Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Kusmanın Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Kusmanın Nedenleri Nelerdir?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele

Kedilerde kusmanın nedenleri birçok kedi sahibi tarafından merak konusudur. Kedilerin kusmasının farklı nedenleri olabilir. Kimi zaman alerjiler, mide rahatsızlıkları ya da ciddi sağlık sorunları dahi kedilerin kusmasına yol açabilir. Ayrıca tüylerini yutmaları gibi basit durumlardan dolayı da kusmaları olasıdır.

Yabancı cisimleri ısırmayı ve yemeyi seven kediler bu cisimler nedeniyle de kusabilir. Bu durumların hepsi müdahale gerektirmez, çünkü kimi zaman kedilerin müdahale olmadan kusması sonucu da anlık olarak rahatsızlık ortadan kalkabilir. Bazı durumlar ise kedilere tedavi uygulanmasını gerektirir. Peki, kedilerde kusmanın nedenleri nelerdir?

Kedilerde Kusmanın Nedenleri / Kedilerin Kusma Sebepleri

Kediler farklı nedenlerden dolayı kusabilir. Özellikle de yavru kedilerin yabancı cisimleri yutması nedeniyle kusmasına sıklıkla rastlanır. Bu tip durumlar genellikle korkmayı gerektirmez. Kediler boğazlarına takılan ya da rahatsızlık yaratan nesneyi yuttuktan kısa süre sonra kusarak çıkarırlar. Ancak bazen hastalıklar sebebiyle de kusma görülebilir.

Kedilerde kusma her zaman normal değildir ve kediniz sindirilmemiş yiyecekleri kustuğunda ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Spesifik olmayan bir semptom olarak kabul edilen şey kusmanın kendisidir. Bir dizi sağlık sorunu ile ilişkilendirilebilir. Bunlardan bazıları iç tıkanıklıklar, pankreatit, çok hızlı yemek yeme, kabızlık, hazımsızlık, parazit enfeksiyonları ve hatta anksiyete gibi şeyleri içerebilir.

Kedilerde Kusmanın Nedenleri

Yabancı Cisimlerin Yutulması Nedeniyle Kedilerde Kusma Olabilir

Özellikle de yavru kediler yabancı cisimleri yutma ve çiğneme eğilimine sahiptir. Bu eğilimleri de onların doğal merakından gelir. Meraklarına yenik düşüp yabancı cisimleri yeme ve yutma davranışını gösteren kediler genellikle rahatsızlık hisseder. Bu nedenle de doğal yolla yuttukları yabancı nesneyi çıkarabilirler. Bu nesne eğer küçükse ve kusunca çıkıyorsa herhangi bir sorun yoktur. Ancak bazı durumlarda kusma ya da yutma sırasında cisimler, kedilerin midesine ya da yemek borusuna zarar verebilir. Bu durumda kanlı kusma ya da ağızdan kan gelmesi durumu görülür. Eğer kanlı kusma görülürse acil olarak veteriner desteği almak gereklidir.

Yabancı cisimler nedeniyle kusan kediler çoğu zaman yuttukları cisim midelerine ulaşmadan kusarlar. Yemek borusunda rahatsızlık yaratan, yutarken zorlayan cisimler refleks olarak geri çıkarılır. Bu durum görülüğünde herhangi bir müdahale gerekmez. Kimi zaman mideye inen cisimler de rahatsızlık yarattığı için kusarak çıkarılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Göz Tümörü Nedir?

Kedilerin Tüy Yutması Kusmaya Yol Açabilir

Kediler kendilerini temizlerken tüylerini yutabilirler. Çok miktarda tüy yuttukları zaman da kusarak bu tüyleri çıkarırlar. Özellikle de tüy bakımı ve temizliği sıklıkla yapılmayan kediler kendilerini yalayarak temizledikten sonra kusma davranışını sıklıkla gösterirler. Bu kusma şekli aslında kediler için zararlı değildir ancak çok miktarda tüy yutulmasının yine de kedilerin sağlığı için olumsuz sonuçları olabilir. Bu nedenle de kedilerin tüy bakım ve temizliğinin düzenli olarak yapılması, yutulan tüylerin kusulması olasılığını da azaltacaktır.

Kedinin Bozuk Yiyecek Yemesi Kusmaya Sebep Olabilir

Kedilerin bozuk ya da tüketim tarihi dolan ürünleri tüketmesi onların kusmasına neden olabilir. Özellikle de süt ve süt ürünleri zehirleyici etkiye sahip olabileceği için bozuk ya da tarihi geçmiş süt ve süt ürünlerinin kedilere kesinlikle verilmemesi önerilir.

Çürümüş meyve ve sebzeler, bozuk her türlü tüketim ürünü kedilerin kusmasına ve mide rahatsızlıkları yaşamasına neden olur. Bu nedenle de kedilere verilen her tüketim ürünü taze olmalıdır. Aksi takdirde pek çok ürün kedilerde zehirlenme nedeniyle kusmaya yol açabilir.

Parazit Hastalıklar Kedilerde Kusmanın Nedenleri Arasında Yer Alır

Kedilerde görülen iç parazitler kusmaya neden olabilir. Özellikle de mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları ile kendini gösteren parazitler, kusma ve ishal ile ortaya çıkar. Dışkıda da görülebilecek olan parazitleri önlemenin en iyi yolu aşıların zamanında uygulanmasıdır. Zamanına uygun şekilde aşılanan kedilerde parazit hastalıkları da gözlemlenmez.

Kedilerde Kusmanın Nedenleri

Bazı İlaçlar Kedilerde Kusma Problemine Yol Açabilir

Bazı ilaçlar yan etki olarak kedilerde kusma problemini tetikleyebilir. Kedilere reçetesiz şekilde ilaç vermek tehlikeli olabilir. Bu nedenle de veterinerin reçete ile vermediği hiçbir ilacın kediye sunulmaması gerekir. Veterinerler ilaç verirken kedilerin olası alerjilerini ya da sağlık durumlarını değerlendirir. Bu sayede kedilerde olumsuz etki yaratabilecek ilaçlar tespit edilebilir. Reçete ile verilmeyen ilaçlar ise kedilerde kusma benzeri olumsuz yan etkilere neden olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bio Kitten Süt Tozu Kediye Nasıl Verilir?

Kedinin Hızlı Yemek Yemesi Kusmaya Sebep Olabilir

Kedilerde kusmanın nedenleri arasında bir diğer konu da kedinin hızlı yemek yemesidir. Bazı kediler çok hızlı yemek yiyebilir ve bu onların sindirilmemiş yiyecekleri kusmalarına sebep olabilir. Kedinizi otomatik kedi mama kabı ile beslemek, hızlı yemek yemesini önleyebilir.

Kedilerde Beslenme Değişikliği Kusma Problemine Yol Açabilir

Kedinizin beslenme programında bir değişiklik olduğunda, kediniz bir öğünü kaçırırsa ya da normalden daha geç yerse, kediniz sindirilmemiş mama kusabilir. Ayrıca, kedinizin mamasını çok hızlı değiştirmiş olabilirsiniz. Kedinizi yeni bir mamaya alıştırma evresinde, eski mamayı kademeli olarak azaltıp, süreci bir-iki haftaya yayabilirsiniz.

Kedilerde kusmanın nedenleri hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.