Kedilerde İshal Nasıl Giderilir?
Kedilerde ishal nasıl giderilir sorusunun yanıtı, kedisi sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından merak ediliyor. Kedilerin tuvalete çıkma sıklığına ve dışkı durumuna bakılarak sağlıklarına ilişkin değerlendirme yapılabilir. Kediler genellikle sağlık durumlarını iyi sakladıkları için bu yöntemin sağlıkları ile ilgili bilgi edinmek adına önemli olduğu söylenebilir. Kedilerin sağlıkları ile ilgili bilgi edinmeyi sağlayan durumlardan biri de ishaldir. Peki kedilerde ishal neden olur? Kedilerde ishal nasıl giderilir? İşte detaylar!
Kedilerde İshal Neden Olur?
Kedilerde ishal nasıl giderilir açıklamadan evvel kedilerin ishal olma nedenlerinden bahsedelim. Bağırsakların daha sık ve artan miktarda hareket etmesi durumuna ishal denir. Gevşek bağırsak hareketliliği olan bu durumda bağırsaklardaki besin emilimi daha az olur. Dolayısıyla besinler bağırsaklardan çok daha hızlı geçer.
Kedilerde ishale neden olabilecek birçok durum vardır. Genellikle çeşitli hastalıklarının belirtisi olarak meydana gelir. Yani tek başına bir hastalık olarak görülmez. Hipertiroidizm, kanser, bağırsak hastalıkları, bağırsak parazitleri ve kolit ishale neden olan başlıca hastalıklardır. Kedilerin diyetinde yapılan değişiklikler, alerji ve gıda intoleransı da ishale neden olabilecek etkenler arasındadır.
Kedilerde İshal Nasıl Giderilir: Kedilerde İshal Tedavisi
Kedilerde ishal nasıl giderilir? Kedilerde ishal tedavisi, ishalin nedenine göre değişiklik gösterir. Eğer ishal olan kedinin sağlık durumu iyiyse gıda alerjisi ve gıda intoleransı göz önünde bulundurulmalıdır.
Mama değişimi yapılması da ishale neden olabilecek bir durumdur. Bu sorunlar nedeniyle meydana gelen ishalin tedavisinde genellikle kedilerin beslenmesinde değişikliğe gidilir. Lif içeriği yüksek besinler öğünlere eklenir. Ardından 24 saatlik bir gözlem dönemine girilir.
Kedilerde ishal nasıl giderilir diyenler için şu detaylar da önemli: Kedilerde ishal sorunu varsa mutlaka yeteri kadar su içtiklerinden emin olunmalıdır. İshal boyunca kediler önemli miktarda su kaybeder. Çeşitli fizyolojik sorunlar yaşanmaması için su tüketmeleri sağlanmalıdır. Düzenli su tüketiminin teşvik edilmesi için kedi su pınarı kullanılabilir.
İshal boyunca bu durum için özel üretilen mamalar kullanılır. İshal geçmeye başlayınca ise normal beslenmeye kademeli bir şekilde dönülür. Tüm bunlar yapıldığı halde ishal sorunu geçmiyorsa ishalin bir hastalığın belirtisi olma ihtimali yükselir.
Bu durumda ishalin geçmesi için altta yatan etken incelenir. Bunun için kan testi, dışkı kontrolü, endoskop muayenesi, parazit testi, DNA testi ve röntgen gibi testler yapılarak altta yatan sebep bulunur. Ardından altta yatan etken tedavi edilir. Bu tedavi sürecinde kedilere sıvı takviyesi yapılması da gerekebilir.