Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İshal Nedenleri, Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde İshal Nedenleri, Tedavisi
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1247.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele

Kedilerde ishal sıklıkla görülmese de yaygın bir rahatsızlık türüdür. İshal, genellikle artan miktar ve sıklıkta, biçimsiz veya gevşek bağırsak hareketleridir. Dışkı maddesinin bağırsakta daha hızlı hareket etmesiyle birlikte su, besin ve elektrolit emiliminin azalmasının bir sonucudur. İshal bir hastalık değil, pek çok farklı hastalığın belirtisidir. İshalin birçok nedeni vardır. İshal, daha genel bir hastalık sorununun çeşitli belirtilerinden biri olarak, uzun süreli ya da şiddetli belirtilerle ortaya çıkabilir.

Kedilerde İshal Rahatsızlığı

Kedi gibi evcil hayvanlarda ishal, anormal derecede sulu, bazen garip bir şekilde renkli (gri veya sarı) ve alışılmadık şekilde kötü kokulu dışkıların geçişi olarak ortaya çıkabilir. Bu durum kısa sürelidir ve tedavisi mümkündür. Bununla birlikte bazı durumlarda ishal, köklü, muhtemelen yaşamı tehdit eden bir durumun tezahürü olabilir.

Çok çeşitli rahatsızlıklar, dışkı maddesinin bir kedinin bağırsak yolunda çok hızlı hareket etmesine yol açabilir. İshal; besinlerin, suyun ve potasyum gibi maddelerin yetersiz emilmesine neden olur. Bu meydana geldiğinde, hayvanın bağırsak hareketleri sık olabilir ve belki de kontrol edilemeyebilir. Boşaltılan dışkı maddesi yumuşak, sulu ve muhtemelen mukus veya kanla kaplanmış olacaktır. Durum kısa süreli, kolaylıkla tedavi edilebilir ve nihayetinde zararsızdır.

kedilerde ishal

Kedilerde İshal Nedenleri

Kedilerin ishal olma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Parazitler: Parazitler, kedinizin gastrointestinal sistemini kesinlikle tahriş edebilir, ince ve / veya kalın bağırsakları içeren her türlü ishale neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar da ishale neden olabilir. Genelde genç kedileri etkiler.
  • Beslenme: Kediler, yedikleri şey konusunda köpeklerden daha dikkatlidir. Ancak bazen yanlış şeyler tüketebilirler. Bunlar da ishale neden olabilir.
  • Stres: Tıpkı insanlarda olduğu gibi stres, endişe, heyecan gibi durumlar ishali tetikleyebilir.
  • Birincil enflamatuar bozuklukları: Enflamatuar bozukluklar kedinizin ishal olmasına yol açabilir.
  • Metabolik hastalıklar: Pankreas veya karaciğer rahatsızlıklarından tiroid dengesizliklerine kadar, pek çok metabolik problem ishale sebep olabilir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçların kullanımı kedilerde ishal yapabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Büyük Kulaklı Kedi Irkları

Kedilerde İshal Tedavisi

Her şeyden önce, kedinizi en iyi siz bilirsiniz. Endişeniz varsa, veterinerinize başvurmaktan çekinmeyin. Bu rahatsızlığın pek çok potansiyel nedeni olduğundan, sebebi belirlemek için veterinere danışmanızda yarar vardır. Kimi durumda kediniz özel tedaviye gereksinim duyabilir. Ancak çoğunlukla destekleyici bakım uygulamaları bu problemi ortadan kaldırmaya yardım edebilir. Evcil hayvanınızın ishal problemiyle başa çıkmak için aşağıdakilere dikkat etmeniz önemlidir:

  • Lif alımını artırmak, harika bir ‘dengeleyici’ olarak kabul edildiğinden iyi bir uygulamadır.
  • Kedinizin düzenli ve dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz.
  • Patates, makarna, pirinç, hindi, az yağlı süzme peynir veya yoğurt gibi düşük yağlı, çoğunlukla karbonhidratlı bir beslenme düzeni uygulayabilirsiniz. Bazı kediler et bazlı mama yemekten mutlu olabilir.
  • Veterinerin vermiş olduğu ilaçlar varsa, bunları düzenli kullanmayı unutmamalısınız.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.