Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Genç Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde Genç Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2042.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Kedilerde genç hastalığı nedir? Kedilerde çok sık olmasa da görülebilen gençlik hastalığı, bulaşıcı ve ciddi bir rahatsızlıktır. Viral bir hastalık olan gençlik hastalığı, kedilerin özellikle de toplu şekilde yaşadığı alanlarda görülmektedir. Sokak kedilerinden bir tanesinde gençlik hastalığı varsa bu durumda onunla aynı kaptan mama yiyen, su içen ve birlikte olan kedilerde de gençlik hastalığı görülebilecektir. Bu hastalık genellikle vücuda alındıktan sonraki 8 – 10 gün içerisinde kendini belli eden belirtiler göstermeye başlar. Genellikle ölümcül kabul edilen bu hastalık kedilerin bağışıklık sistemini ciddi anlamda etkilediği için büyük sağlık sorunlarına ve ölümlere dahi yol açabilmektedir. Özellikle de yavru ve yetişkin kedilerde yaşlı kedilere göre çok daha sık şekilde gençlik hastalığı görülmektedir.

Kedilerde Genç Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kediler genç hastalığına yakalandıktan sonraki 8 ila 10 gün içerisinde bu hastalığın belirtilerini göstermeye başlar. Genellikle kusma, ishal gibi sıvı kaybına ve bağışıklığın zayıflamasına neden olan durumlar söz konusudur. Bu nedenle de kediniz kustuğunu ya da ishal olduğunu fark ettiğiniz anda onun bol bol sıvı tüketmesini desteklemeniz gerekir. Bunlara ek olarak ateş de yoğun şekilde görülür. Kedilerde ateşin yükselmesi, ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu sebeple de kedinizin kustuğunu, ateşinin çıktığını ya da ciddi bir ishal problemi olduğunu görürseniz mutlaka veteriner desteği almanız gerekmektedir.

Yaşanan tüm bu fizyolojik durumlara ek olarak bir de kedilerde gençlik hastalığı belirtileri arasında depresyon yer alır. Depresyon genellikle kedilerin kendini soyutlaması, yemek ve sudan uzak durması, oyun oynamaktan kaçınması ve ev içerisinde kimse ile yakınlık kurmak istememesi ile anlaşılır. Kedinizin depresyonda olması onun yemeden ve içmeden kesilmesine yol açar. Bu durumda bir yandan da ishal olan kediniz su kaybeder ve bunu telafi edemez. Eğer kedinizin ciddi bir ishal problemi varsa, kusuyorsa ya da ateşi çıkarsa mutlaka veterinere görünmesi önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde görülen ishal genellikle birkaç gün devam eder. Şiddetli ishale ek olarak kanlı ishal de görülebilmektedir. Kanlı ishal görüldüğü zaman vakit kaybetmeden veteriner desteği almanız gerekmektedir. Bu rahatsızlık ciddi olduğundan dolayı veterinerin zaman kaybetmeden kedinizi tedavi altına alması gerekmektedir.

Depresyon sebebiyle kediniz sürekli uyumak isteyebilir, bulunduğu ortamı terk etmek istemeyebilir, sürekli yaramazlık yapabilir ve sizinle zıt şekilde anlaşabilir. Bu tip durumlar tıpkı insanlarda görülen depresyona benzer. Kediniz sizinle ya da ev içerisindeki diğer kimseyle iletişim halinde olmak istemez. Bu durumda da depresyonun net şekilde kendini gösterdiği anlaşılabilmektedir.

Kedilerde Genç Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Viral bir hastalık olan gençlik hastalığı, kedilerin birbirine bulaştırabildiği bir virüs sonucu görülmektedir. Uzun yıllar boyunca doğada kalabilen bu virüs, pek çok dezenfektana karşı bile son derece dirençli olması ile bilinir. Bu nedenle de hasta kedinin tedavisi sırasında kullanılan tüm ekipmanlar ve kedinin kullandığı gereçler özellikle de çamaşır suyu gibi sert içeriklere sahip olan maddeler ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir.

Zoonoz olarak bilinen bu hastalık, kediler arasında birbirine bulaşma özelliğine sahiptir. Yani gençlik hastalığı kedilerden insanlara bulaşmaz. Bu nedenle de kedilerin birbirine bulaştırma riski yüksektir ancak kedilerden insanlara gençlik hastalığının geçmesi mümkün değildir.

Kedilerde görülen gençlik hastalığının temel nedeni, parvovirüstür. Bu viral hastalık ise bir arada yaşayan kedilerden birbirine çok sık şekilde bulaşabilecek olan bir hastalıktır. Gençlik hastalığının bulaşması için hasta kedinin kanının, dışkısının, idrar, salya ya da diğer vücut sıvılarının sağlıklı bir kedi ile temas etmesi yeterlidir. Doğada sık gözlemlenen parvovirüs son derece dayanıklı olduğu için aşısı olmayan kedilerin ölümcül olan bu rahatsızlığa yakalanmasına neden olabilir.

Kediler toplu şekilde yaşadığı zaman birbirlerinin salyalarına dahi temas etmeleri son derece kolaydır. Örneğin aynı kaptan mama yemeleri, aynı alanda tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri gibi durumlar özellikle de sokak kedilerde son derece yaygındır. Aşısı olmayan kedilerde ise parvovirüs nedeniyle gençlik hastalığı gözlemlenir ve bu hastalık ne yazık ki ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple evcil hayvanınızın kedi mama kabı mutlaka ayrı olmalıdır. Bununla beraber, kedi tuvaleti de kendine özel olmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Hasta kedilerin herhangi bir vücut sıvısının sağlıklı kediler ile temas etmesi ve herhangi bir yoldan vücuttan içeri alınması, bu hastalığın bulaşması için son derece yeterlidir. Örneğin sağlıklı kedi, hasta kedinin salyasının olduğu kaptan yemek yediği zaman hasta kedinin salyasını da bünyesine alabilir. Bu durumda hastalığın bulaşması hem kolay hem de son derece ölümcül olacaktır. Aşısı olmayan kedilerde görülen bu hastalığın önlenmesi adına kedilerin aşı takviminde yer alan karma aşının vaktinde ve düzenli şekilde yapılması şarttır.

Kedilerde Genç Hastalığı Tedavisi Nasıl Sağlanır?

Sevimli dostlarımız kedilerde genç hastalığı tedavisi nasıl olur? Tedavinin kedin şekilde etki ettiğini söylemek doğru olmaz ancak kedilerin genç hastalığına yakalanmaması için mutlaka aşı olması gerekir. Pek çok farklı virüsten ve hastalıktan koruyan karma aşılar, kedilerin yavruluk döneminden itibaren aşı takvimlerinde yer alır. Bu sebeple de kedilerin aşı takvimlerinde yer alan karma aşının döneminde uygulanması, düzenli olarak tekrarlanması ve aksatılmaması gerekir.

Karma aşılar kedileri korur. Bu nedenle de son derece önemlidir. Bir kedi evde olduğu zaman diğer kediler ile temas halinde olmaz. Ancak yine de dışarıdan gelen virüslere açıktır. Dışarıdan gelen her türlü ürün ile temas sonucu bu virüsü almak mümkündür. Hasta bir kedi ile temas kurmuş herhangi bir ürün kedinin hasta olmasına sebebiyet verebilir. Benzer olarak doğada yaygın şekilde görülen bu virüs, kedilere herhangi bir ürünün dışarıdan gelip temas etmesi sonucu da bulaşabilmektedir. Kedinizin aşılarının düzenli ve devamlı şekilde uygulanması da bu noktada önem kazanır.

Tedavinin sağlanmasındaki en önemli nokta, kedinizin erken dönemde veteriner kontrolü altına alınmasıdır. Kedinizi erken dönemde veterinere götürürseniz bu durumda onun hastalığının tedavisinin de sağlanması daha mümkün olabilecektir. Kedi gençlik hastalığı için kesin bir tedavi olmasa dahi veterinerler tedavi sırasında kedinizin bağışıklığının güçlenmesi, kaybettiği suyu geri kazanması ve virüsün etkisini yitirmesi için yoğun şekilde çalışmaktadır. Kedinizin bağışıklığını güçlü tutmak adına onda kedi vitaminleri sağlamayı da ihmal etmemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ekonomik Kedi Maması 15 Kg Tavsiyeleri

Kedinin tedavisi sırasında ilaç tedavisi öncelikli tutulur ve buna ek olarak kedilerin beslenme düzenlerinin aksamaması sağlanır. Bu hastalık özellikle de bağışıklık sisteminin düşmesine neden olduğu için bağışıklığı güçlendirmek ve bol sıvı tüketmek son derece önemlidir. Bu sebeple de veterinerler ilaç tedavisine ek olarak beslenme programının da düzenlenmesi için yoğun şekilde çalışırlar. Bu süreçte kedi, diğer kedilerden uzak tutulur. Kedinin virüsü yayması söz konusudur ve kediniz iyileşmiş olsa dahi ilerleyen birkaç haftalık süreç içerisinde çevresindeki kedilere virüsü saçabilecektir. Bu sebeple de ilaç tedavisi tamamlanmış ve kediniz iyileşmiş olsa bile birkaç haftalık bir süre boyunca diğer kediler ile mümkün olduğunca uzak kalması en iyisi olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.