Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Abone Ol 
Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Kedilerde göz kapanması, yavru kedilerde yetişkin kedilere göre çok daha fazla görülür. Bunun nedeni, kedilerin bakımına yeteri kadar özen gösterilmemesi ya da bazı virüslerden ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonlar olabilir. Maalesef ki bu enfeksiyonlar, patili dostlarımızın kör kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, erken fark edip tedaviye başlamak oldukça önemlidir.

Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur?

Kedilerde oluşan göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür. Ancak dediğimiz gibi erken teşhis çok önemlidir. Çünkü geç fark edilirse körlüğün yanı sıra gözde çok fazla ağrı oluşur ve kediniz acı çeker. Sevimli dostunuzun acı çekmesini ve kör kalmasını istemiyorsanız, hem onu iyi gözlemlemelisiniz hem de veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.

Genelde yavru kedilerin göz temizliğini anneleri yapar. Böylelikle yavruların gözlerindeki çapaklanma enfeksiyona dönüşmez.  Fakat maalesef her yavru bu kadar şanslı olamayabiliyor. Sokakta annesi yanında olmayan bir sürü kedi var.  Göz temizliği anneleri tarafından yapılmayan yavruların bu hastalığa yakalanmak olasılığı çok yüksektir.  Çoğu zaman bulaşıcı olan enfeksiyondan kaynaklanan göz kapanması, yavru kedilerin hayat kalitesini oldukça kötü etkiler.

Kedilerde Göz Kapanması Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde göz kapanması tedavisi mümkündür. Her hastalıkta olduğu gibi öncelikle göz kapanmasının nedeninin saptanması gerekir. Genellikle yavru kedilerde görülen göz kapanmasının nedeni %90 virüs ve bakteriden oluştuğu için nasıl bir tedaviye başlanacağına veteriner hekimin karar vermesi gerekmektedir. Genellikle göz damlası ile tedavi edilen bu hastalığın başlıca tedavi yöntemleri;

  • Veteriner hekiminizin tavsiye ettiği, eczanelerden veya veteriner kliniklerinden alabileceğiniz %3’lük borik asit çözeltisinden oluşan göz antiseptiğini kedinizin gözlerine pamuk yardımı ile düzenli bir şekilde uygulayabilirsiniz.
  • Eğer eczaneden veya veteriner hekimden solüsyon alamıyorsanız evde kaynattığınız suyu biraz beklettikten sonra çayla karıştırıp kedinize pansuman yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Kedinizin göz kapaklarını narince temizleyin. Temizledikten sonra bir süre bekleyin. Eğer yine açılmazsa bu işlemi tekrarlayın. Gözlerde iltihap çok fazla olduğu zaman kedilerin gözleri iyice yapışır ve açmakta zorlanırlar. Eğer göz kapanması devam ediyorsa veteriner hekiminize danışınız.
  • Patili dostunuzun gözü açıldıktan sonra veteriner hekiminizin önerdiği göz damlalarını düzenli bir şekilde kullanırsanız tekrar enfeksiyon oluşma riskini engelleyebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  11 Maddede Kedilerin Cinsleri

Bu saydığımız yöntemler en fazla yarım saatinizi alacak yöntemlerdir.  Yavru kedinizin gözlerini temizlemediğiniz takdirde enfeksiyon ve iltihabı daha da artacaktır. Sevimli dostunuzun kör olmasını istemiyorsanız, bu saydığımız yöntemlerden kedinize iyi gelecek olanı uygulayınız. Kedi göz hijyeni ve temizliği için en iyi ürünleri online petshop mağazamızda keşfedebilirsiniz!

Kedilerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde göz kapanması dışında başka göz problemleri de olabilir. Genelde dayanıklı hayvanlar olarak bilinen kedilerin en narin yerleri gözleri ve mideleridir. Yani kedilerin göz bakımına ve yediklerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kedinizin gözünde en ufak bir akma, kızarıklık ya da kısılma gördüğünüz zaman bunu göz ardı etmemelisiniz. Çünkü sevimli dostunuzun gözünde oluşan en ufak bir problem daha büyük bir problemin habercisi olabilir. Göz kaynaklı hastalıkları erken teşhis etmek istiyorsanız, kedinizin gözünde gördüğünüz en ufak bir problemde bir veteriner hekime danışmalısınız.

Kedilerde görülen göz hastalıklarının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedinizin sürekli gözlerini kısarak bakıyorsa,
  • Bir gözü diğerine göre küçüldüyse,
  • Gözde sarı renkli bir akıntı varsa,
  • Gözlerinin önünde perdeye benzer bir tabaka oluştuysa,
  • Kedinizin göz renginin eskisine göre bulanıklaştığını fark ediyorsanız,
  • Gözlerde sürekli çapak varsa,
  • Gözün içinde ve altında kızarıklık mevcutsa,
  • Göz kapaklarında renk ve doku değişimi başladıysa göz enfeksiyon riski çok yüksektir.

Bu belirtilerden biri bile kedinizde varsa ve bir iki gün içinde geçmediyse mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Çünkü aksi takdirde, daha önce de dediğimiz gibi patili dostunuz gözünü kaybedebilir.

Kedilerde Görülebilecek Göz Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde göz kapanması hakkında bilgi verdikten sonra sevimli dostlarımız kedilerde sıklıkla görülen diğer göz hastalıklarından söz edelim. Bunlar:

  • Keratit: Bu hastalığın en büyük belirtisi gözün bulanık görmesidir. Korneanın iltihaplanması ile oluşan bu hastalık tedavi edilmezse korneanın tamamını kaplayabilir.
  • Göz Travması: Kedilerin gözlerinin oldukça hassas olduğundan bahsetmiştik.  Kediler oldukça hassas olan gözlerine diğer kediler tarafından ya da başka bir şekilde darbe alırlarsa gözlerinde akıntı oluşabilir. Buna da göz travması denir.
  • Konjunktivit: Bu hastalıkta kedinin gözünün üzerini tamamen kaplayan saydam bir doku oluşur. Genelde iltihaplanma sonucu oluşan Konjunktivit hastalığının belirtileri, gözde akıntı ve kaşıntıdır.
  • Glokom: Sokakta gözü aşırı şişen ve büyümüş bir kedi gördüyseniz muhtemelen o kedi Glokom hastasıdır. Bu hastalığın en büyük belirtisi gözün aşırı büyümesidir.
  • Göz Ülseri: İnsanlarda da görülen bu hastalık genellikle ağrılı bir hastalıktır. En büyük belirtisi gözlerde kızarıklık ve akıntıdır. Bu hastalığa yakalanan kedilerde görme kaybı yaşanabilir.
  • Üçüncü Göz Kapağının Açılması: Üçüncü göz kapağı gözü korumak için ortaya çıkar. Bu kapağın ortaya çıkması hastalık belirtisidir. Çünkü üçüncü göz kapağı gözün kendini koruması için ortaya çıkmıştır.
  • Körlük: Körlüğün enfeksiyonlar dışında birçok nedeni olabilir. Körlük göz hastalıklarının en son aşamasıdır. Çoğu göz hastalığında körlük riski vardır. Her zaman dediğimiz gibi kedilerinizin sağlık kontrollerini atlamamalısınız. Çünkü erken teşhis kedinizi, belki de en son aşama olan körlükten kurtaracaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Artrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.