Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilere Süt Verilir mi? Yavru Kedilere Süt Vermek Yanlış mıdır?

Abone Ol 
Kedilere Süt Verilir mi? Yavru Kedilere Süt Vermek Yanlış mıdır?
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2049.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda kedilere süt verilir mi sorusunu yanıtlıyor olacağız. Yavru kediler ilk zamanlarda anne sütü ile beslenir ama yetişkinlik dönemine vardıklarında bu durum fazlasıyla tehlikeli bir hal alabilir. Kedilere sütün verilip verilmeyeceğini bu yazıdan öğrenebilirsiniz. İşte tüm detaylar…

Kedilere Süt Vermeniz Doğru Bir Şey midir?

Yüksek olasılıkla kedi dendiği an akla ilk gelen şey süt olmaktadır. Birçok kedi sever tarafından doğru olarak bilinen bu olay, uzman ve veteriner hekimler tarafından direkt olarak çürütülmüştür. Kedilere süt verilir mi sorusu böylece yeni bir anlam kazanmaya başlamıştır. Bu yazı, umarız bu konuyla alakalı olan soru işaretlerinizi giderebilmeniz konusunda size yardımcı olur.

Sütün tadı kedinize çok lezzetli gelebilir ama birçok sindirim sistemi hastalığı ve mide sorunu da sütten kaynaklanır. Bunun nedeni ise kedilerin laktoz intoleransına sahip olmasıyla alakalıdır. Laktoz intoleransı, süt içerisinde yer alan temel yapıdaki karbonhidratlardan laktozun sindirilememesi neticesinde meydana gelen bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır.

Hayvanlarda ve insanlarda sık rastlanan bu rahatsızlık genel olarak ishal, şişkinlik, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini belli eder. Kediler yavru dönemleri haricinde yaşlılık ve yetişkinlik dönemlerinde laktozun parçalanması görevi edinen laktaz adlı enzimi kafi olacak derece kadar üretemez. İki farklı şekerden meydana gelen bu disakkaritler, kedilerin bağırsaklarında hastalığa neden olur.

kedilere süt verilir mi

Bir Bardak Süt ve Bir Kedi

 

Yetişkin olan kediler de sütü sindirme konusunda bir hayli zorlanmaktadır. Yavru olan kedilerin mideleri içerisinde laktozu parçalamalarına müsaade eden bir enzim yer almaktadır. Fakat yetişkin kedilerde bu olmamaktadır. Bunun yerine sütte yer alan laktoz fermantasyona başladığı zaman mide hasarına neden olabilir.

Evcil hayvan mağazalarının bazılarında laktozu azaltmasıyla bilinen özel çeşit kedi sütleri satışa sunulur. Bu aslında evcil hayvanınız bakımından lezzetli olan bir tedaviye çevrilebilir, aynı esnada nemli kalmasına da yardım eder. Fakat istemiyorsanız kedinize ya da yavru kedinize kedi sütü vermeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ağlayan Kedi Olur Mu? Kediler Ağlar Mı?

Kedilere süt verilir mi sorusunun yanıtlarını vermeye devam ediyoruz. Yetişkin olan kediler sadece dengeli ve sağlıklı bir diyeti yürütebilmek için su içer. Ne kadar su içecekleri ise yaşlarına, ırklarına, boyutlarına ve başka şeylere bağlı olarak değişecektir. Anımsanması gereken en mühim şey ise temiz ve taze olan suyun her daim kediye verilmesi gerektiğidir.

Yavru Kedilere Laktozsuz Süt Verilebilir mi?

Kediler genelde doğduktan sonra anne sütü ile beslenir. Bir kedinin hayatında, vücudunun laktozu düzenli şekilde sindirebilmesi için yeteri kadar enzim laktazına sahip olduğu tek an doğumda ve hayatlarının ilk on iki haftalık sürecinde gizlidir.

Dişleri içe girdiği zaman yavru kediler anne sütünden kesilir ve gıda tüketmeye başlangıç yapmış olurlar. Kediler süt içtikleri zaman sindirilmemiş olan laktoz kan dolaşımına girmek yerine bağırsakta kalarak fermantasyona sebep olur. Kediler laktozu sindirebilmek bakımından gerekli enzime sahip değildir.

Bu nedenle mide, süt içme, ishal, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi sorunlar görülebilir. Saldırgan davranışlarda artış da buna örnek olabilir. Aynen bizler gibi, bazı kedi ırkları da süt ürünlerinde yer alan laktozu sindiremez. Bir kedinin hayatında bu güce sahip olduğu tek zaman ise doğumdur.

Yaşamın ilk senesinde de bu laktoz enzimi gücüne sahip olurlar. Kedilere süt verilir mi sorusunun yanıtlarını vermeye devam ediyoruz. Peki güzel kedilerimiz ne zamana kadar süt içiyorlar? Bunun yanıtını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kediler Ne Zamana Dek Süt İçerler?

Yavru kediler çok gençken ve sütten kesilmeden evvel yalnızca anne sütüne gereksinim duyan canlılar olmaktadır. Bu da diyetlerinde farklı bir şey istemeden sağlıklı bir biçimde büyümeleri bakımından son derece kafi bir durumdur. Anne sütü, yavru olan kediyi sütten kesme işlemine başlayana dek gereksinim duyduğu her bir gıdayı birebir olarak içerir. Bu nedenle kedilerde de anne sütü önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Exotic Shorthair Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Sahiplenmiş olduğunuz yavru kedi yetim bir kediyse ya da diğer nedenlerden dolayı anne sütü tüketemiyorsa gereksinim duyduğu her şeyi yavru kedi maması sütü aracılığı ile alabilir. Bununla beraber, normal olan inek sütünü kullanmanızı önermiyoruz. Çünkü kedinizin gelişimi için gereksinim hissettikleri her şeyi içermemektedir.

Yavru olan kediler genel olarak dört haftalık olduklarında sütten kesilirler. Bu kısımda onlara biraz katı gıda verilebilir. Aynı esnada onlara temiz ve taze içme suyu sağlamak da son derece önemli bir durumdur. Gıda, anne sütü ya da sudan birini baz almaları lazımdır. Bu nedenle su kabının her daim bitirildiğinden emin olmalısınız. Kedilere süt verilir mi konulu yazımızın sonuna geldik. Kedinize çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.