Yeni Doğan Kedi Maması Nasıldır? Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bugünkü yazımızda yeni doğan kedi maması nasıl olmalıdır? Yavru kediye nasıl bir bakım yapılmalıdır? Gibi birçok sorunun cevabını veriyor olacağız. Bir gün yavru bir kediye rast geldiniz, kedi de yalnız kalmış. Bunun her zaman o kedinin terk edildiği manasına gelmediğini kabul etmelisiniz.
Annesi bir yerlere yemek aramak için gitmiş olabilir. Gözlem yapın. Anne kedi gerçekten çok uzun bir süre dönmezse o kediye yardım edin. Çünkü anne kedi döndüğünde bebeğini ya da bebeklerini bıraktığı yerde bulamazsa çok üzülür, depresyon bile yaşayabilir.
Henüz doğan kediler yalnız başlarına yaşama tutunmakta zorlanacakları için yanlarında anne kediyi isterler. Ama birkaç günlükken terk edilen kedileri yaşama bağlayabilmek, bu kedilerin bakımını en iyi şekilde gerçekleştirmek de tabii ki biz insanlara kalıyor.
Yeni Doğmuş Kediler İçin Gerekli Olan Bakım Malzemeleri Nelerdir?
Yeni doğan yavru kediyi içine koyabileceğiniz bir sepet edinmelisiniz. Bu aslında bir kutu da olabilir. Tabii ki kedinin ısınması için ısıtıcı bir ped ya da sıcak su torbası edinmeniz de iyi olacaktır. Kumaş bez ya da el için kullanılan bir havlu bulun. Temizliğini gerçekleştirmek için kulak çivisi, pamuk ve kağıt havlu da bulmalısınız.
Henüz doğmuş olan bebek kediler için formülle üretilen toz mama veyahut onun yerine geçebilecek olan bir karışım da gereklidir. Yeni doğan kedi maması ancak böyle olur. Besleyebilmeniz için de damlalık ya da biberon edinebilirsiniz. Beslenme saatlerini kaçırmamalısınız. Bu nedenle alarm kurmayı unutmayın. Terk edilen bir kediyi ilk olarak veterinere götürün.
Yavru Kedilerin Vücut Isısı Nasıl Olmalıdır?
Yeni doğmuş olan kedinin bakımını yapmaya başlamadan evvel muhakkak bebek kedinin beden ısısını kontrol etmeniz gerektiğini unutmayınız. Vücut ısısı ciddi şekilde düşük olan bir yavru kediye sıvı ya da katı herhangi bir besin vermemelisiniz.
Yeni doğmuş olan bebek kediler hiçbir zaman kendi vücut ısı seviyelerini koruyamazlar. Bunun sonucu olarak da annelerinin kendi bedenlerini ısıtmasını beklerler. Yavru olan kedilerin annesiz kaldıkları için ya da ciddi bir hastalık nedeniyle vücut ısılarının düştüğü görülebilir.
Bu nedenle ilk olarak onları ısıtmanız gerekir. Her zaman sıcak kalmalarına olanak tanımalısınız. Bu sıcaklığı temin edebilmek için evinizde yer alan çeşitli malzemeleri kullanmanız mümkün olacaktır. Yavru kediye temas ederek vücut ısısına bir bakın.
Bunu anlamak için patisinin tüysüz bölgesine ve kulaklarına dokunabilirsiniz. Şayet bu kısımlar soğuksa hemen onu bir battaniyeyle ısıtın. Ama dikkat edin, nefessiz bırakmayın. Bebekler için kullanılmakta olan termometreler ile bebek kedinin kulağından ateş ölçümü yapın.
Her yavru kedinin ideal olan vücut ısısı otuz yedi ila otuz dokuz derece arasında olmalıdır. Kediyi battaniye veyahut başka bir eşyayla sararken nazik olmaya özen gösterin. Bedenini sıkıştırmayın. Eti taze olduğu için canı yanabilir. Buna dikkat etmeniz gerekiyor.
Yeni Doğan Kedinin Kan Şekeri Seviyesi Nasıl Olmalıdır?
Yeni doğan kedi maması ile alakalı yazımıza başka detaylarla devam ediyoruz. Kedilerin kan şekerinin düşük olup olmaması halini, yavru kedinizin diş etlerini inceleyerek fark edebilirsiniz. Diş etleri her zaman pembe bir renk almak zorundadır. Bu aslında kedinin sağlıklı olduğuna işaret ediyor. Ama kedinizin diş etleri soluk bir renk almışsa, griye dönük bir renkteyse, kan şekeri düşmüş ve şoka gitmiştir. Acilen bir veteriner hekime gitmelisiniz.
Yeni Doğan Kedinin Su Gereksinimi Nasıldır?
Yavru olan güzel kedilerin susuz kalıp kalmadığının kontrolünü yapmak yine sahibine kalıyor. Bu kontrolü gerçekleştirmek için kedinin ensesinde bulunan deriyi işaret ve baş parmaklarınız yardımıyla hafifçe yukarı yöne çekmeyi deneyin.
Bıraktığınız zaman eski haline dönüyorsa her şey yolunda gidiyordur, panik yapmaya gerek yoktur. En çok da yavru kedilerin ense derileri yumuşak bir haldedir. Elastik bir yapısı vardır. Elastikiyetini kaybettiyse, susuz kaldığını anlayabilirsiniz. Ona hemen su vermeyin. Bu durumda elektrolit sıvı verin.
Yavru Kedinin Kabız ya da İshal Olması
Yavru olan kedinin karın bölgesi ve tüyleri düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Yavru kedilerin karınları her daim tok ve yumuşak olmalıdır. Karın üzerinde yer alan aşırı derecede sertlik ve şişlik, yavru kedinizin kabız olduğunu gösterebilir. Bunun yanı sıra iç parazite de işaret ediyor olabilir.
Bu belirtiler birçok sorunun kapılarını açar. Kedilerde gördüğümüz kabızlık problemini onları beslerken vereceğimiz sıvı ürünlerin miktarını dörtte bir kadar arttırdığımız zaman çözebiliriz. Gaz nedeniyle meydana gelen problemleri ise aynı bebeklerdeki gibi yavru kedinin sırtını hafifçe ovarak gidermek mümkündür. Yeni doğan kedi maması konulu yazımıza tüy bakımı ile devam ediyoruz…
Yavru Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kedilerin tüy kontrolünü kedi tarağı yardımıyla hafifçe yapın. Tüylerin arasına bir şey kaçmış mı diye kontrol etmeyi de unutmayın. Şayet evcil hayvanınızın tüylerini tararken tüylerinden bir şeyler döküldüğünü görürseniz bu dış parazit sorunu manasına gelir.
Kedilerin parazitlenmesi, veteriner hekim müdahalesine gerek duyulan ciddi bir durumdur. Sakın bunu kendiniz geçirmeye çalışmayın. Sakin olun ve bebek kedinizi bir veteriner hekime emanet edin. Göreceksiniz, her şey düzelecek.
Yavru Kedilerin Göz Sağlığı Hakkında Temel Bilgiler Nelerdir?
Yavru kedi bakımı konusunda en önemli olan etken ise göz sağlığıdır. Yavru kedinin göz kısmı daha açılmadıysa gözlerinin üstünde ve etrafında iltihaplanma ya da toz olup olmadığına bir bakın deriz. Kedinin gözleri açılmışsa da akıntının varlığını kontrol edin.
Kedilerin gözleri açıkken göz bebekleri göz çukurunu doldurmalıdır. İç bölgede bulunan zar yapısını görememeniz gerekir. Şayet yolunda olmayan bir şeyler sezinlerseniz (göz ve göz etrafındaki kısımda iltihap oluşumu gibi) hemen bir veteriner hekime gidin deriz.
Yavru Kedi Nasıl Isıtılır?
Kedinizi durmaksızın sıcak tutmanız gereken bir yer hazırlayın. Çok da geniş olmayan sağlam yapıda bir kutu veyahut özel bir sepetin için el havlusu yerleştirin, yaymayı da asla unutmayın. Kedinin kesinlikle bir ısı kaynağına gereksinimi olur.
Isıtıcı ped ile yavru kediyi ısıtabilirsiniz. Şayet bu ürünü bulamıyorsanız da sıcak suyla doldurduğunuz bir şişeden yardım almanız mümkündür. Ama su sızdırmayın. Canı yanmasın. Kedi dilediği zaman ısı kaynağından kendini uzaklaştırabilsin, kutuyu o şekilde ayarlamaya da özen gösterin. İşte bu kadar basit!