Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Nedenleri

Abone Ol 
Kedilerde Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Nedenleri
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
999.00₺

737.89₺

Enjoy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde soğuk algınlığı ortaya çıkabilir. İnsanlar gibi kediler de üst solunum yolu enfeksiyonlarından muzdarip olabilir. Neyse ki, bu tür problemlerin çoğu hafiftir ve kediniz birkaç gün içinde iyileşebilir.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nedir?

Kedilerde Soğuk Algınlığı

Kedilerde soğuk algınlığı genel olarak burun akıntısı ile kendini gösterir. Bu rahatsızlığa bir virüs neden olur. Bundan dolayı kedi nezle olduğunda çok yaygın bir viral solunum yolu enfeksiyonundan etkilenmiş olabilir. Soğuk algınlığının kedilerdeki belirtisi yalnızca burun akıntısı değildir. Birçok farklı belirti de kedinin soğuk algınlığından etkilendiğini gösterir.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin soğuk algınlığına yakalanmalarının sebebi üst solunum yollarını viral kökenli bir virüsün etkilemesidir. Aynı zamanda bu hastalık, herpesvirüsler ve kalisivirüslerin neden olduğu problemlerden de kaynaklanabilir.

Çeşitli virüsler kedinin solunum yolu mukozasını zedeler ve kedi kendini kötü hissetmeye başlar. Burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler görülebilir.

Kediler Soğuk Algınlığına Nasıl Yakalanır?

Kedi dostlarımız, hasta ya da taşıyıcı bir hayvanın salgıları ile direkt olarak temas yoluyla enfekte olabilirler. Yukarıda söz ettiğimiz herpesvirüsler ve kalisivirüsler, bir kedide çok daha hızlı bir şekilde yayılabilir. Bundan dolayı evde birden çok kedi varsa ve kedinin biri hastaysa, hasta olan kediyi diğer hayvanlarla temas ettirmemeye çok özen göstermelisiniz. Aksi durumda tüm hayvanlar virüsten etkilenebilir.

Kedilere soğuk algınlığı virüsünün bulaşması, kontamine yüzeylerle temas yoluyla da gerçekleşebilir. Örneğin, virüs kıyafetlerde, ayakkabılarda ya da zeminde olabilir. Bu da kedinin hızlıca hasta olmasına sebebiyet verebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İlgisizlik Nedir ve Neden Olur?

Kedi Nezlesi İnsanlara Geçer Mi?

Kedi nezlesinin bulaşıcı olup olmaması da evcil hayvan sahipleri tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Kedi nezlesinin insanlara da bulaşabileceğini söyleyebiliriz. Fakat, kediyi etkileyen virüs sadece türe özgü ise insanlara bulaşmayacaktır.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Kediler, farklı soğuk algınlığı semptomları gösterebilirler. En yaygın belirti ise burun akıntısıdır. Diğer belirtiler de şunları içerir:

  • Solunum güçlüğü
  • Hapşırma ve öksürük
  • Boğazda tahriş
  • Kedi maması yerken ve su tüketirken zorlanma
  • Yutma sırasında ağrı
  • Bazı durumlarda ateş
  • Ağızda yaralar

Kedilerin Soğuk Algınlığı Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle kedinizin soğuk algınlığından etkilendiğini düşünüyorsanız, onu bir veterinere götürmelisiniz. Bu kolayca tedavi edilebilen bir hastalıktır. Veteriner kedinizi inceleyecek ve mevcut belirtileri yok edecek ve virüsün kedinin vücudundan arınmasını sağlayan ilaçlar reçete edecektir. Bu süreçte kedinin iyi bir şekilde dinlenmesini, kaliteli beslenmesini sağlamayı da unutmamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.