Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? Nasıl Yok Edilir?

Abone Ol 
Kedi Piresi İnsana Geçer Mi? Nasıl Yok Edilir?
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kedi pireleri, her koşulda ev ortamına gelebilen canlılardır. Peki, kedi piresi insana geçer mi? Doğada yaygın şekilde bulunan kedi pirelerinin insana geçmesi ise söz konusu değildir çünkü bu pire cinsi hayatını kedi gibi canlıların kanını emerek devam ettirir. Yalnızca kum pireleri insanlara geçerek kanlarını emebilir ancak bu, diğer pire türlerine göre daha nadir şekilde görülen pire türlerinden biri olduğu için büyük bir risk teşkil etmez. Kedilerde sıklıkla görülen parazitlerden biri olan pireler ise insanlara bulaşmaz.

https://www.youtube.com/watch?v=0jCyj-EVdF8

Kedi Piresi İnsana Geçer Mi?

Çoğu insan gibi siz de kedi piresi insana geçer mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Kedi piresi insanlara geçmez. Bunun yerine kedilere bulaşır ve kedilerin kanını emerek onlardan beslenir. Bu sebeple de kedinizin üzerinde bulunan pirelerin size geçmesi söz konusu olmayacaktır. Yine de evde başka hayvanlar bakıyorsanız bu durumda kedinizdeki pirelerin bu hayvanlara geçebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Pireler eve her türlü koşulda gelebilir. Bahçe katı evlerde oturan kişiler pirelere karşı daha açıktır ancak yüksek binalarda oturuyorsanız dahi pirelerden tam anlamıyla korunmanız söz konusu olmayacaktır. Ayakkabınızın altından ya da çantanızdan bile eve pire getirmeniz mümkündür. Bu sebeple de oturduğunuz alanın pireden uzak olduğunu düşünmeden kedinize dış parazit aşılarını yaptırmanız gerekir.

Kedinizi veterinere götürürken bile onun pire kapması mümkün olabilecektir. Bu sebeple de kedinizin tüm aşılarının eksiksiz şekilde tamamlanması son derece önemlidir. Aşı takvimine uygun olacak şekilde kedinize iç ve dış parazit aşılarının uygulanması, pire ve benzeri parazitlerin kedinize zarar vermesini önleyebilecektir.

Mevcut pireler kedilerden insanlara geçmediği için bu konuda bir riskin söz konusu olduğu söylenemez. Yine de kum piresi gibi farklı tür pireler insanlara geçebilir ancak bu pire türleri doğada az şekilde bulunduğundan dolayı kedilerden insanlara tüm pire türlerinin geçmesinin söz konusu olduğunu söylemek oldukça yanlış olacaktır. Evinizde baktığınızda kedide pire varsa bu durumda evinizin temizlenmesi elbette şarttır çünkü kediniz pirelerden arınsa dahi evdeki pireleri yeniden alabilir. Ancak yine de evdeki pirelerin size bulaşması veya kedinizden pire kapmanız mümkün olmayacaktır.

Kedi Piresi Belirtileri Nelerdir?

Kedi piresi insana geçer mi açıkladıktan sonra kedi piresi belirtilerinden bahsedelim. Kedi piresi kedilerin kanını emerek beslenen parazitlerdir. Bu nedenle de kedilerin halsiz düşmesine, solgun görünmesine, hastalanmasına ve genel anlamda bağışıklığının da zayıflamasına neden olacaktır. Bu aşamada kedi vitaminleri ile kedinizin bağışıklığını güçlü tutmanız çok önemli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Yumurta Yer Mi? Kediye Yumurta Verilir Mi?

Müdahale gerçekleşmezse kedinizin üzerindeki pireler kısa sürede üreyerek çoğalır ve kedinizin pirelerden arınması çok zor bir hal alabilir. Eğer veteriner tarafından tedavi gerçekleşmezse kediniz, pireler sebebiyle ciddi şekilde hasta olarak ölebilecektir. Bu nedenle de pire gözlemlerseniz ve kedinizin halsizliğini görürseniz mutlaka veteriner desteği almanız gerekecektir.

Kedi pireleri kedilerin üzerinde kısa sürede fark edilebilir. Kedinizi tararken dahi onun üzerindeki pireleri ve yumurtaları görmeniz mümkündür. Bu sebeple de tarama işlemini sık sık ve düzenli şekilde yaparsanız kedinizde pire olup olmadığını da kısa sürede anlamanız mümkün olabilecektir. Yine de aşıları tam olan kedilerde pire ve benzeri parazitlerin görülme olasılığı son derece düşüktür.

Kedilerde halsizlik, su kaybı ve benzeri belirtiler ile görülen pirelenme genellikle kedinizin halsiz ve keyifsiz görünmesine yol açar. Kedinizin tüylerini tararken zaten pireleri fark etmeniz mümkündür. Bu nedenle de kedinizde halsizlik ve benzeri belirtileri gördüğünüzde mutlaka pirelerini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Özellikle de kaşınma ile kendini gösteren pirelenme durumu, kedilerin kendini kaşıması ve kendini ısırması ile belli olabilir. Kediler genellikle vücutlarının farklı bölgelerini ısırır ve kaşır. Bu da pirelerin onları ısırmasından kaynaklanmaktadır. Kedinizin pirelerden rahatsız olması, kendini kaşıyarak ya da ısırarak belli etmesine neden olduğu için bu durumu gözlemlerseniz kedinizin pirelerini kontrol etmeniz ve en kısa sürede veterinere başvurmanız önemlidir. Kedinizin sağlığını korumak için onun beslenmesine de bu süreçte özellikle dikkat etmelisiniz. Besleyici kedi mamaları ile onun sağlığını destekleyebilirsiniz.

Kedinizi Pireden Nasıl Korursunuz?

Kedilerin pirelerden uzak kalması için en etkili yöntem, aşılamadır. Kedinizin aşı takvimine uygun olacak şekilde iç ve dış parazit aşılarını yaptırırsanız ve bunu dönemsel şekilde tekrarlarsanız kedinizi pirelerden uzak tutabilirsiniz. Kedilere bulaşabilen dış parazitler yalnızca pireler ile sınırlı değildir. Bu nedenle de kedinizi diğer tüm dış parazitlerden korumak için dış parazit aşılarını tercih etmeniz gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Neden Tırmalar?

Dış parazitler kedinizin dışarı çıkması ile bulaşmaz. Kediniz tüm gün evde kalsa bile dışarıdan gelen herhangi bir üründen dolayı kedinize pireler bulaşabilir. Örneğin dışarıda giyip eve soktuğunuz ayakkabınızdan ya da kıyafetinizde dahi kedinize pire bulaştırmanız söz konusu olabilecektir. Bu durum kedinizin ciddi belirtiler göstermesi ile ilerler ve eğer müdahale gerçekleşmezse kediniz için ölümcül bile olabilir. Evcil dostunuzu pirelerden ve diğer tüm parazitlerden uzak tutmanız için aşılamasına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Onu dışarıdan uzak tutmanız, pire ve benzeri parazitlerden uzak kalması için yeterli olmayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.