Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

European Shorthair Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
European Shorthair Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

719.55₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

European Shorthair kedileri hakkında bilgi arıyorsanız çok doğru yerdesiniz! Oyuncu ve çocuklar ile iyi anlaşabilen yapıları ile öne çıkan bu kediler, kısa ve hacimli tüyleri ile kedi severlerin ilgisini çeker. İşte, cins hakkında bilmeniz gerekenler!

European Shorthair Kedilerinin Karakter Özellikleri

European Shorthair

Bu kedilerin her birinin genel karakteri kendine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin bir European Shorthair kediniz çok uysal, sakin ve ilgi seven bir kedi iken başka bir European Shorthair cinsinin ilgiden uzak kalmayı seven bağımsız bir karaktere sahip olması mümkündür. Yani bu kedilerin ırkına özel bir karakteristik özelliği olduğunu söylemek doğru olmaz.

European Shorthair kedileri evde yalnız kalmayı dert etmez. Kendi başlarına oyun oynamaktan ve günü kendi istedikleri şekilde geçirmekten keyif alır. Genel anlamda bağımsız olmayı seven bu kedilerin her biri farklı karakterler sergilese de evde tek kalmayı genel olarak dert etmeyecekleri söylenebilir.

Bu kediler hareketli, parlak ve ilgi çekici sesler çıkaran oyuncakları sever. Bu nedenle de oyuncak olarak evde hazırlayacağınız basit malzemeleri bile tercih edebilirsiniz. Elbette ki kedinizin yutamayacağı ya da ısırmasının sorun teşkil etmeyeceği malzemeleri tercih etmeniz önemlidir. Ayrıca tırmanmaktan ve koşmaktan keyif alan bu kedilerin büyük çoğunluğu kucakta olmaktan ve sahiplerinden ilgi görmekten de keyif alır.

European Shorthair Kedilerinin Tarihçesi

Tam olarak hangi bölgede ortaya çıktığı bilinmeyen bu kediler Roma döneminde Avrupa’da oldukça yaygın bir türdü. Roma sokaklardan yaşayan fare ve haşerelerden korunmak için halk tarafından bir avcı olarak tercih edilen ırk, farklı cinsler ile çiftleşerek farklı renk ve karakter özellikleri kazandı. Zaman içinde belli özellikleri belirgin hale gelirken bazı özellikleri ise köreldi ve tamamen ortadan kalktı.

Irkın çoğaltılması için İran kedisi ile çiftleştirilen European Shorthair kedileri, bu ırkın yüz hatlarına da sahiptir. European Shorthair kedilerinin yeterli sayıda olmamasından ötürü bu çiftleştirmenin yapılması, bu kedilerin karakteristik yüz hatlarının da oluşmasına yardımcı olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cornish Rex Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

European Shorthair Kedisinin Fiziksel Özellikleri

European Shorthair kedilerinin tüyleri kısa, hacimli ve tek katlıdır. Kürklerinin rengi beyaz, kızıl, mavi, siyah, krem, vizon, duman, tekir ya da lekeli gibi farklı görünümlerde olabilir. Bunun en temel nedeni de aslında yeterli sayıda European Shorthair olmamasından dolayı kedilerin farklı ırklar ile çiftleştirilmesi ve Roma döneminde de rastgele çiftleşmenin meydana gelmesidir. Bu durum, kedilerin farklı renklere ve farklı karakteristik özelliklere sahip olmasını etkilemiştir.

Yuvarlak ve kısa bir kafa biçimine sahip olan cins, orta boyutlardaki uçları yuvarlak gelen kulaklara sahiptir. Tüylerine göre göz renklerinin de değişiklik gösterebildiği söylenebilir. Örneğin beyaz kedilerde göz rengi genellikle mavi, turuncu ya da çift renkli olabilir. Çift renkli olan gözler genellikle safir mavisi, turuncu, altın ya da bakır renklerini barındırır. Bir gözleri safir mavisi iken diğer gözleri turuncu olabilir. Bu aslında onların en çok dikkat çeken özelliklerinden biridir. Buna ek olarak altın, bakır, yeşil, mavi – yeşil, fındık kabuğu gibi renkleri de bu kedilerin gözlerinde yer alabilir.

Erkek European Shorthair kedileri genellikle dişilere göre daha iri yapıya sahiptir. Bu kedilerin ağırlıkları 3 ile 7 kilogram arasında değişebilir. Bu nedenle de bazılarının gerçekten iri yapılı ve bazılarının da oldukça zayıf olabilmesi mümkündür. Bu herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz ancak kedinizin orantısız ve hızlı şekilde kilo aldığını fark ederseniz veteriner desteği ile beslenme programınızı değiştirmeniz ve egzersizleri sıklaştırmanız önerilir.

European Shorthair Kedi Bakımı

Sık sık yıkanması tavsiye edilmeyen European Shorthair kedilerinin tüylerinin en azından haftada bir olacak şekilde taranması gerekir. Bu sayede kedinizin dökülen tüylerini toplayabilir, sağlıklı tüylerinin nefes almasını sağlayabilir ve tüylerin matlaşmasını önleyebilirsiniz. Kedi fırça ve tarak modelleri için online petshop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Bu kedilerin tırnak ve diş bakımları ile temizliklerinin de düzenli şekilde yapılması şarttır. Patilerinin arasının birkaç günde bir nemli ve temiz bir bez ile silinmesi, kedinizin patisinin arasındaki toz, kir ya da tüy gibi farklı etkenlerin çıkarılması gerekir. Bu sayede kedinizin patilerinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle de dışarıda vakit geçirdikten sonra kedinizin patilerini silmeniz önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Havana Brown Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Diş temizliği için kedilerin kullanımına uygun diş macunlarını ve diş fırçalarını tercih etmeniz gerekir. Özellikle de yaş mama tüketiminden sonra dişlerin fırçalanması, kedilerin dişlerinde plak ve tartar oluşmasını önleyecektir. Bu nedenle kedinizin dişlerini birkaç günde bir olacak şekilde fırçalamanız, yaş mama tüketiminden sonra dişlerini fırçalamanız en iyisi olacaktır.

Kulakların içinin ve çevresinin nemli ve temiz bir bez ile silinmesi, kedinizin kulaklarının da temizliği için oldukça önemlidir. Özellikle de banyo yaptırırken kedinizin yüz ve kulak bölgesine su gelmemesine özen göstermeniz önerilir. Bu sayede kulağına ya da ağzına su kaçmasını önleyebilirsiniz. Kedinize banyo yaptırırken boynundan aşağısını ve sırt kısmını yıkamanız, kulaklarına ya da ağzına su kaçmasına neden olmayacaktır.

Kedinizin bakımı için önemli noktalardan biri de beslenmesidir. Yaş ve kuru mamaları farklı günlerde ve farklı öğünlerde vermeniz kedinizin sürekli aynı mama ile beslenerek tek tip beslenmeye alışmasını önler. Ayrıca kedinizi farklı mamalar ile besleyerek farklı içerikleri de tatmasını sağlayabilirsiniz. Yalnızca kuru mama tüketen kediler yeteri kadar su içmezse kabızlık sorunu yaşayabilir ve sürekli olarak yaş mama tüketen kedilerde de obezite gibi sorunlar görülebilir. Bu nedenle de kedinize hem yaş hem de kuru mamayı düzenli olarak vermeniz önerilmektedir.

European Shorthair Kedilerinin Çocuklar ve Hayvanlar İle İletişimi

Çocuklar ile çok iyi anlaşabilen European Shorthair kedileri ayrıca diğer hayvanlar ile doğru şekilde tanıştırıldığı zaman çok iyi iletişim kurabilmektedir. Oyuncu ve hareketli karakterleri sayesinde çocuklarla çok iyi dostluk kurabilen bu kediler, hareketli ve neşeli yapıları sayesinde çocukların ilgisini çeken sevimli dostlardan biridir.

Bu kediler diğer hayvanlar ile iyi şekilde tanıştırıldığı sürece iyi bir dostluk kurabilir. Örneğin bir köpek ile aynı evde yaşayacak olan European Shorthair kedilerinin yavruluk döneminden itibaren onunla tanışık olması ve birbirlerini iyice tanımalarına izin verilmesi, bu iki evcil dostun birlikteliğinin sıkı bir dostluğa dönüşmesine yardımcı olacaktır.

European Shorthair Kedilerinde Beslenme

Bu kedilerin beslenme programlarında sürekli olarak yaş mamaya yer verilmemesi gerekir. Yaş mama her kedide kilo problemine yol açabilir. Bu yüzden haftada maksimum iki ya da üç kez olacak şekilde kedinize yaş mama verebilir, kalan günlerde ise kuru mama ve evde hazırlayacağınız haşlanmış tavuk, balık gibi mamaları kedinize verebilirsiniz. European Shorthair kedileri kilo alma eğilimindedir. Bu sebeple de beslenme programlarında yüksek tahıl içeriğine sahip olan, aşırı kalorili mamaları tercih etmemeniz onun sağlığı için doğru bir seçim olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Curl Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediniz için tahılsız ya da az tahıllı mamaları seçebilir, evde hazırlayacağınız kedinize özel yemeklerde de protein içeriğinin yüksek olmasına dikkat edebilirsiniz. Özellikle de ödül mamalarının içeriğine dikkat etmeniz önemlidir. Kediler çok yüksek kalorili ve tahıllı ödül mamalarını çok sık tükettikleri zaman aşırı kilo alabilirler. Bunun önüne geçmek için ise kedinize az tahıllı ya da tahılsız ödül mamalarını verebilir, dilerseniz kediniz için ödül maması olarak onun tüketimine uygun sebzeleri ya da meyveleri de tercih edebilirsiniz.

European Shorthair Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu kediler özellikle de sevecen ve kendilerine has tavırları ile dikkat çeker ve onlar hakkında merak edilen onlarca soru mevcuttur. Peki, bu sorular nelerdir?

European Shorthair Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Bu kediler obezite gibi sağlık sorunlarına yatkın kedilerdir ve kilo almaya meyillidir. Bu nedenle de bir European Shorthair kediniz varsa beslenme programına ve mamasının içeriğine özellikle dikkat etmeniz şarttır. Kedinizin tahılsız ya da az tahıllı mamalar ile beslenmesi onun aşırı kilo almasını önler. Buna ek olarak gün içinde çok fazla miktarda mama yemesi ve çok sık şekilde beslenmesi de onun kilo almasına neden olur. Bu sebeple European Shorthair kedinize az az ve sık sık olacak şekilde doğru mamayı vermeniz tavsiye edilir.

European Shorthair Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

European Shorthair kedileri ortalama 14 yıl yaşam süresine sahiptir. Yine de bu kedilerin temizliği ve bakımı iyi şekilde yapılırsa 14 yıldan çok daha uzun süre yaşayabilecekleri söylenebilir. Kedinizin sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olması için onun hastalıklardan korunmasını sağlamalı, bakım ve temizliğini yapmalı, kontrollerini ve aşılarını aksatmamalısınız. Ayrıca kedinizin sağlıklı bir ömre sahip olması ve uzun yıllar en iyi dostunuz olmasını istiyorsanız beslenme programında vitamin, mineral, protein gibi gerekli tüm içeriklere yeteri kadar yer vermeniz de önemlidir. Besleyici kedi mamaları için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.