde sıklıkla görülen pirenin insanlara geçmesi mümkün değildir. Ayrıca bize zarar vermesi de söz konusu değildir. Kedilerden dolaylı yol ile bize geçebilecek tek pire türü, kum piresidir. Kedi kum piresi bize geçerse, ısırıp kanımızı emmesi mümkündür. Fakat klasik kedi piresinde bu durum imkânsızdır.

Kedimizde Pire Olduğunu Nasıl Anlarız? Kedi Piresi Nasıl Temizlenir?

Kedi piresi insana zarar verir mi açıkladık. Şimdi diğer önemli bilgilerden söz edelim. Kediler, vücutlarına en fazla bakım yapan hayvanlar olarak bilinirler. Sürekli kendilerini ve tüylerini yalayarak temizleyen minik dostlarımızın çeşitli parazitlere ya da pireye yakalandığını anlamak neredeyse imkânsızdır. Bunu anlamanın tek yolu, kedinizin sürekli kaşınmasıdır. Bazı pirelenmeler sonucu maalesef ki sevimli dostlarımızda pire alerjisine bağlı reaksiyonlar görülebilir. Pire alerjisi, kedinizin vücudunda döküntüye, iltihaba ve ağrıya neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Apartman Yaşamına Uygun Kedi Cinsleri

kedi piresi insana zarar verir mi

Minik dostunuzun vücuduna gelen pirelerin uzunluğu genellikle 1-2 mm kadardır. Bu pireleri kedinizi kedi fırçası ile tararken fark edebilirsiniz. Kedi pireleri, nemli ve yüksek sıcaklık olan yerleri tercih ederler. Bu nedenle de kedilerin vücudunda yaşamak onlar için çok kolaydır. Kedi piresi, yazın daha çok görülür. Ancak kışın da çok sıcak ve kapalı ortamlarda görülebilir.

Kedinizin hareketlerini iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Eğer ki minik dostunuz, sürekli kaşınıyor, derisini ağzıyla çiğniyor ve rahat gözükmüyorsa kedinizin tüylerine bakmakta fayda vardır. Erken müdahale ederseniz, minik dostunuzu pirelerden koruyabilirsiniz. Nasıl mı? Pire kontrolü yaparak…

Kedi Pire Kontrolü Nasıl Yapılır?

Kedi piresi insana zarar verir mi diyenler için şu bilgilerden de bahsedelim. Kedi piresi tedavisi için harcama yapmadan önce ya da uzman bir veteriner hekimden destek almadan evvel evde kendinizin uygulayabileceği, pire kontrolünü yapmanızı öneririz.

Bunun için ilk adım, kedinizin tüylerini gözlemlemek olacaktır. Eğer tüylerde bir hareket sezerseniz ya da sıçrayan, yürüyen böcekler görürseniz minik dostunuzu pirelerden kurtarmanın vakti gelmiş demektir.

İkinci adım ise kedinizin bakımını ihmal etmemektir. Minik dostunuzu günde 1-2 kez kedi pire tarağı ile taramanız gerekmektedir. Pire tarağı, büyük ve küçük pireleri dişlerinin arasına sıkıştırarak toplamayı sağlar. Böylece, kedinizin kaşıntısı az da olsa hafifleyecektir.

Son adım olarak ise pire tarağını sıcak su ve deterjan karışımında bekletmeniz gerekiyor. Böylelikle pirelerin ölmesini sağlarsınız.

Kedi Piresini Önlemek İçin Neler Yapılması Gerekmektedir?

Pirelerin en sevdiği yer kedi vücududur. Çünkü kediler vücutlarında oldukça fazla tüy, kanlarında ise besleyici maddeler taşırlar. Bu nedenle de pirelerin büyüyüp beslenmesi için oldukça uygun bir yerdir. Minik dostunuzu pirelerden korumak için, kedi piresi damlası, kedi piresi spreyi ya da kedi piresi bariyeri kullanabilirsiniz. Evet, biliyoruz pireler hem bizim için hem de minik dostumuz için oldukça can sıkıcılar. Ancak ne kadar can sıkıcı olurlarsa olsunlar, yukarıda saydığımız yöntemleri uzman bir veteriner hekime danışmadan kullanmamanızı öneririz. Kedi sağlık ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Titreme Nedenleri Nelerdir?

Bu sprey ve damlaların yanı sıra kedi piresi şampuanı da kullanmanız mümkündür. Ancak hem kediler banyo yapmayı sevmediği için hem de şampuan kedi piresine kalıcı bir çözüm olmayacağı için kedi tüy ve deri bakım spreyi ya da damla kullanmak çok daha etkili olacaktır. Bu nedenle kedinizi banyo yapmaya zorlamak yerine uzman bir veteriner hekimin tavsiyesi ile alacağınız pire spreyi veya damlası çok daha kısa yoldan pire sorununuzu çözecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.