Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri Nelerdir?
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1287.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2500.00₺

2010.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
651.21₺

369.50₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedilerde sıcak çarpması, özellikle yaz mevsiminde ortaya çıkabilen bir problemdir. Bir kedinin yaz aylarında yaşayacağı en yaygın sorunlar arasında yer alır. Yılın bu mevsimindeki yüksek sıcaklıklar, kedileri olumsuz anlamda etkileyebilir. Peki, kedilerde sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir? Kediniz sıcaktan kötü etkilenirse ne yapmalısınız?

Kedilerde sıcak çarpması meydana gelirse hızlı hareket etmek gerekir. Aksi halde kediniz bundan olumsuz anlamda etkilenebilir. Hatta bu durum ölüme bile neden olabilir. Bu yüzden kedinin aşırı sıcak alanda uzun süre kalması son derece tehlikelidir.

Kedilerde Sıcak Çarpması Nedir?

Kedilerde Sıcak Çarpması

Kedinizin aşırı sıcak alanda belirli bir süre kalması ile vücudu bu durumdan kötü etkilenebilir. Sıcak çarpması için bazen birkaç saat bile etkili olabilmektedir. Sadece bir süreliğine sıcağa maruz kalan kedilerde dahi çeşitli sağlık problemleri görülebilir.

Tam güneş ışığının dik geldiği saatlerde kedinin dışarıda uzun süre kalması, terasta kalması, yoğun sıcaklıkların olduğu bir alanda kedinin bekletilmesi, sıcak havada kedi taşıma çantası içinde mahsur kalması gibi durumlardan dolayı kedilerde sıcak çarpması problemi gelişebilir.

Kedilerde hipertermi olarak da bilinen bu durum, tıpkı insanlarda olduğu gibi ölümcül olabilen, vücut sıcaklığının aşırı artması durumudur. Kediniz sıcaklardan olumsuz etkilenirse, en kısa sürede onu bir veterinere götürmeniz çok önemlidir.

Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri Neler?

Kedilerde sıcak çarpması nedenleri çoğunlukla kapalı yerlerde kedinin uzun süre güneşe maruz kalması ve buna ek olarak aşırı su eksikliği olmaktadır. Peki, kedinin aşırı sıcaklıktan olumsuz etkilenip etkilenmediğini nasıl anlayabilirsiniz? Kedinizde aşağıdaki belirtileri fark ederseniz, onun sıcak havadan kötü etkilendiğini anlayabilirsiniz:

  • Kedinin ateşinin 40 dereceden fazla olması
  • Kedinin nefes nefese kalması
  • Kedinin sendelemesi
  • Kedinin aşırı tükürük salgılaması
  • Kedinin kaslarında titreme meydana gelmesi
  • Dehidrasyon
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Eğitimi Nasıl Olur?

Bu tarz semptomları fark ederseniz; kedi dostunuzu veterinere götürmeyi ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde Sıcak Çarpması İçin Ne Yapılabilir?

Kediniz aşırı sıcak havadan etkilendiyse hızlı opsiyon almak önem arz eder. Elbette hipertermiden kaynaklanan sorunlarda kediyi acilen veterinere götürmek şarttır. Ancak herhangi bir nedenle veterinere gidemiyorsanız veya öncesinde kedinize yardımcı olmak istiyorsanız; birkaç önemli uygulamayı dikkate almalısınız.

Kedinizin sıcak çarpması geçirdiğini ya da vücut sıcaklığının olması gerekenden yüksek olduğunu fark ederseniz; bir veterinere ulaşarak, kedinizin belirtilerini anlatmalısınız. Telefonda size verilen talimatları takip ederek sorunu çözmeye çalışmalısınız.

Kedinizin vücut ısısını normal seviyeye getirebilmeniz için ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Kedilerde sıcak çarpması sonucunda uygulayabileceğiniz ilk yardım adımları şunları içerir:

  • Kedinin vücut sıcaklığını aniden değil, kademeli olarak düşürmeye çalışmalısınız.
  • Kedinizi serin bir alana götürün. Eğer bir soğutucu fanınız varsa, düşük sıcaklığa ayarlayarak kedinizi bu fanın yakınına alabilirsiniz.
  • Bir şırıngaya ya da sprey şişesine su doldurarak kedinizin ağzını nemlendirin.
  • Onu serinletmek için boynuna, göğsüne ve karnına nemli bez koyabilirsiniz.
  • Ateşin düştüğünü anlamak için düzenli olarak kontrol edin.
  • Kedinizin vücut sıcaklığı normal seviyeye yaklaşınca ona bol su verin.

Gerçekleştirmiş olduğunuz ilk yardım uygulamaları ile kedinizin vücut sıcaklığı normal seviyeye gelmiş olsa bile, ikincil problemlerin oluşmaması adına onu veterinere götürmenizde fayda vardır.

Kedilerde Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir?

Kediler sıcak havalardan kolayca etkilenen canlılardır. Obezite, yaş ve diğer sağlık problemleri de bu sorunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Kedilerde sıcak çarpmasını önlemek için şu detaylara dikkat etmelisiniz:

  • Kedinizin araba, kedi taşıma çantası ya da çok küçük ve havalandırması olmayan bir oda gibi yerlerde kapalı kalmamasına dikkat edin.
  • Kedi dostunuzun güneşe maruz kalmamasına özen gösterin. Onun daima serin ve gölgeli bir alanda olduğundan emin olun.
  • Kedi su pınarı içinde her daim temiz ve yeterli miktarda su olması önemli. Siz evde yokken kedinizin su tüketimine devam etmesini sağlamak için kedi otomatik su kabı edinebilirsiniz.
  • Aşırı sıcaklıkların görüldüğü dönemlerde kedinizin bundan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla nemli bir bezi boynuna, göğsüne ve koltukaltlarına uygulayın.
  • Kedinizin tüyleri aşırı uzun ise sıcak havalarda kendini kötü hissetmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle tüylerini biraz kısaltmak önemlidir.
  • Yaz aylarında kedinizin beslenmesine dikkat edin. Onu kaliteli ve dengeli kedi mamaları ile besleyin.
  • Kedinizin obeziteden muzdarip olması, sıcak havalardan da hızlı şekilde etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle kedi maması alırken kedinizin ihtiyacına uygun olan ürünü seçmelisiniz. Ayrıca kedi oyuncakları ile kedi dostunuzun yeterince egzersiz yaptığından emin olun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kumu Nasıl Kullanılır? Kedi Kumu Nasıl Olmalı?

Sonuç olarak, özellikle yaz mevsiminde kedilerde sıcak çarpması problemini önlemek için kedinizi yüksek sıcaklıkların olduğu alanlardan uzak tutun ve onun her daim yeterince su tüketmesini sağlayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.