Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Stres Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Stres Nedenleri Nelerdir?
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1247.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde stres, her yaştan kediyi etkileyebilen bir durumdur. Stres ve kaygının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu gibi bu durum kediler için de geçerlidir. Stres, mevcut fiziksel koşulları şiddetlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kedinin tuvalet problemi yaşamasına, saldırgan davranışlar geliştirmesine ve hatta depresyona da neden olabilir. Peki, kedi stresi neden olur?

Kedilerde Stres Nedenleri

Kedilerde Stres

Kediler için değişim zorlu bir süreçtir. Bir kedinin yaşam alanındaki ufak bir değişiklik bile onda stres yaratabilir. Taşınma, yeni bir üyenin aileye dahil olması gibi değişimler, kediyi olumsuz etkileyebilir. Kedilerde stres genellikle şu durumlardan kaynaklanır:

1. Veteriner Ziyaretleri

Veteriner ziyaretleri esnasında pek çok kedi korkar ve stres yaşar. Bu aşamada kedinizi taşımak için kedi taşıma çantası kullanmak çok önemlidir. Veterinere ulaşana kadar taşıma çantasının üzerine bir battaniye koymak, yolculuk sürecini maskelemeye destek olabilir.

2. Yeni Aile Üyeleri

Kedi dostlarımız, yeni aile üyelerine farklı şekillerde tepki verebilir. Bunu anlamalısınız ve önceden plan yapmalısınız. Kedinin yeni birine alışması, anlayış ve sabır gerektirir. Bu başka bir evcil hayvan da olabilir insan da olabilir.

3. Yeni Bir Yere Taşınmak

Taşınma, kedinizin yaşamının mümkün olduğunca az kesintiye uğradığını anlaması adına özen gerektiren bir süreçtir. Bir taşınma sırasında kedi oyuncakları, kedi tuvaleti, kedi maması gibi evcil hayvanınızın bütün eşyalarını yeni eve getirin ve hepsini aynı yere koyun. Kedinizin etrafta kendi eşyalarını görmesi, güvende olduğunu anlamasına destek olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Barınaktan Kedi Sahiplenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

4. Günlük Rutinde Bir Değişiklik

Yeni bir iş ya da günlük rutinde herhangi bir değişiklik de önceden planlanmalıdır. İşten eve döndüğünüzde kedinizin en sevdiği oyuncakları ya da ödül kedi maması kullanarak kedi dostunuzla vakit geçirin.

5. Yüksek Ses ve Gürültü

Kedilerde stres yaratan durumlardan bir diğeri de yüksek ses ve gürültüdür. Özellikle havai fişek gibi yüksek gürültü içeren sesler, kedinizin korkmasına ve strese girmesine sebebiyet verebilir.

6. Korku Faktörleri

Depremler, yangınlar, rüzgâr gibi durumlar korkuyla sonuçlanan stres faktörleridir. Bu çevresel stres faktörlerinin çoğu tahmin edilemese de kedi dostunuzu felaket durumlarına hazırlayarak acil bir durum ile başa çıkmak adına bir plana sahip olmanız şarttır.

Kedilerde Stres Nasıl Azaltılır?

Kedinizdeki stresin kaynağını belirleyemiyorsanız; sevimli dostunuzun kaygısını hafifletecek önlemler almalısınız. Stres faktörünü ortadan kaldırarak kedinizdeki kaygıyı durdurabilirsiniz. Örneğin, evinizde aşırı gürültü olmasını önleyebilirsiniz. Kedinizin korktuğu ve kullanmak istemediği kedi tuvaleti yerine yenisini alabilirsiniz. Kedinizin daha rahat hissetmesi adına ona kedi çimi sunabilirsiniz. En önemlisi de kedinizin kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.