Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Diş Döker mi Sorusunu Cevaplıyoruz!

Abone Ol 
Kediler Diş Döker mi Sorusunu Cevaplıyoruz!
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Evet, bugünkü yazımızda kediler diş döker mi sorusunu cevaplıyoruz. Birçok kişi, kedilerin bebekler gibi diş döküp dökmediğini merak ediyor. Bizler de bu merakınıza bir son vermek için sizler için bu konuyu araştırdık. İşte birbirinden farklı detaylar…

Kedilerde Kalıcı ve Geçici Dişlerin Çıkma Zamanı Nedir?

Yavru olan kedilerde diş dökülmesi ve diş çıkarma, birçok kedi sahibinin merakla sorduğu konular arasında yer almaktadır. Biz de bu yazıda kedilerin kalıcı ve geçici dişlerinin hangi süreçte çıktığından söz ediyor olacağız. Kedilerin ağız bakımı için yapılması gerekenleri de aktarıyor olacağız.

Yavru olan kedilerin ilk dişleri keskin yapıdakilerdir. Bu dişler iki ila dört haftalık oldukları süreçlerde çıkmaya başlamaktadır. Ardından köpek dişleri ismiyle bilinen dişler ve akabinde de premolar dişler çıkmaya başlar. Altı ila yedi haftalık olduklarında geçici dişlerinin tamamı çıkar.

Yavru olan kedilerde bir buçuk aylıktan üç beş aylığa dek toplamda yirmi altı tane sağlıklı diş çıkar. Bu dişlerin altı tanesi üst, altı tanesi alt kesici diş olur. İki üst, iki alt köpek dişi ve tabii ki altı tane üst, dört tane de premolar diş çıkar. Kedilerin diş değiştirme sürecinde ateş, ağız kokusu, iştahsızlık ve hafif derecede kanamalar meydana gelebiliyor, korkmayın. Yine de veteriner hekime haber verin.

Kedilerin Dişlerini İnceleyerek Yaşlarını Anlamak Mümkün müdür?

Kediler diş döker mi

Kedi ve Dişleri

konulu yazımıza farklı bir başlıkla devam ediyoruz. Kedilerin kalıcı ve geçici dişlerine bakarak herhangi bir kedinin kaç yaşında olduğunu tahmin etmek yaklaşık olarak mümkündür elbette. Kedilerin her birinde molar diş adıyla bilinen dişlerin çıkması ile de ağızları içerisinde yer alan diş sayısı otuz olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İran Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

Molar türdeki dişler kedilerde dört ila beş aylık oldukları zaman çıkmaya başlayacaktır. Yani bir kedinin ağzı içerisinde yirmi altı tane diş bulunuyorsa dört beş aylıktan daha ufak olduğunu söyleyebiliriz. Kedilerde geçici olan dişler dökülerek yerlerine kalıcı dişler çıkar. Bu şekilde diş döngüsü de korunur. Diş dökülme durumu hızlı olduğu zaman kedi sahibi olan kişiler fark etmeden olup bitebiliyor. Fark etseniz bile sakin olun, bu olması gereken bir süreçtir.

Yavru Olan Kedilerin Kalıcı Dişleri Ne Zaman Oluşur?

Yavru kedilerin kalıcı türdeki dişleri on iki ila on altıncı haftadan itibaren çıkmış olur. Kalıcı türde olan köpek dişleri ise on altı ila yirminci haftada çıkar. Kalıcı premor dişler ise on altı ile yirmi dört haftada, kalıcı molarlar da on altı ile yirminci haftada çıkar.

Yani sonuç olarak yavru haldeki kedilerde diş değişimi üç ila dört aylıkken çıkar. Dostlarımızın düşen dişlerinin yerini de ne yazık ki diş kaşıntısı alacaktır. Bu süreçte kediler evdeki insanları ısırır. Bu sürecin bir yaşına dek sürdüğünü ifade etmek mümkündür.

Kedilerin Diş Kaşıntısı Nasıl Olur?

Güzel kedinizin dişleri kaşınmaya başlarsa ona çok sevdiği oyuncaklardan verin. Bunun dışında diş kaşıntısını azaltmaya yaradığı bilinen kedi oyuncakları da bu süreçte yardımcı birer eşya olacaktır. Kediniz bu süreçte olağandışı tavırlar gösterebilir. Bunda endişe edeceğiniz bir şey yoktur.

Diş çıkarmakta olan güzel kedilere yardımcı olarak bu zor süreci daha rahat bir şekilde atlatmalarını sağlamanız mümkündür. Kedinizin dişlerini bu evrede belli aralıklarla kedilere özel olan diş macunu ile fırçalayın. Fırçalama aralığı kedinin müsaade edip etmemesine ve kişiliğine göre ayarlanmalıdır diyebiliriz.

Kediler diş döker mi sorusunun yanıtlarını aramaya devam ediyoruz… uzun zaman boyunca kedinize yaş mama vermeniz sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir durum olarak dikkat çekmektedir. Kedinizin dişlerinde tartar oluşmasını engellemek ve kaşıntıyı da kesmek için kuru mama vermeye özen gösterin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chartreux Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Birçok viral hastalık ya da bakteriyel türde olan hastalık, kedinizin ağzı içinde yangılar oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu sebeple kedilerin aşılarını ve elbette parazitle alakalı olan uygulamalarını ihmal etmemeniz gerekiyor. Kedinizin diş kaşıntısı yaşadığı bu süreçte onu sivri olan kemiklerden, delici türdeki eşyalardan, iplerden ve kesici ürünlerden uzak tutmaya özen gösterin.

Kedinizin dişleri çürürse genel olarak iç kısımdan çürümeye başlayacaktır. Bu da aslında bizlerdeki gibi bir acı hissiyatına neden olur. Düzenli bir biçimde veteriner hekim muayenesinden geçen kedilerde bu sorunlar daha az görülür diyebiliriz. Yetişkin olan kedilerin diş dökülmesi yaşaması normal olamaz. Bu tür bir durumda acilen veteriner hekime danışın. Böylece kediler diş döker mi sorusunu yanıtlamış olduk. Siz siz olun, kedinizin ağız bakımını aksatmayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.