Kedim Çok Su İçiyor, Ne Yapmalıyım?
Birçok kişi, kedim çok su içiyor ne yapmalıyım sorusunu soruyor. Bizler de bugün bu soruyu tüm detayları ile yanıtlamak istedik. Bazı kedi ırkları çok su içebiliyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. O halde yazımıza başlayalım…
Kediniz İçin Taze Su Sağlayın
Temiz olan bir kedinin su kabı içerisinde her daim taze su olmalıdır. Ama kediniz suyu farklı yerlerden içmek isterse de şaşırmamalısınız. Kedilerin bazıları çeşme veyahut musluktan su içmeyi sever. Bazıları ise balık içeriğine sahip olan su kapları içerisinden su içerler. Kedinizin çeşmeden su içmesi sizi rahatsız ediyorsa kedi su pınarı edinin.
Kedilerin Çok Su İçmesi Nedendir?
Şayet kediniz bir anda çok su içmeye başlamışsa, kedim çok su içiyor diye kafaya takıyorsanız onu kesinlikle bir veterinere götürmeyi deneyin. Basit şekilde açıklanabilen bir sebebi olabilir.
Çevre ısısının bir anda artıyor olması, tuzlu balık tüketmesi ya da salam yemesi, diüretik ya da kortikosteroid türünde ilaçlar kullanması da çok su içmesine neden olur. Bu duruma polidipsi denebilir.
Bu da zaten ciddi hastalıkların semptomları arasında yer alır: Böbrek yetmezliği, enfeksiyon türleri, hormonal bozukluklar ve diyabeti buna örnek olarak verebiliriz.
Veteriner hekim, kedinizin niçin çok su içtiğinin sebebini bulup size en önemli tedaviyi sunar. Kedinizin ne kadar su tükettiğini takip edin. Kedi su kabından su içtiğine şahit olmazsanız da nereden su gereksinimini giderdiğine bir bakın deriz.
Kedilerde Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Kediler, öteki hayvanlara nazaran zor şartlara karşı biraz daha dayanıklı olurlar. Hatta öyle ki, kediler bütün beden ağırlıklarının yüzde kırklık bir bölümünü kaybettikleri zamanda bile yaşama tutunabilirler. Depolamış oldukları yağ ve karbonhidrat rezervlerini tüketseler dahi yaşama tutundukları belirlenmiştir. Fakat su yoksa aynı direnci gösteremezler.
Kediler vücut sıvılarının hemen hemen yüzde onluk bir bölümünü kaybettiklerinde çok fena şekilde hastalanabilirler. Vücut sıvılarının yüzde on beşlik bölümünü kaybettiklerinde de ölürler. Bu kadar çok kayba karşın yaşama tutunmayı başaran kedilerin benzer bir başarıyı su olmadan neden sağlayamadıklarını açıklamak isteriz:
- Su her zaman kedilerin gıdalarla alınan maddelerin ve mineral çeşitlerinin kan içerisine karışmasını, dolaşım yolu ile de bunların organ ve dokulara doğru iletilmesine yardım eder.
- Su, her zaman kedinizin vücut ısısını regule etme konusunda yardımcı olan bir faktördür. Bildiğiniz üzere kedilerin pati kısımları haricinde ter bezleri olmamaktadır. Buna rağmen soluk alıp verme yolu ile bunu tolere edebildikleri görülür. Ama yaz mevsiminin ne denli sıcak olduğunu göz önüne alırsak, suyun en çok da uzun tüylere sahip kediler açısından ne denli önemli olduğunu fark etmiş oluyoruz.
- Besin yolu ile alınmakta olan fazla tuz ve gereksiz maddelerin idrar şeklinde atılmasına yardımcı olan da yine sudur. Kedim çok su içiyor sorusunu sorarken bunları da gözden geçirmenizi rica ederiz.
- Kediler, tüylerinin temizliğini sağlayabilmek için tükürük bezlerinde durmaksızın kullanıma hazır olan bir tükürüğün er almasına dikkat eder. Bunun için de su içerler.
- Tüylerini temizleyemeyen kediler, tüylerinin topak halini almasına engel olamaz. Su bu açıdan da önem taşır.
- Yaşamın devamlılığı en temel kısımda hücrelerin canlı olmasını koruması ile gerçekleşmiş olur. Hücre içinde yer alan organellerin birbirleri ile bağlantı kurarak gerçekleştirdiği birçok kimyasal kökenli reaksiyonu vardır. Bu durumda bile etkin rol oynayan ne midir? Evet; sudur.
Ekstra Bilgiler
Az evvel anlattığımız gibi su, dünyada var olan ve yaşam süren her canlı için son derece önemli bir şeydir. Su olmazsa, hayat da yok demektir. Vücutta meydana gelen tepkimelerden meydana gelen su ve tükettiği gıdalardan gelen su miktarı, yaşamın devam etmesi açısından yetersizdir.
Bu nedenle kediniz her daim su içmelidir. Zaten dışkılama ve idrar yolu ile yeterli sıvı kaybı yaşanırken bir de sıcak olan havaların var olması da göz önüne alındığında günlük olarak tüketilmesi gerekli olan su seviyesinin önem taşıdığı bilinir.
Kediler çok da su içmemeleri ile bilinmekte olan canlılardır diyebiliriz. Bu meselenin onlara ilerleyen yaşlarında en çok da kristal ve idrar kesesi içerisinde taşların meydana gelmesine ya da daha da kötüsü böbrek yetmezliğine ve dolaşım sorunlarına neden olabileceğini unutmamak gerekiyor.
Kediniz susuz kalırsa anlayabilirsiniz. Sırt derisini kaldırın, deri susuzsa ve elastik değilse derinin eski haline dönmesi yavaşlamaya başlar. Bununla birlikte kedinizin gözlerinin ikisinin önüne üç göz kapağı olarak bilinen bir perde iner. Bu gibi durumlarda hemen veteriner hekime gidin deriz.
Gerçekleştirilmiş olan birçok çalışmada gün içerisinde tükettiği kuru mama seviyesinin dört beş katı kadar su tüketmesi gerektiği saptanmıştır diyebiliriz. Gün içerisinde ortalama olarak elli gram kuru mama tüketen bir kedinin en azından iki yüz ila iki yüz elli ml kadar da su içmesi gerekiyor.