Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Depremi Hisseder Mi? Kedilerin Deprem Öncesindeki Davranışları

12.03.2021
2.404
Abone Ol 
Kediler Depremi Hisseder Mi? Kedilerin Deprem Öncesindeki Davranışları
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1247.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kediler depremi hisseder mi?   kimine göre bir efsane iken, kimine göre ise bilimsel bir gerçekliktir. Deprem öncesindeki kedi davranışlarını inceleyen bilim adamları farklı görüşler ortaya koyuyorlar. Peki bilimsel verilere bakıldığında kediler depremi hisseder mi?

Kediler ve deprem arasındaki ilişkiyi, en doğru veriler üzerinden incelemeye çalıştık.

Kediler Depremi Hissedebilir mi?

kediler depremi hisseder mi?

Siyah Renkli Yatan Bir Kedi

Kedilerin deprem korkusu üzerinde yapılan çalışmalar, kediler depremi hisseder mi? sorusunu yanıtlamaya çalışmaktadır. Kedilerin depremi hissetmeleri hakkında yapılan birçok bilimsel araştırma ilginç bulgulara ulaşılmasını sağlamıştır.

Her ne kadar kesinliği olmasa da yapılan büyük çaplı bilimsel araştırmaların, kedi ve köpeklerin önceden depremi hissetme yeteneklerinin olduklarını göstermektedir. Zira bu hayvanların insanlar ve tüm doğa ile iletişim becerilerinin gelişmiş olması, hislerini daha net şekilde ortaya koymalarına neden olmaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmaların yanı sıra kedi sahiplenen kişilerin bu verileri doğrular birçok açıklamasının olması, çalışmalardan çıkan sonuçları kuvvetlendirmektedir. Özellikle kedilerin deprem öncesindeki davranışları konusunda değişiklik gözlemlediğini söyleyen hayvan severler, bilimsel çalışmaların bu konuda daha yoğun yapılmasına neden olmuştur. Sonuç itibariyle kediler depremi hisseder mi? Sorusuna net bir cevap verilemeyecek olsa da tüm işaretler depremi hissetme konusunda yetenekli olduklarını göstermektedir.

Kedilerin Deprem Öncesindeki Davranışları Nasıldır?

Kedilerin deprem olmadan önceki davranışlarını inceleyen bilimsel çalışmalar, ortaya atılan iddiaları doğrular niteliktedir. ABD ve İsveç’te yapılan çalışmalarda yapay deprem oluşturularak, kedilerin bu hareketlilik öncesindeki davranışları gözlemlenmiştir.

Yapay depremden saatler önce olmasa bile, birkaç dakika öncesinde kedilerin hal ve hareketlerinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Kademeli zamanlarda yapılan deneyler, kedilerin depremi kaç dakika önceden hissedebildiklerine dair de bilgiler vermektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara Kedisi, Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?

Deneyler sırasında kedilerde agresiflik artarken, bazı kedilerde ise bir anda ortadan kaybolarak kendini gizleme ihtiyacı hissettikleri görülmüştür. Birkaç gün boyunca tekrarlanan bu çalışmalarda bazı kedilerin bakımlarını üstlenen kişilerin kucağından inmek istememesi gibi tavırlar sergilemesi, kedilerin depremi hissettiklerini vurgular niteliktedir.

Çalışmalarda kedilerin korkak davrandıklarının da altını çizen uzmanlar, kedilerin deprem korkusu olduğunu ve depremi hissetmeye başladıklarında normalden daha farklı davranışlar sergilediklerini belirtiyorlar.

Yapılan çalışmalarda kedilerin yapay depremden önceki 1 ile 3 dakika aralığında, garip davranışlar sergilediklerini ortaya koyuyor. Kedi sahibi olarak depremi yaşamış insanlar ise muhtemelen olayın heyecanı ile süreyi tam hatırlayamayıp, kedilerinin depremden 5-10 dakika önce hareketlerinin değiştiğini belirtiyorlar.

Kedilerin Depremi Hissetmeleri Bıyıklarıyla mı Alakalı?

İşitme ve koku alma duyularını aktif şekilde kullanan kedilerin, bıyıklarını da titreşim gibi çevresel etkilere karşı kullanıp kullanmadıkları hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Kedilerin bıyıklarıyla deprem kaynaklı titreşimleri de daha net algıladıkları bu çalışmaların sonuçları ile kuvvet kazanmaya başlamıştır.

Kediler havada ve yeryüzünde yaşanan titreşimleri algılayıp, oluşabilecek tehlikelere karşı içgüdüsel olarak önlem almaya veya çevrelerindeki insanlara bu durumu belli etmeye çalışırlar. Çalışmalara göre kedilerin depremden önce meydana gelen hava ve zemin titreşimlerini burun ve kulakları ile de hissediyorlar. Oluşabilecek tehlikeye nedeniyle içgüdüsel kendilerini koruma eğilimine giriyorlar.

Bu bilimsel çalışmaların kedilerin depremi hissetmesi üzerinde olumlu sonuçlar ortaya koyması, Japonya gibi deprem ülkelerinde kedilerin deprem habercisi olarak deneme amacıyla gözlemlenmelerine de neden oldu. Bu konuda yapılan çalışmalarda depremi hissettiklerine dair önemli verilere ulaşırken, konu üzerinde birçok bilimsel araştırmanın da devam ettiği biliniyor.

Depremden Kedileri Nasıl Koruruz?

Kedileri depremden korumak için, öncelikle onlar için güvenli bir alan oluşturmak gerekir. Özellikle tehlike hissettiklerinde hemen gizlenmeleri gerektiklerini anlayacakları şekilde eğitim vermek de, kedileri depremden korumak için yapılması gereken önemli şeylerden biridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Ne Kadar Yaşar?

Doğaları gereği korunmak için yuvalarına gitme eğiliminde olduklarından kedinizin yatağını güvenli bir noktaya yerleştirmeniz de deprem olması durumunda koruma ve güvenli alan sağlayabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.