Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Ne Kadar Yaşar?

Abone Ol 
Kediler Ne Kadar Yaşar?
2635.00₺

1693.55₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2657.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.38₺

1590.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Hayatımızın her yerinde bulunan sevimli dostlarımız kediler ne kadar yaşar? Siz de bu sorunun yanıtını merak edenlerden biriyseniz yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz. Kedilerin yaşam süreleri beslenme kalitelerine, sevgi görüp görmemelerine, yaşadıkları yere ve ırklarına bağlı şekilde değişebilmektedir.

Bu nedenden ötürü kedilerin ömür uzunluklarıyla alakalı olarak net bir zaman söylemek asla mümkün değildir. Fakat belli bir yaş aralığı seviyesinde ömürlerini geçirdiklerini söyleyebiliriz. Fakat belli bir yaş aralığı dahilinde ömür yaşadıklarını ifade edebiliriz. En çok da sağlıklı bakıldıklarında uzun yaşarlar.

Kedi Ömrü Ne Kadar Olur?

Kediler ortalama bakımdan on iki ile on sekiz sene arasında bir yaşam sürer. Ama bu kısımda sokakta yaşayan kedilerle evcil kedileri ayırmak zorunda kalıyoruz. Çünkü sağlıklı ve tehlikesiz bir yaşamla beraber kediler ev ortamında daha uzun süreli olarak yaşarlar. Sokakta yaşayan kedileri ise her zaman tehlikeler bekler.

Sokakta yaşayan kediler çevre olanakları doğrultusunda daha kısa yaşayabilir. Salgın hastalıklar, susuzluk, aç kalmak, araba çarpması, köpek saldırısı, insan saldırısı gibi nedenlerden ötürü sokakta yaşayan canlarımız daha kısa sürede vefat edebiliyor. Bu nedenle lütfen satın almayın, sahiplenin ve bir cana ev olun.

Kedilerin Ortalama Ömür Süresi

Özel bir bakım eşliğinde kedi dostlarımız on sekiz seneye dek yaşayabiliyor. En az on iki sene yaşam süren kedilerin bazıları bu konuda rekora bile koşuyor. Günümüze baktığımızda kayda geçmiş olan en yaşlı kedi otuz sekiz yaşında ölmüştür. Elbette sağlıklı ve doğru olan bir bakımla birlikte kaliteli beslenme de büyük bir ehemmiyete sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kediler ne kadar yaşar sorusunu yanıtlamaya devam ediyoruz…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Curl Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediler kusursuz bir sezgiye sahip olurlar. Dünyanın en akılcı ve esnek hayvanlarından biri de kedilerdir. Bunun yanı sıra yaşama pozitif şekilde bakmalarıyla ve meraklı mı meraklı tavırlarıyla kendilerini çok daha özel hissederler. Dengeli varlıklar olduklarından ötürü en zorlu kısımlarda bile dimdik yürüyebilirler. Creme Puff, otuz sekiz sene yaşam süren tek kedidir. 1967 senesinde Texas’ta doğmuştur.

Kedi Irkına Göre Yaşam Süresi Nedir?

kediler ne kadar yaşar?

Yavru Sarı Kedi

Yaşam sürelerini belirleyen durumlardan birinin de ırk olduğunu söylemiştik. O halde ırka göre kedilerin yaşam sürelerine bir göz atalım:

  • Kıvrık kulaklarıyla sempati kazanan Scottish Fold ırkına mensup kediler on iki ila on yedi senelik bir yaşam sürer.
  • Yumurcak suratlarıyla kalpleri fetheden British Shorthair kedi ırkı ise on iki ila on dört sene arasında yaşar.
  • Chinchilla kedi ırkı on dört ila on altı senelik bir yaşam sürer.
  • İki gözü de farklı renk olarak dikkat çeken Van kedileri, on iki ila on yedi sene yaşam sürerler.
  • Ankara kedileri on iki ila on sekiz senelik uzun bir yaşam sürerler.
  • Tüysüz olmaları ile dikkat çeken sempatik Sfenks kedileri de on iki ila on yedi sene arasında yaşam süren kedilerden biri olarak dikkat çekmektedir. Kediler ne kadar yaşar konumuz başka bir başlıkla devam ediyor…

Kedilerin Yaşam Süresini Hangi Faktörler Etkilemekte?

Sevimli arkadaşınız evinizde yaşasa bile yaşam süresine tesir eden birden fazla etken vardır diyebiliriz. Aşağıda yer alan kedi yaşam süresine tesir eden faktörlere dikkat ederseniz kediniz için iyi bir şey yapmış olursunuz:

  • Hastalıklar, kedinizin yaşam süresini çok fazla etkiler. Kalıtsal bir hastalığı varsa ya da daha sonradan bir hastalık kaptıysa daha erken ölebilir. Kedinizi düzenli bir şekilde veteriner hekim kontrolüne götürürseniz hastalığa erken teşhis koyulmasına yardımcı olursunuz. Böylece kediniz sizinle daha uzun süre yaşar.
  • Kazalar da kedilerin ömürlerini kısaltabilir. Kediler bildiğiniz gibi yerinde pek de durabilen hayvanlar değillerdir. Bu durum hep başlarına bela açmalarına neden olur. Balkondan, pencereden düşebilirler. Araba önüne atlayabilirler. Bu nedenle onları her an gözlemlemeniz iyi olacaktır. Onların birer bebek olduğunu düşünün ve ona göre takip edin…
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mojave Spotted (Mojave Desert Cat) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Obezite ve şişmanlık problemi de kedilerin yaşam sürelerini azaltan bir durumdur. Yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkan şişmanlık hali ve obezite, kedinizin yediklerini devamlı olarak takip etmeniz gerektiğini gösterir. Kediler ne kadar yaşar konulu yazımızın sonuna geldik. Kedinize çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.