Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Göz Hastalıkları ve Göz Şişmesi

Abone Ol 
Kedilerde Göz Hastalıkları ve Göz Şişmesi
999.00₺

735.55₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kedilerde göz şişmesi konusuna ve birçok göz hastalığına değiniyor olacağız. Kediniz durmadan size gözlerini kırpıyor ve gözlerini ovuşturup duruyorsa alerji mevsimi gelmiş olabilir. Fakat kedinizin yalnızca alerjisi mi var yoksa daha sıkıntılı bir sorunu mu bulunuyor? Buna her daim dikkat etmeniz gerekebilir. Mümkünse her kontrolünü geciktirmeden yaptırmalısınız.

Kedilerin göz sağlığı her zaman için önemli olmaktadır. Kedilerde meydana gelen göz sorunlarını anlayabilmek, kedinizin görüşünde yer alan ciddi yönlü komplikasyonları engelleme konusunda da önem arz eder. Birçok yetkili kişi ve kurum da kedilerde meydana gelen göz sorunlarının birçoğunun kronik olduğunu söylüyor. İşte kedilerin yatkın olduğu göz hastalıkları…

Kedilerde En Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları Nelerdir? Tedavisi Mümkün müdür?

kedilerde göz şişmesi

Yeşil Kedi Gözü

Kediler birçok göz hastalığına yatkın olan dünya tatlısı dostlarımızdır. Maalesef bu hastalıklara erken müdahale etmemek, kedinizin gözünü kaybetmesine bile neden olabilir. Bu yüzden her daim bir ebeveyn titizliği ile hareket etmeniz, kediniz açısından çok faydalı olacaktır. Dikkatli olun, onun sağlığını yeri geldiğinde kendi sağlığınızdan bile üstün tutmalısınız.

Konjonktivit (Pembe Göz) Hastalığı

Bir diğer adıyla pembe göz hastalığı göz küresinin dış kısmını ve göz kapağının içini saran mukoz membran bölgesi iltihap kaparsa meydana gelir. Bizlerde meydana gelen pembe göz hastalığındaki gibi bu hastalık da bulaşıcıdır. Fakat sadece kediler arasında bulaşır.

Cornell Üniversitesi’nin veterinerlik fakültesi, konjonktivit hastalığının tipik bakımdan bakteriyel enfeksiyon veyahut virüs kaynaklı olarak bir hastalığın neticesi olduğunu söylüyor. Bu hastalığın ise bir üst solunum yolu hastalığı olduğu söyleniyor. Bu bilgi birçok yer tarafından da doğrulanmış durumdadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Taurin Eksikliği Neden Olur?

Bu hastalığın en bilinen semptomu gözlerde meydana gelen akıntı olmaktadır. Kedilerde göz şişmesi bu hastalıkta görülebilen bir durum olmaktadır. Gözde meydana gelen akıntı genelde berrak ya da yeşil, gri, sarı, pas rengi olabilir. Gözün iç bölgesi kızarmış ya da şişmiş olabilir. Bunlar ciddi semptomlardır.

Gözlerin bir tanesi ya da ikisi de bu hastalıktan fazlasıyla etkilenebilmektedir. Üst solunum yolu rahatsızlığının hapşırma ya da burun akıntısı türünde başka semptomları da olabilmektedir. Tedavisi ise merhem ya da damla gibi topikal türde antibiyotiklerle sağlanmaktadır diyebiliriz. Buna tabii veteriner karar verir.

Eğer kedinizin bir üst solunum yolu rahatsızlığı varsa veteriner hekim bu hastalığı da tedavi edecek demektir. Bu göz rahatsızlığına sebep olan başka bir enfeksiyon çeşidi de Kedi Herpes Virüsü olarak da bilinmekte olan FHV-1 olmaktadır. Neden bu olarak görülse de veteriner hekim bunun için ek tedaviler verebilir.

Öteki Göz Enfeksiyonları

Konjonktivit hastalığı, kedinin yakalanabileceği tek göz hastalığı değildir. Diğer göz enfeksiyonları da kedilerde çok fazla görülebilir. Bunlar genel olarak gözlere doğru sıçramış olan üst solunum yolu enfeksiyonunun kötü bir neticesidir. Göz enfeksiyonlarının bulaşıcılığı ile alakalı durumlar ise enfeksiyonun ardında yatmakta olan nedenle beraber şekillenmektedir diyebiliriz. Kedilerde göz şişmesi ile de bu durumlar kendini gösterebilir.

Göz enfeksiyonlarının nedeni genel olarak viral enfeksiyon, bakteri, parazit ve mantar gibi birçok sebep olabilmektedir. Belirtileri ise kedinizin gözlerini ovması, kısması olmaktadır. Öteki belirtiler arasında şişme, kızarma, gözde akıntı, burun akıntısı ve hapşırma olabilir. Tedavisi ise şöyledir: Tipik açıdan veteriner doktorunuz, göz hastalığına sebep olan enfeksiyonu tedavi eder. Hafif olan enfeksiyonlarda gözlerin içerisinden akıntıyı temizleme, dinlenme, bol su tüketme ve sağlıklı bir beslenme rutini oluşturma gibi yollarla tedaviye odaklanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Mandalina Yiyebilir mi?

İrritasyon

Kediler genel olarak kaşınıp duran, sulu göze sebep olan şekilde alerjiler yaşamıyor olsa bile ortamlarında yer alan irrite edici durumlar bunlara benzer bir faktör oluşturabilmektedir. Bu durumun nedenleri ise kedilerde gözlere zarar veren unsurlar içerisinde parfüm türünde güçlü kokuların olmasıdır.

Kimyasal temizleyiciler de bu durumda etkilidir. Sigara dumanı, toz gibi unsurlar da kedinizin gözleri için iyi bir şey değildir. Kedinizin gözüne kaçan herhangi bir şey kötü unsur olarak nitelenmektedir. İrritasyon belirtileri ise akıntı ve kızarıklık olmaktadır. Ek olarak ise göz kısma ve ovma durumu da etkin bir faktör olmakta.

Kedinizde bulunan belirtilere irritasyonun neden olduğu kesinleşti ise, kediniz size müsaade ediyorsa gözlerini güvenilir bir göz yıkama solüsyonu ile beraber yıkayabilirsiniz. Bu durumda kedilerde göz şişmesi de görülebilir. Fakat irritasyonun getirdiği semptomlar daha ciddi olan bir hastalığın semptomları ile hemen hemen aynıdır.

Bu nedenle herhangi bir göz hastalığı semptomunda veteriner hekime gitmek en mantıklı seçimdir. Bu rahatsızlığa tam olarak neyin sebep olduğunu biliyorsanız, irrite eden şeyi ortadan kaldırın. Bu çok iyi bir düşüncedir. Sırada korneal ülserler var…

Korneal Ülserler

Potansiyel bakımdan ciddi bir hastalık olarak nitelenebilecek korneal ülserler, gözün tesir alan kısmının bulanık görmesine neden olur. Göz yüzeyinde meydana gelen bir hastalıktır. Açık yara şeklinde oluşur. Kedilere büyük bir acı verir. Bu hastalık göz yaralanmalarından, kronik kökenli göz kuruluğundan ya da anatomik bozukluklardan ötürü oluşabilir.

Etkilenmiş olan kısmın bulanık görmesine neden olan duruma ek olarak korneal ülser semptomları içerisinde gözleri kısma ve ovma, belirgin olan göz ağrısı, akıntı ve kızarıklığı sayabiliriz. Kedilerde göz şişmesi gibi birçok semptom bu hastalıkta görülür. Tedavi edilmezse körlüğe dek varabilen rahatsız edici bir hastalıktır. Her daim doktor kontrolü şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Küçük Boyutlu Kedi Cinsleri

Glokom Hastalığı

Glokom rahatsızlığı, aşırı derecede sıvı birikmesi nedeniyle göz içerisinde meydana gelen basınçtan kaynaklanarak ortaya çıkar. Glokom, kalıcı olan körlüğü ya da şekil bozukluğunu önlemek amacıyla en kısa zamanda tedavi edilmesi lazım olan bir rahatsızlıktır.

Birçok neden, göz sıvısının boşa çıkmasını önleyip neticesinde de glokoma sebep olan birikmeye neden olabilir. Buna göz enfeksiyonları, göz travması, inflamasyon, anatomik bozukluklar ve maalesef tümörler dahil edilmektedir. Bazı kedi ırklarında ise bu hastalığa genetik yatkınlık olur.

Bu gibi durumlarda her iki göz de hastalıktan etkilenir. Glokoma yakalanan kediler genel olarak gözlerini kısar ve ovar. İnsanlardan uzak durur. Acı ile miyavlar. Ağlamaklı sesler çıkarır. Gözleri bulanık olur. Akıntılı ya da kızarık da olabilir. Kedilerde göz şişmesi de bu minvalde ortaya çıkar. Veteriner hekimin önerdiği kedi sağlık ürünlerini tedavi süresince kullanınız.

Hastalık sürecinde kedinizi her daim desteklemelisiniz. Onun bu durumda en çok sizin sevginize ihtiyacı olacaktır. Her daim sizi yanında hissetsin ve size güvenebilsin. Unutmayın ki her hastalığı ilk olarak sevgi ve düzgün bir bakım iyileştirir. Bu minvalde hareket ederseniz her şey daha güzel olacaktır. Kedinize ve kendinize çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.