Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Neden Tırmalar?

Abone Ol 
Kediler Neden Tırmalar?
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kediler neden tırmalar? Kediler için tırmalama beslenmek kadar temel bir alışkanlıktır. Bu davranışın başlıca sebepleri vardır. Bu yazımızda kedilerin neden bir şeyleri tırmaladıklarını inceleyelim.

Kediler Neden Tırmalar? Sebepleri Neler?

Kediler Neden Tırmalar?

Kediler neden tırmalar merak ediliyor. Kedigiller ailesinin hemen her ferdi pençelerini istedikleri ölçüde tutmak, pençelerini daha da sivriltmek ve onları daha da etkin kullanmak için tırmalarlar. Vahşi doğada tırmanmak, avlanmak ve kendilerini onlara zarar vermek isteyen diğer hayvanlara karşı korumak adına kedilerin keskin pençelere ihtiyaçları vardır.

Tırnaklarımızın bakıma ihtiyacı olduğu gibi kediler de pençelerine bakım uygularlar. Fakat kedilerin pençeleri kesilmez ya da zamanla dökülmez. Bunun yerine katmanlar halinde tırmalamayla soyulur. Tırmalama bu soyulmayı hızlandırır ve pençelerin sağlıklı kalması için pençelerin dışındaki ölü tabakadan kurtulmayı sağlayan yardımcı bir işlemdir.

Diğer hayvanlar gibi alan iç güdüsüne sahip olan kediler de kendi bölgelerini işaretlemek ve korumak isterler. Sağa sola bırakılmış tırmalama izleri de bu alan savunmasında görev alır. Genelde yalnız olan kediler bulundukları bölgeyi işaretlemek ve diğer kedileri ya da hayvanları uyarmak için bu yöntemi geliştirmişlerdir. Kendi bölgelerini pençeleri ile uzaktan görülebilecek yerleri tırmalayarak ve kokularını çevreye gömerek bölgeleri üzerindeki hak iddialarını belirlerler. Böylece kendi alanında diğer kedilerle karşılaşma ihtimalini düşürürler.

Eğer kedinizin bulunduğu çevrede başka bir kedi varsa ya da başka bir hayvan varsa daha fazla alan savunmasına yelteneceği için normalden daha fazla tırmalıyor olabilir. Bunu engellemeye çalışmanız halinde size öfkesini göstermekten çekinmeyecektir. Bunun sebeplerini unutmayın ve ona göre tedbir alın.

Tırmalama aynı zamanda neşe ve mutluluğun göstergesi olabilir. Kediler heyecanlı oldukları zaman da tırmalarlar. Sizi uyanık gördüklerinde ya da siz eve geldiğiniz de mutlulukları sebebiyle de tırmalarlar. Bunu patileriyle size ritmik olarak uygularlar. Her ne kadar sizin için acı verici olsa da aslında bu hareket temelinde mutluluğu ve sevgiyi barındırır. Kedi tırmalama tahtası ise kedilerin bu gereksinimlerini karşılamalarına olanak tanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sphynx Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Kedilerin Tırmalama Alışkanlığı

Kediler neden tırmalar? Kedilerin patilerine yakından bakmayı düşündünüz mü? Neden tırmalama gereksinimi duyarlar? Etrafta gezen bu tatlı ufaklıklar perdelerinize, mobilyalarınıza ya da evdeki diğer eşyalarınıza pençe izlerini bırakıyorlar mı? Kediler tırmalamayı kendilerini ifade etmek için kullanır. Aslında bu tırmalamalar birer anlam taşır.

Patilerinden çıkan pençelerin görsel niteliği diğer kedilerle aralarında bir iletişim yöntemidir. Bu şekilde kediler kendi aralarında bir iletişim oluştururlar. Tırmalamanın tek amacı bu değildir. Kediler için hayati önem değerinde bir özelliktir. Bu özelliğin bizim içinse yapıcı yanından daha çok yıkıcı yönü öne çıkmaktadır.

Bununla birlikte araştırmalar gösteriyor ki kedilerin tırmalaması genelde seçilen bir nesne üzerine olmuştur. Tırmalamak için can attığı sadece özel eşyalar vardır. Eve her geldiğinizde sizi şaşırtacak şekilde yeni şeylere zarar vermektense eski alışkanlıklarını sürdürmeleri onlar için daha olağandır. Çeşitli yöntemler sonucunda kedinizin bu alışkanlığından kurtulabilirsiniz. Tırmalama tahtaları da bunun için iyi bir seçimdir. Kedi tırnak makası ile kedinin tırnağını düzenli olarak kesmek de bu davranış sonucunda herhangi bir nesnenin zarar almasını önleyecektir.

Kediler doğaları gereği tırmalamaya ihtiyaç duyan hayvanlardır. Pençelerini özgürce kullanmak zorundadırlar. Bunu yapmanın tırmalamanın çeşidine göre anlamları olabilir. Ağaçlara attıkları çizikler ya da mobilyalarınıza bıraktıkları pençe izleri genelde kendi bölgelerini işaretlemenin bir yoludur. Kendi alanlarına giren yabancılara alanın sahipsiz olmadığını göstermek isterler.

Kedilerin pençeleri katman şeklindedir ve sonuna kadar kesmek sağlıklı değildir. Bu noktada dış katmanın soyulması önemlidir. Bunu da en uygun şekilde tırmalayarak başarır. Böylece pençesindeki ölü deriden kurtulmuş olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.