Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Abone Ol 
Kedi Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedi sağlığı için dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Kedinin uzun ömürlü, sağlıklı ve bakımlı olması için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

İnsanlara kendini sevdiren davranışları ve sevimli görünüşleri ile kediler, insanların hayatının önemli bir parçasıdır. Pek çok insan tarafından beslenen kedilerin sağlığı da kedi sahipleri tarafından önemsenir. Kedilerin sağlıklı bir vücuda sahip olması için kedi bakımında bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede kedilerin sağlıkları korunurken daha konforlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

Yeni kedi sahiplenen veya zaten bir kediye sahip olan kişiler tarafından kedi sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler araştırılır. Peki kedilerin sağlığı için nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar!

Kedi Sağlığı ve Yaşam Alanı

Kedi sağlığı için en önemli faktörlerden birisi kedilerin yaşam ortamının durumudur. Kedilerin bulunduğu ortamın temiz ve hijyenik olması gerekir. Kirli ortamlarda kedilerin sağlığını etkileyen pek çok organizma bulunur. Uygun temizlik ile bu sorunun önüne geçilebilir. Kedilerin yaşam ortamında onların hayatını tehlikeye atacak durumlar olmamalıdır. Örneğin, elektrik kabloları ve açık pencereler çok tehlikeli olabilecek şeyler arasında yer alır.

Kedilerin Tüylerinin Taranması

Kediler, vücutlarını dilleri ile yalayarak temizlerler. Bu sırada kopan tüylerini dilleri ile yutarlar. Çok fazla tüy yutmaları durumunda çeşitli sağlık sorunları oluşabilir. Bu durumun önüne geçmek için kedilerin tüylerini düzenli olarak taramak önemlidir. Mümkünse haftanın her gününde kedilerin tüylerinin taranması onların hem tüy hem de vücut sağlıkları için faydalı olacaktır. Kedilerin tüyleri taranarak tüy dökülmesi azaltılabilir. Ayrıca kopmuş tüyler de tarama ile vücuttan atılabilir. Bu sayede kedilerin çok fazla tüy yutması da önlenir. İşlem sırasında kaliteli kedi tarakları kullanılmalıdır.

Kedi Sağlığı

Kedi Sağlığı ve Beslenmesi

Kedilerin beslenmesinin kedi sağlığı üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Yanlış ve yetersiz beslenme nedeniyle kedilerin sağlıkları olumsuz etkilenebilir. Kedileri beslerken bu nedenle son derece dikkatli olunmalıdır. Kedilerin mamalarını sık sık ve aniden değiştirmemek gerekir. Ayrıca kedi beslemede kullanılan mamanın kedinin özelliklerine göre seçilmesi gerekir. Yaş, ırk, aktivite, kilo ve boy gibi durumların kedilerin vücudunun ihtiyaç duyduğu besin düzeyi ile derin bir ilgisi bulunur. Mama seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kedi mamasının içeriğidir. Bu faktörlerin değerlendirilmesi ile kediler için en uygun mama seçilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediden AIDS Bulaşır Mı? Kedi AIDS Bulaşıcı Mı?

Kedi Sağlığı ve Tırnak Kesimi

Kedilerin çevreye, kendilerine ve diğer canlılara zarar vermemeleri için tırnaklarının belli aralıklarla kesilmesi gerekir. Bu işlem ayda bir gerçekleştirilebilir. Bu işlem sırasında kedilerin tırnağının aşırı kısa kesilmemesi önem arz eder. Tırnak ucundan ufak bir miktar kısaltmak yeterli olur. Bunun için kediler için özel olarak üretilmiş tırnak makasları kullanılmalıdır.

Kedilerde Göz ve Kulak Temizliği

Kediler, kendi vücutlarını temizleyen titiz canlılardır. Ancak göz ve kulaklarını temizlemeleri mümkün değildir. Bu nedenle bu konudaki görev kedi sahiplerine düşer. Hassas bir yapısı olan göz ve kulakları enfeksiyonlardan korumak için kedilerin göz ve kulak temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bunun için mümkünse her gün nemli bir bezle göz ve kulak çevreleri temizlenmelidir.

Kedilerin Mama ve Su Kabının Temizliği

Kedilerin mama ve su kaplarının temizliği ile sağlıkları arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Su ve besin tüketimlerini bu kaplar ile yapan kedilerin bu kaplar aracılığıyla virüs, bakteri ve parazit gibi organizmalarla temas kurması mümkündür. Bu şekilde enfekte olabilirler. Enfekte olan kedilerin sağlıkları çeşitli yönlerden olumsuz etkilenebilir. Hatta bu nedenle kediler için hayati tehlike oluşturacak bir sağlık sorunu da meydana gelebilir. Bu nedenle kedilerin mama ve su kaplarının her gün temizlenmesi gerekir. Ayrıca kedilere her gün taze mama ve su verilmelidir.

Kedi Sağlığı: Kedinin Aşıları ve Sağlık Kontrolleri

Düzenli sağlık kontrolleri ile kedilerin mevcut sağlık durumları net bir şekilde takip edilir. Bu sayede olası hastalıkların erken teşhis edilmesi sağlanır. Erken teşhis, bir hastalığın tedavisinin daha hızlı olması ve kedinin vücudunun hasardan korunması nedeniyle çok önemlidir. Erken teşhis edilen bir hastalık ileri evrelere ilerlemeden tedavi edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Düzenli sağlık rutinlerinin yanı sıra kediler için aşılarda çok önemlidir. Kedilere yaptırılması gereken bazı aşılar mevcuttur. Bu aşılar ile kedilerin çeşitli hastalıklara karşı olan dirençleri arttırılır. Bu nedenle kedilerin aşılarını ihmal etmemek gerekir.

Kedilerin Yıkanması

Kendi temizliklerini yapan kedilerin bazı olağanüstü durumlarda yıkanması gerekir. Bu durumlarda kediler için özel olarak üretilmiş şampuanlar kullanılmalıdır. Ayrıca su sıcaklığı ve ortam sıcaklığı kedilere uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.