Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Gaz Çıkarır mı? Kedilerde Gaz Sıkışması Sorunu Nasıl Giderilir?

Abone Ol 
Kediler Gaz Çıkarır mı? Kedilerde Gaz Sıkışması Sorunu Nasıl Giderilir?
1100.00₺

827.53₺

Enjoy Multi Colour Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2657.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
651.21₺

369.50₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1354.21₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Kediler gaz çıkarır mı?” sorusunu yanıtlandıracağımız bu yazımızda ayrıca kedilerin gaz çıkarma nedenleri ve gaz çıkarma sorununun çözümü konularını ele alacağız.

İlk olarak “Kediler gaz çıkarır mı? sorusunu yanıtlamak isteriz. Kediler sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışabilmesi adına birçok canlı gibi gaz çıkarırlar. Doğal bir gereksinim olarak ortaya çıkan bu durum istisnai haller dışında endişelenecek bir sorun değildir.

Kediler Neden Gaz Çıkarır?

Kediler gaz çıkarır mı

Tüm memeli canlılarda sindirim sisteminde oluşan gaz yapıları vücudun sağlıklı işlemesini sağlayan mekanizmalar tarafından dışarı atılır. Buna göre, kedilerin gaz çıkarma nedeni diğer memeli canlılardan farklı değildir. Farklı sebeplerle meydana gelen gaz sıkışması durumunda kedinin vücudu gazı dışarı atarak rahatlama sağlar.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi minik dostlarımızda da tüketilen besinler ve sindirim sistemi alışkanlıklarına göre çıkarılan gazın seviyesi değişebilir. Eğer aşırı lifli ya da kedinin vücuduna ağır gelebilecek ürünler tüketirse kedinin gaz çıkarması artabilir.

Ancak bazen gazın çıkarılması vücut tarafından hemen gerçekleştirilmediği için, oluşan gazın kedide huzursuzluk vermesi söz konusudur. Bunun için kedilerde gaz sorunu giderme hakkında bilgi sahibi olunması ve kedinin bakımını üstlenen kişinin buna göre hareket etmesi gerekir.

Kedilerin Gaz Çıkarma Probleminin Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin gaz çıkarma nedenleri arasında gösterilebilecek birçok sebep bulunuyor. Bazen yedikleri yiyecekler gaz problemine neden olurken, bazen ise yaşamış oldukları sağlık problemleri kedilerde gaz sıkışması nedenleri arasında yer alabilir.

En yaygın olarak görülen kedilerde gaz çıkarma nedenleri, şunlar olarak sayılabilir;

Aşırı lifli gıdalar: Yüksek lifli gıdalar hayvan ve insan sindirim sistemi sağlığı için faydalı olsalar da bu gıdaların aşırı miktarda ve sürekli olarak tüketilmesi, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Besleyici ve vücut için yararlı olan bu besin içeriğinin ihtiyaç duyulan miktarda ve kararında alınması gereklidir. Aksi halde, gaz sıkışması veya diğer sindirim sistemi problemlerine neden olacakları unutulmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Neden Kusar? Kedilerde Kusmanın Nedenleri

Yiyecek alerjisi: Kedinin herhangi bir yiyeceğe karşı alerjisinin bulunması, her zaman için olmasa da bazen kokulu veya kokusuz gaz çıkarmasına neden olabilir. Yiyecek alerjisi ile birlikte aşırı beslenmek, kedilerde gaz sıkışması problemine yol açabilmektedir.

Sindirim sistemi sorunları: Sindirim sistemi üzerindeki rahatsızlıklar veya bağırsak parazitleri gibi durumlar, kedilerin gaz çıkarma nedenleri arasındadır. Ki bu neden, en yaygın görülen şeylerden biridir. Bunun için bir veterinerden profesyonel yardım almanız faydalı olacaktır.

Kedilerde Gaz Sorunu Nasıl Giderilir?

Kedilerde gaz sıkışması sorunu için sizin yapabileceğiz basit şeyler bulunuyorken durumun devamlılık arz etmesi halinde onu bir veterinere götürmek en iyi seçenek olacaktır. Özellikle uzun süre devam eden ve aşırı kokulu gaz çıkarması durumunda, sağlık problemi olabilme ihtimaline karşı veteriner seçeneği mutlaka değerlendirilmelidir.

Bunun dışında kedilerde gaz sorununu gidermek için yapmanız gerekenler şunlardır;

  •         Aşırı lifli gıdalar yerine, besleyici özellikleri ile dengede olan hazır mamalar verebilirsiniz.
  •         Kedinizi aşırı soğuk ortamlarda tutmayarak, ortam ısısı kabul edilebilir seviyede olan bir yerde beslemelisiniz.
  •         Zararlı ve bozulmuş gıdalar tüketmesini engellemek için, çöplerden uzak kalmasını sağlayın.
  •         Aşırı mama yemesini önleyin.

Tüm bunları sağladığınızdan emin olduktan sonra hala gaz problemi aynı şiddette devam ediyorsa, kedinizin başta sindirim sistemi olmak üzere herhangi bir sağlık problemi bulunabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.