Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri, Tedavisi ve Önleme Yolları

Abone Ol 
Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri, Tedavisi ve Önleme Yolları
3499.00₺

2729.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1999.00₺

1785.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1545.00₺

1230.55₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3420.00₺

2395.55₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde göz akıntısı birçok kedinin başına gelen bir durumdur. Kedilerde sık sık yaşanan problemlerden biri de göz hastalıklarıdır. Kedilerde meydana gelen göz hastalıklarının çoğu ise göz akıntısından oluşur. Göz akıntısının sebebi basit bir soğuk algınlığından kaynaklanacağı gibi ciddi bir rahatsızlıktan dolayı da olabilir.

Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri

Göz hastalıkları olan kedilerin gözlerinde gözyaşı, kızarıklık, sürekli göz kırpma ve kısma gibi belirtiler görülür. Kedinin gözlerinde herhangi bir problem olduğu düşünüldüğünde bir veteriner hekime danışılması gerekir. Kedilerde göz akıntısının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Kuru Gözler: Kedilerin göz yaşı eksik olursa bu durum kırmızı gözlere, iltihaplı korneaya ve hatta körlüğe bile yol açabilir. Göz yaşlarının sulu olmaması sarı bir akıntıya neden olabilir.
  • Kornea Sorunları: Korneada yaralanma, iltihaplanma, kızarma ya da ülserleşme meydana gelebilir. Bununla beraber kedinin gözlerinde bulanıklaşma, sürekli göz kırpma ve göz yaşı artışı yaşanabilir.
  • Tıkalı Göz Yaşı Kanalları: Kedinin göz yaşı kanallarının tıkanması, alerjiye, fazla göz yaşına ve daha pek çok göz akıntısına neden olabilir.
  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Göz akıntısına en çok yol açan nedenlerden biride üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bakteri veya virüslerden dolayı ortaya çıkar. Üst solunum yolu enfeksiyonun belirtisi hafif ya da şiddetli bir şekilde görülebilir. Sebep olduğu akıntı ise beyaz renge sahiptir.
  • Konjonktivit: Kedilerin gözlerindeki pembe astarın iltihaplanmasıdır. Kedilerin gözlerinin tekinin ya da her ikisinin de şişmiş veya kızarmış görünmesine, ışığa karşı duyarlı olmasına, sürekli akan gözyaşına ve kalın mukus göz akmasına sebep olur. Göz akıntısıyla beraber ishal, ateş ve nefes darlığı gibi problemlerde yaşanabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Hayvan İlk Yardım Çantası Nasıl Hazırlanır?

Kedilerde Göz Akıntısı Tedavisi

Kedilerde göz akıntısı birçok faktörden kaynaklı olarak yaşanabilir. Göz akıntısının tedavi edilebilmesi için ilk olarak problemin neyden kaynaklandığının anlaşılması gerekir. Bundan dolayı da bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Göz akıntısı için uygulanan tedavi yöntemleri şöyledir:

  • Kuru Göz: kediler kuru göz problemini birçok sebepten dolayı yaşayabilir. Bundan dolayı tedavi sürecinde kediye merhem, antibiyotik, göz damlası ve yapay göz yaşı damlası verilir.
  • Kornea Bozukluk: kedinin korneasına zarar veren hususun ne olduğu öğrenilir. Tedavisi için merhem, antibiyotik ve göz damlası verilir. Eğer ileri derece bir kornea bozukluk varsa ameliyat yapılır.
  • Tıkalı Göz Yaşı Kanalları: kedinin gözlerine genel anestezi yapılır. Önce kedinin tıkanan göz kanalları yıkanır ve genelde tuzlu su kullanılır. Enfeksiyon varsa göz damlası veya merhem verilir.
  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Enfeksiyonun nedenine ve ciddiyetine göre göz ilaçları, göz damlaları veya antibiyotikler verilebilir.
  • Konjonktivit: Konjonktivit, bakteriyel enfeksiyondan dolayıysa merhem verilir. Bunun dışında farklı tedavi yöntemleri de vardır. Ancak en çok merhem verilir.

Kedilerde Göz Akıntısını Önleme Yolları

Kedilerde göz akıntısını önlemek için kedinin gözlerini düzenli olarak temizlemek ve veteriner hekim tavsiyesiyle düzenli olarak damla kullanmak gerekir. Kedi göz temizleme solüsyonu ile kedinin göz bakımı en iyi şekilde yapılmalıdır. Bunun yanı sıra kedinin gözleri sık sık kontrol edilmeli ve herhangi bir bulanıklık, kızarıklık, kuruluk, renk ve şekil değişikliği olduğunda veterinere götürülmelidir. Aynı zamanda kedide yine anormal bir durum hissedildiği vakit veterinere danışılmalıdır.

Kedilerin gözleri düzenli olarak temizlenmelidir. Çünkü kedilerin gözleri çok hassastır ve zarar görme ihtimali çok yüksektir. Kedinin gözlerini temizlerken bir parça pamuk veya göz temizleme mendilleri kullanılabilir. Pamuk tercih edilecekse ılık bir suya batırılmalı ve gözün etrafındaki akıntılar temizlenmelidir. Su yerine veteriner hekimin önerisiyle alınan enfeksiyonu önleme göz damlaları da tercih edilebilir. Bu işlemleri kedinin göz sağlığı için mümkünse her gün tekrar etmek gerekir. Sürekli temizlendiği ve gereken hijyeni sağlandığı halde anormal bir durum yaşanırsa zaman kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.