Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Doğumdan Sonra Ne Yapar? Kedilerin Doğum Süreci

Abone Ol 
Kediler Doğumdan Sonra Ne Yapar? Kedilerin Doğum Süreci
621.50₺

463.55₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kediler doğumdan sonra ne yapar sorusunun tüm yanıtlarını bulabilirsiniz. Her canlı gibi kediler de üreme sürecine dahil olan hayvanlardır. Kedilerin gebelik dönemi bazı durumlarda rahat, bazı durumlarda da kötü bir şekilde geçebilir. İşte tüm detaylar…

Kedilerde Doğum Evresi ve Yavru Kedilerin Beslenme Sürecin Dair Bilgiler

kediler doğumdan sonra ne yapar

Bir Kedi ve Yavrusu

Yavrulama olarak da bilinen bu süreç tamamen üç farklı aşamadan meydana gelir. İlk aşama rahim hareketlerinin başladığı ve doğum kanalının bir anda açıldığı dönemi içerisine alır. Miyavlama, huzursuz haller, kazma davranışı gibi semptomlar bu dönemde görülür. Bu dönem iki ila on iki saat arasında sürer.

Bu kısımda vulva içerisinde az bir seviyede şeffaf renkte akıntı olabilir. kedilerde doğumun ikinci bir aşaması haline gelen yavru kedilerin dışarı çıkarıldığı zamanda ise anne kedide yine bir huzursuz hal, yatağına ve yuvasına sık girip çıkma gibi hareketler de görülür. Kediler doğum sürecinde yemek yiyebilir.

Doğumun ikinci aşaması olan şiddetli kasılmaların başladığı aşamada genel olarak on ila altmış dakika arasında yavruların doğumu gerçekleşir. Rahimde yer alan öteki yavru kedilerin doğumları da buna benzer bir şekilde bir saatlik evreler halinde gerçekleşir. Bu süreç tam bir güne kadar uzayabilir, belli olmaz.

Kediler doğumdan sonra ne yapar sorusunun yanıtlarını aramaya devam ediyoruz. Doğumun ilk kısmının bir günden daha uzun sürmesi ya da yarım saatten uzun süren kasılma haline karşın doğumun bir türlü gerçekleşmemesi halinde doğuma yardım etmek lazımdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Kedi Kısırlaştırma Hakkında Önemli Bilgiler

Doğum esnasında kedinizin vulvasından kahverengi bir renkte akıntılar gelecektir. Anne kedi, doğan yavru kediyi yalamak suretiyle temizler ve spontan olan bir solunumun gerçekleşmesi için uyarır. Bu esnada yavru üzerinde keseler yer alıyorsa onları uzaklaştırır ve göbek kordonunu koparır.

Kedi doğumunun üçüncü ve son aşaması, yavru kedileri takriben plasentanın da uzaklaştırılmasını gerektiren süreç olmaktadır. Genel olarak her yavru kedinin çıkartılmasını takip eden kısa bir zaman içerisinde ona bağlı olan yavru zarlarının da atılması gerekir.

Anne olan kediler yavru kedileri korumak için bu zarları yerler. Son doğan kediye ait olan plasentanın uzaklaştırılması neticesinde doğumun üçüncü aşaması da böylece tamamlanmış olur. Plasentanın atılma süresi ise iki saat olur. Doğumu takip eden üç hafta süresince vulvada kırmızı kahverengi bir akıntı olabilir.

Bu akıntı türünün yeşil gibi kötü kokulu bir akıntıya dönüşmesi bir uterus patolojisini akıllara getirecek demektir. Kedilerin doğumunu gerçekleştireceği alanın temiz, kontrol edilebilir ve sessiz olması önemlidir. Yataklar hazırlamalısınız. Her zaman rahat etmeleri önemli bir durum olmaktadır.

Doğum esnasında anne olan kedinin rahatsız edilmeden rahatça gözlenmesi gerekir. Kasılmaların başlama sürecinin yavru zarlarının uzaklaştırılıp uzaklaştırılmadığının, kedinin beslenme hareketlerinin ve akıntının takip edilmesi de gereklidir.

Yeni doğmuş olan kedi yavruları genel olarak doksan ila yüz on gram aralığında bir doğum ağırlığında olurlar. Şayet anne çevresel bir risk fark ederse yavru kedileri daha güvenli bir alana götürmek isteyecektir. Yavru kedilerin, kendilerini altı hafta kadar boyunca hastalıklardan koruyacak anne sütü içmesi gerekir.

Yavru olan kediler ilk on altı ila yirmi dört saat süresince kolostrum alsalar da doğumdan sonraki ilk birkaç saatte yavruların beslenmesi şarttır. Yeni doğan kediler birkaç saatte bir iki ila üç ml kadar sütle beslenmelidirler. Yavru kediler üç ila dört haftalık kadar olunca alıştırma mamaları verilmeye başlanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Süt İçer Mi? Yavru Kediye Süt Verilmeli Mi?

Bu geçiş esnasında hem anne kedi emzirmeyi sürdürmeli, hem de kuru mamalar sütle beraber karıştırılarak yavruya verilmelidir. Böylece kuru mamaya geçişe de başlanır. Kediler doğumdan sonra ne yapar sorusunun en büyük yanıtlarından biri de budur aslında.

Bunun sonucunda anne kedide meydana gelebilecek meme dokusunda oluşan yangının tablosu da engellenecektir. Anne kedide tüm bu durumlara rağmen bu durum olursa da ılık papatya çayıyla kompres yapın. Yavruların erken zamanda annelerinden ayrılması davranış bozukluğu ve öteki hastalıklara yol açar.

Kedilerde Doğumdan Sonra Meydana Gelen Hastalıklar Hangileri Olmaktadır?

Kediler doğumdan sonra birçok hastalığa açık hale gelir. Bu sebeple doğum yapan kedinin sağlık durumunun düzenli aralıklar dahilinde kontrol edilmesi ve gözden geçirilmesi mühim bir konudur. Doğumdan sonra veteriner hekime gidin. Bu hastalıklarla alakalı bilgi almayı da asla ihmal etmeyin.

Meme enfeksiyonu, yeni doğum yapan kedilerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Meme kanalı yoluyla enfeksiyon yayılabilir. Yavru kedilerin tırnaklarıyla ya da dişleriyle memeyi yaralaması sonucunda da bu durum oluşur. Anne kedinin yer aldığı alan hijyenik değilse, sistemik bir enfeksiyonu varsa da bu durum yaşanır.

Koyu renkli olan sıvıya da dikkat etmelisiniz. Kedinizde doğum sonrasında akıntı olduysa hiç vakit kaybetmeden bir veterinere gidin. Koyu renge sahip bir sıvı olan bu akıntının kokusu da kötü olur. Genel olarak enfeksiyon sonucunda bu olay meydana gelmektedir. Buna dikkat edilmesi gerekir.

Yüksek ateş de bu dönemde görülebilir. Doğum yapan bir kedinin vücut ateşinin kontrol altına alınması da önemsenmesi gereken bir durumdur. Düşmeyen ateş, hele ki bir de yüksekse hastalık belirtisi olmaktadır. Bu gibi durumlarda yorgunluk, iştahsızlık ve halsizlik türünde semptomlar görülür. Kediler doğumdan sonra ne yapar sorusunun en önemli yanıtını veriyoruz…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Isırınca Ne Yapmalı?

Doğum Yapan Kedi Nasıl Beslenmelidir? Hangi Gıdalar Zararlı Olur?

Kediler gebe kaldıkları zaman besin gereksinimleri bir hayli artış gösterir. Bu süreçte kedilerin sağlıklı olarak beslenebilmeleri için mineral ve vitamin deposu olan kuru ya da yaş mamalarla beslenmesi şarttır. Doğumdan sonra kedilerin beslenmesi çok önemli bir konudur. Çünkü emzirme süreci mühim bir süreçtir.

Emzirme sürecinde kedilerin enerjiye daha çok gereksinimi olur, bu nedenle de bu enerjiyi gıdalardan alabilirler. Yani yüksek oranda kalsiyum ve protein içermekte olan mamaların tercih edilmesi çok önemlidir. Bununla beraber yağ ve karbonhidrat içeren mamalar da oldukça önem arz eder.

Bunun sonucunda kedilerin emzirme sürecinde de enerji gereksinimlerinin karşılanabilmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece yavru kediler de kaliteli bir anne sütü içmiş olurlar. Kedi maması seçerken kolay sindirilebilen mamalara öncelik verin. Kediler doğumdan sonra ne yapar sorusunu tüm detaylarıyla işlemiş ve ele almış olduk. Güzel kedinize çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.