Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Korku Sebepleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Korku Sebepleri Nelerdir?
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde korku sebepleri pek çok farklı faktörden kaynaklanabilir. Kedilerin davranışlarını analiz etmek zordur. Zaman zaman yeni araştırmalar, bu hayvanlarla ilgili popüler inançları doğrular veya reddeder. Ek olarak, kedinin davranışını doğru analiz etmek için çeşitli bilgilere gereksinim vardır.

Bir kedi hakkında sizi şaşırtabilecek durumlardan biri de bazı şeylerden korkmasıdır. Kedilerin bazıları korktuklarını gösteren davranışlar sergileyebilir. Kediniz bazı durumlara karşı temkinli ve güvensiz olabilir. Peki, kedilerde korku nedenleri nelerdir?

Kedinin Korktuğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde Korku

Bir kedinin korktuğunu anlamanın kolay yolları vardır. Örneğin, çok fazla gürültünün olduğu bir alanda ya da yeni bir ortamda kedilerde korku oluşabilir. Çünkü kediler doğaları gereği oldukça utangaç, çekingen ya da başta temkinlidirler. Bu, yeni bir ortama uyum sürecinde ortaya çıkabilir veya yeni insanların olduğu bir yerde kedinizde korku meydana gelebilir.

Kedinin sosyalleşme düzeyi de bu durumu tetikler veya engeller. Kedinizin başka insanlara ve evcil hayvanlara karşı sosyalleşmesi söz konusu ise korku düzeyi az olacaktır veya hiç olmayacaktır. Ancak kediniz yeni insanlar ve hayvanlarla çok fazla etkileşime girmiyorsa, korkması normaldir.

Daha önce hiç yeni insanlarla ve hayvanlarla birlikte yaşamadıysa, kedinizin yeni duruma adapte olması ve kendini güvende hissetmesi zordur. Bu süreçte kedi dostunuz kendini rahat ve güvende hissedene kadar sabır çok önemlidir.

Kedilerde Korku Belirtileri

Kedilerde Korku

Kedinizde korku olup olmadığını anlamak için aşağıdaki detaylara odaklanabilirsiniz:

Kedinin Vücut Dili

Kedinizin nasıl davrandığını gözlemlemek, korkup korkmadığını anlamak için çok önemlidir. Bu aşamada kedinizin hareketlerine bakmalısınız:

  • Kediniz çok sık saklanıyorsa, bu davranış onun korktuğunun kesin bir işaretidir.
  • Kediniz geriye doğru yaslanıyorsa, bir şeylerden korkmuş olabilir.
  • Kedinin kulaklarının konumu da bir başka korku işaretidir. Kulaklarını arkaya doğru yasladıysa kediniz korkmuştur.
  • Kediniz sırtını kamburlaştırıyorsa korkmuş olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bombay Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Kedinin Sosyalleşmek İstememesi

Kediniz kedi oyuncakları veya diğer kediler ile oynamak istemiyorsa bazı şeylerden korkuyordur. Kediniz oyuncaklardan, insanlardan ve diğer hayvanlardan kaçıyorsa, bu, sosyalleşme problemlerinin açık bir işaretidir.

Kedinin Başka Kediden Korkması

Kediniz başka kedilerden de korkabilir. Bu korku insanlara, diğer hayvanlara ya da bilinmeyen nesnelere karşı da olabilir. Herhangi bir durumda kaçıp saklanması, onun ürktüğünü ifade eder.

Kedinin Agresif Hareketler Göstermesi

Bazen kediniz bir şeylerden korktuğunda tıslayabilir, agresif davranışlar sergileyebilir, kedi mama kabı ve mamayı reddedebilir. Hatta kediniz onu okşarken sizi ısırabilir veya tırmalayabilir.

Kedilerde korku durumunda bu tarz davranışlar fark ederseniz, çok fazla zaman geçmesini beklemeyin ve mümkün olan en kısa sürede çalışmalara başlayın. Bu problemi doğru bir şekilde çözmek adına bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Kedilerde Korku Nedenleri

Kedilerde Korku

Kedilerde korku sebepleri aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

Kedinin İnsanlarla İletişime Girmemesi

Bir kedinin çoğunlukla korkmasının temel nedenlerinden biri, doğumdan itibaren diğer insanlarla sosyalleşmemesidir. Özellikle yavru kedilerin diğer insanlarla ve hayvanlarla etkileşime girmesi, onun ileride psikolojik sorunlar yaşamasına engel olacaktır.

Kedinizde sosyalleşme eksikliği varsa diğer insanlar ve hayvanlara karşı farklı tepkiler verebilir ve onlardan ürkebilir. Bilmediği durumlarda içgüdüsü kendini korumak olan kedi, diğer insanlara ve hayvanlara yavaş yavaş alıştırılmalıdır ki, korku yaşamasın.

Kedilerde Travma veya Kötü Deneyimler

Kedilerde korku, travma veya kötü deneyimlerden de kaynaklanabilir. Bazı kedilerin hissettiği yoğun korkuyu açıklayan bir durum, travmalar olabilir. Kötü muamele, tatsız bir durum, kedinin zarar görmesi gibi çeşitli gelişmeler, kedinin travma yaşamasına ve ilerleyen süreçte insanlardan, nesnelerden ve hayvanlardan korkmasına yol açabilir.

Kedilerde Korku Nasıl Önlenir?

Kedilerde korku nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi verdikten sonra kedinizin korkmaması için neler yapabilirsiniz açıklayalım:

  • Sevgi dolu iletişim: Kedi dostunuzla sakin, yavaş ve sevgi dolu bir ses tonu ile konuşun. Sizin bir tehdit olmadığınızı ve ona olumlu yaklaştığınızı hissetmesini sağlayın.
  • Yiyecek: Korku durumu oluştuğunda kedinin damak duyusunu uyarmak önemlidir. Bunun için kediye kedi konserve maması sunulabilir. Konserve mamalar yoğun lezzet ve koku içeren yiyeceklerdir. Kedinin dikkatini başka yöne çekmenin en iyi yollarından biridir.
  • Yeterli alan: Dikkat dağıtan ışıklar ve gürültünün olmadığı bir alan yaratarak, kedinin korkusunun geçmesini sağlayabilirsiniz.
  • Oyunlar: Kedinizin dikkatini çekecek ve onun sakinleşmesini sağlayacak bir oyuncak bularak, kedinize sunabilirsiniz.
  • Sabır: Kedinizde korku meydana geldiğinde hiçbir zaman onu zorlamayın ve sakin kalmaya çalışın. Bu süreçte sabırlı olmalı ve kedinizin sakinleşmesini beklemelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Curl Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.