Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Nebelung Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Nebelung Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Nebelung nadir ve ilgi çekici bir ırktır. Çocuklar ile iyi anlaşabilen, zeki ve son derece aktif olan bu kedilerin bakım ihtiyacı genel olarak fazla olsa da pek çok kedi severin ilgisini toplamayı başaran Nebelung kedileri, kendilerine has tarzları ile Mavi Rus kedilerine benzeyen ancak onlardan tamamen farklı bir ırk olan cana yakın kedilerdir. Bu ırk hakkında merak edilenleri inceleyelim.

Nebelung

Nebelung Kedi Karakter Özellikleri

Tam bir kucak kedisi olarak tanımlanabilecek olan Nebelung kedileri gerçekten sahiplerinden ilgi görmeyi, çevreleri tarafından sevilmeyi çok ister. Bu nedenle de kedinizle sürekli olarak ilgilenmeniz, onu kucağınıza alıp oturtmanız, kedinizle birlikte uyumanız onu mutlu edecektir. Nebelung kedileri tam bir ev kedisi olduğu için gün içinde peşinizde dolaşacak, sizden ilgi bekleyecek, sizi kıskanacak ve evde siz iş yaparken bile sizi izlemekten keyif alacaktır.

Sahibine karşı düşkün olan bu kediler aynı zamanda kırılgan bir yapıya sahiptir. Örneğin çevresinden bir zarar geldiği zaman bu istemeden bile olsa kendini kötü hissedebilir, üzülebilir ve depresyona girebilir. Kırılgan yapısı Nebelung kedilerinin sağlıklı ilişkiler geliştirmesine engel değildir ancak bu kediler kolay üzülebilen bir yapıysa sahiptir. Örneğin bir çocuk istemeden kedinize zarar verdiyse Nebelung kediniz bu durumda çocuğa karşı daha soğuk davranabilir ama bu onun sinirli değil üzgün olduğu anlamına gelmektedir.

Pek ses çıkarmadığından dolayı apartmanda bakılabilecek sakin bir karakter taşır. Her ne kadar aktif olmaktan hoşlansa da miyavlama ve yaramazlık yapma alışkanlığına sahip değildir. Bu sebeple de uslu ve sakin karakteri ile öne çıkar.

Nebelung kedileri mekan değişikliğinden hoşlanmayan, sakin bir yaşamı benimseyen cinstir. Bu nedenle de ev ya da büyük çaplı eşya değişimleri kedinizin depresyona girmesine yol açabilir, evi yabancı görebilir. Kedinizin yaşamı boyunca aynı evde yaşaması ve eşyalarda da genel anlamda büyük değişimlerin olmaması onun sağlığı ve mutluluğu için son derece önemlidir. Özellikle de onun sürekli vakit geçirdiği alanda meydana gelen büyük değişimler kedinizde strese neden olabileceği için bunu yapmaktan kaçınmanız önerilmektedir.

Oyuncu karaktere sahip olan bu kediler sahipleri ile vakit geçirmeyi ve oyun oynamayı çok sever. Özellikle de sahipleri ile oyun oynamak onlar için keyifli vakit geçirmenin en tatlı yoludur. Bu sebeple de evde olduğunuz her an kedinizi yanınızda taşımanız, onun sizinle evin içinde gezmesine izin vermeniz kedinizi son derece memnun edecektir. Ayrıca, eğlenceli ve zeka geliştirici kedi oyuncakları ile onun verimli vakit geçirmesine destek olabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Genç Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Evde yalnız kalmayı pek dert etmeyen Nebelung kedilerinin bir günden uzun süre evde tek kalması onlar için stres yaratabilir. Bu yüzden de kedinizi uzun süre evde tek bırakmamaya, uzak bir yere gideceğiniz zaman onu da yanınıza almaya çalışmalısınız. Her ne kadar gün içinde evde yalnız kalabilse de bir günden uzun süre tek kalması onun için pek sağlıklı olmayacaktır.

Nebelung Kedi Tarihçesi

Kısa tüylü bir kedinin Mavi Rus kedisi ile çiftleşmesi sonucu meydana gelen bu ırk kedileri, oldukça yeni ve çok nadir bir cinstir. Bu kedi ırkı daha 1980’li yıllarda keşfedilmiştir ve hemen hemen o dönemlerde ortaya çıkmıştır. Kısa tüylü bir kedi ile çiftleşen Mavi Rus kedisinin yine kısa tüylü Mavi Rus kedisine benzer yavruları olmuştur. Bu iki kedinin yavruları ise zaman içinde Nebelung ırkı olarak anılmıştır.

Fiziksel özellikleri ve karakterleri gereği Mavi Rus kedilerine son derece benzeseler de tüy özelliklerini kısa tüylü kediden alan cins, 1987 yılında resmen bir ırk olarak tanınabilmiştir. İlk çiftleşmeden sonra bu iki kedi bir çiftleşme programı ile çoğaltılmıştır ve günümüzde hala yetiştiriciliği devam etmektedir.

Nebelung Kedi Fiziksel Özellikleri

Bu kediler genel fiziksel özellikleri itibariyle Mavi Rus kedilerini andırsa da aslında tüylerinin özellikleri ile onlardan farklılaşır. Kısa tüyleri, uzun kuyrukları, geniş boyutlardaki yassı ve düz kafaları ile kısa tüylere sahip bir Mavi Rus kedisine benzer.

Bu ırk kedileri gümüş gri ve mavimsi gri renkte kürke sahip olabilir. Gözleri de yeşil ya da sarı renklerde olabilir. Bu cinsin sık, parlak ve yumuşak tüyleri kısa ve dolgundur. Yuvarlak gözleri ve küçük ağızları ile sevimli ve minik bir surata sahiptir. Kulakları geniş, dik ve dışarıya doğru hafif dönük bir yapıdadır.

Dolgun tüyler barındırdıkları için vücut hatları pek belirgin değildir ancak bu kedilerin güçlü bir yapıya sahip oldukları söylenebilir. Bacakları kaslı ve dolgun bir görünümdedir. Ayrıca ön ve arka ayakları da kemikli ve kaslıdır. Erkek Nebelung kedilerinin dişi Nebelunglardan daha iri olduğu bilinir.

Nebelung Kedi Bakımı

Bu kedilerin bakımlarındaki en önemli nokta, tüylerinin sağlığı ve temizliği ile ilgilidir. Kedinizin sağlıklı tüylere sahip olmasını istiyorsanız en azından haftada iki kez tüylerini taramanız gerekmektedir. Eğer kedinizi dışarı çıkarırsanız ya da mevsimsel bir tüy dökme sorunu yaşarsanız bu sıklığı arttırmanız önerilmektedir. Tüy bakımında kaliteli kedi tarak ve fırça modelleri tercih etmeniz önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Kedileri Serin Tutmanın Yolları

Nebelung kedisine sık sık banyo yaptırmanız onun tüylerinin yapısını bozabilir, cilt problemlerine yol açabilir. Bu sebeple de gerekli olmadıkça banyo yaptırmanız önerilmez. Kedinizin tüylerini düzenli şekilde tarayarak onun tüy bakımını sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak kedinizi yıkarken kediler için özel üretilen şampuanları kullanmanız hem cilt hem de tüy sağlığı için daha iyi olacaktır. En iyi kedi temizlik ve banyo ürünleri için TIKLAYINIZ!

Kedinizin yüz bölgesini, göz çevresini ve kulaklarının içi ile etrafını nemli ve temiz bir bez ile silebilirsiniz. Bu sayede kedinizin göz çevresindeki kirleri ve tozları alabilir, kulağında kir birikmesini önleyebilir ve yüzünün temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Kedinize banyo yaptırırken yüz bölgesine su gelmemesine de özen göstermelisiniz.

Kedinizin tırnaklarını kedilerin kullanımına uygun tırnak makası ile kesebilir, uzadıkça tırnakların bakımını sağlayabilirsiniz. Ayrıca diş temizliği ve bakımı da son derece önemlidir. Özellikle de yaş mama tüketiminden hemen sonra dişlerin fırçalanması gerekir. Yaş mamalar kedilerin dişlerinde tortu bırakabilir. Bu da kedilerin dişlerinde tartar ve plak oluşumuna yol açtığı için diş rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Kedinizin dişlerini özel kedi macunu ve kedi fırçası ile düzenli şekilde fırçalayarak ağız ve diş temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Kedi bakım ürünleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nebelung Kedilerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Herhangi bir tehdit hissettiğinde depresyon yaşayabilen Nebelung kedilerinin çocuklar ve diğer hayvanlar ile iyi anlaşması mümkündür ancak kırılgan yapıları nedeniyle çocukların ya da diğer hayvanların ona zarar verecek herhangi bir davranış sergilememesi son derece önemlidir. Bu kediler çevrelerindeki diğer hayvanları veya çocukları bir tehlike olarak görüp onlardan korkmamalıdır.

Kedinizin çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi şekilde anlaşmasını istiyorsanız onu doğru şekilde tanıştırmanız gerekir. Kedinizin güvende olduğunu bildiği bir alanda diğer hayvanlar ya da çocuğunuz ile kedinizi tanıştırmanız en doğrusu olacaktır. Ayrıca çocuklarınızın da kedinize kesinlikle zarar vermemesi, onun canını yakmaması son derece önemlidir. Bu kediler stres yaşayabilecekleri için yoğun tehdit ve stres düşüncesi onları ciddi anlamda olumsuz şekilde etkileyebilir.

Saldırgan olmayan uysal ve cana yakın tavırları sayesinde çocuklar ile iyi şekilde anlaşabilen Nebelung kedileri onlarla oyun oynamaktan ve vakit geçirmekten keyif alır. Benzer şekilde diğer hayvanlar ile de iyi anlaşabilir ve onlarla uzun süreli sağlıklı dostluklar kurabilir. Bu kediler sosyal anlamda iyi kediler olduğu için hem hayvanlarla hem de çocuklarla sıkı bağlar geliştirebilecekleri söylenebilir.

Nebelung Kedilerde Beslenme

Nebelung kedileri de diğer tüm kediler gibi kilo alma eğilimi gösterebilir. Bu sebeple de beslenmelerinin kilo durumlarına göre programlanması son derece önemlidir. Kedinizin sağlıklı beslenmesi için vitaminleri, mineralleri, gerekli protein ve karbonhidrat içeriklerini doğru şekilde alması gerekir. Bu kediler bir ev kedisi olduğu için yüksek tahıllı şekilde beslenmeleri onların kısa sürede fazla kilo almalarına yol açacaktır. Bu yüzden de kedinizi düşük tahıllı ya da tahılsız mamalar ile beslemeniz daha doğru olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Sık Hapşırma Neden Olur?

Kedinizin günlük aktifliğini göz önünde bulundurmanız, mevcut düzenli sağlık sorunlarına yönelik bir mama seçmeniz onun için en iyisi olacaktır. Mamaların içeriğinde taurin içeriğinin olması kedinizin görme ve kalp fonksiyonlarına da destek sağlar. Buna ek olarak Omega 3 ve Omega 6 içerikleri kedilerin tüy sağlığını desteklediği için kedinizin mamasının içeriğinde Omega 3 ve Omega 6 içeriklerinin yer almasına da özen göstermeniz gerekebilir.

Kedinize sadece yaş mama vermeniz onun kilo almasına ve diş sorunları ile karşılaşmasına yol açabilir. Bu nedenle de yaş mamayı haftanın belli günlerinde vererek geri kalan günlerde kuru mamaları ya da evde kendi hazırlayacağınız mamaları tercih edebilirsiniz. Kedinize bir beslenme programı hazırlamadan ve mama seçmeden önce veterinere danışarak detaylı bilgi alabilir, kedinize uygun bir seçim yapabilirsiniz.

Besleyici ve kaliteli kedi maması çeşitleri için TIKLAYINIZ!

Nebelung Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uzun tüyleri ve renkli bakışları ile kedi severleri cezbeden Nebelung kedileri hakkında merak edilen sorular nelerdir?

Nebelung Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Bu kedilerin bilindiği üzere yatkın olduğu bir hastalık mevcut değildir. Her kedi gibi onlar da kilo alma eğilimi gösterebilirler ancak bu, ırksal olarak Nebelung kedilerinin genel anlamda kilo almaya yatkın olduğu anlamına gelmez.

Nebelung Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Bu kediler ortalama 10 – 15 yıl kadar ömre sahiptir ancak doğru bakımın sağlanması, temizliğin iyi şekilde yapılması ve kontrollerin düzenli olması ile kedinizin 15 yıldan uzun süre de yaşaması mümkündür. Kedinizi hastalıklardan korumanız, aşılarını düzenli şekilde yaptırmanız ve onun temizliğini iyi şekilde gerçekleştirmeniz yaşam süresini ciddi ölçüde etkiler. Tüm bunlara ek olarak kedinizin mutlu bir yaşama sahip olması da onun yaşam süresinin uzamasında etkilidir.

Nebelung Kedileri Hangi Irka Benzer?

Nebelung kedileri, Mavi Rus kedilerinin uzun kürklü bir versiyonudur. Karakter ve fiziksel özellikler bakımından Mavi Rus kedilerine son derece benzeseler de tüylerinin uzun olması ile Mavi Rus kedilerinden ayrılırlar. Daha farklı karakter ve fiziksel özellikleri olsa da genel anlamda Mavi Rus kedileri ile Nebelung kedilerinin son derece benzer olduğu söylenebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.