Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kısa Kulaklı Kedi (Scottish Fold) Irkı Hakkında Bilgiler

Abone Ol 
Kısa Kulaklı Kedi (Scottish Fold) Irkı Hakkında Bilgiler
786.72₺

577.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Bugünkü yazımızda herkesin çok sevimli bulduğu bir kediyi anlatıyor olacağız. Kısa kulaklı kedi yani Scottish Fold ırkına mensup olan kediler, hepimizin dişlerimizi sıkarak sevdiği kedilerden olmayı başarıyor. Bu kediler, genel olarak gri renkte olurlar.

Tam olarak 1961 senesinde William Ross adlı bir çiftçi tarafından İskoçya dolaylarında ortaya çıkan bu kedi türü, 1966 senesinde ise kulak kıkırdağında yer alan bir mutasyon nedeni ile ufak ve içe doğru kıvrılan kulaklarıyla ünlendi.

Bu kedi türü, GCCF yani Governig Gouncil of the Funcy tarafından da kayıt altına alınan bir kedi ırkı olarak dikkat çekmektedir. CFA yani Cat Fanciers Association da 1978 senesinde şampiyonluk kazanan kediyi bu kedi olarak açıkladı. 1980 senesinden bu yana da farklı bir kedi ırkı olarak görülmüştür.

CFF, CFA ve ACF gibi birçok büyük organizasyon tarafından bu türün kayıt altına alınmış olduğunu da belirtmek isteriz. Diğer kedi ırklarına nazaran değişik bir kulak formuna sahip olan kısa kulaklı kedi, 1960’lı senelerde resmi bir ırk olarak kayda geçmeye uygun görüldü. Bu harika bir olay oldu.

Kısa Kulaklı Kedi (Scottish Fold) Irkı Özellikleri Neler Olmaktadır?

Bu hayvanların sayısız özelliği bulunmaktadır. Bunları birer birer sizler için listeledik:

  • Bu kedi dostlarımız kısa tüylere sahip olmaktadır. Fakat Scottish Fold Longhair adlı uzun tüylere sahip bir türü de vardır.
  • Tüyleri birçok farklı renge sahip olabilir. Bu ırk üzerinde sıklıkla rastlanan tüy renkleri içerisinde tekir, beyaz, duman, portakal ve krem renkleri yer alır.
  • Gözlerinin rengi ise tüy renkleri ile uyumludur. Genel olarak altın ve bakır rengi gözlere sahip olurlar. Fakat yeşil ve mavi de ara sıra da olsa rastlanabilen renklerdir.
  • Bu kedilerin gözleri orta boyuttadır. Kafalarının formu ise yuvarlaktır.
  • Üç ila beş kilo arasında olurlar.
  • Ortalama olarak on bir ila on dört sene arasında yaşarlar.
  • Bu kediler her daim sakin, oyuncu, hareketli, uyumlu ve dost canlısı olurlar. Tek başlarına kaldıkları esnada dahi oyun oynayarak zaman geçirebilirler.
  • Eğitilebilirler çünkü son derece kıvrak bir zekaya sahiptirler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Doğumu Nasıl Olur? Kedi Doğum Süreci

Kısa Kulaklı Kedi (Scottish Fold) Irkı Bakımı Nasıldır?

kısa kulaklı kedi

Yavru Scottish Fold

Kısa kulaklı kedi

Scottish Fold Irkı Bir Kedi

Bu kedilerin bakımı diğer kedilere binaen daha kolay yapılır. Özel olan bir mide sorunları yoktur. Bu nedenle de özel bir diyet programına gereksinim duymazlar. Onları her daim standart kedi mamaları ile besleyebilirsiniz. Tabii bu mamaların paketli olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Tüy yapıları kısa ve sık olur. Bu yüzden de deri hassasiyetleri olmaz. Fakat senenin belli bir kısmında en çok da İlkbahar aylarında tüy değişimi yaparlarken özel bir mama, diyet veyahut damla kullanması iyi olur. Tabii yine de karar sizin. Kısa kulaklı kedi konumuza tam gaz devam ediyoruz.

Kısa Kulaklı Kedi (Scottish Fold) Irkı Çiftleşmesi Nasıl Gerçekleşir?

Bu kediler kendi ırklarından farklı olan bir kedi ile çiftleştirilemezler. Çünkü iki tane kıvrık kulak genine sahip olan kedinin çiftleştirilmesiyle meydana gelecek olan yavruların genetik türde bir hastalığa sahip olma ihtimalleri son derece yüksek olur. Günümüze bakıldığında bu kedilerin aynı cins olan kedilerle çiftleştirilmesi birçok ülkede yasaklanmış olan bir durum oluyor.

Birçok kişi bu kedilerin sağır olup olmadığını da merak ediyor diyebiliriz. Bu kedilerin kıvrık kulakları sebebiyle kulak akıntı sorunları olabilir. Bu kediler sağır değiller, sizi duyuyorlar merak etmeyin. Beyaz tüylü olan bazı kısa kulaklı kedi türleri ise sağır olabiliyor ama bu durum ırka özel bir şey olmuyor. Genel manada beyaz tüy genine sahip olan bazı kedilerde bu durum görülebiliyor.

Kısa Kulaklı Kedi (Scottish Fold) Irkı Ne Kadarlık Bir Ömre Sahiptir?

Bu kedilerin sağlıklı olanaklarla beraber büyüyebilmeleri şartıyla on iki ila on yedi senelik bir süre boyunca hayatta kaldığı kanıtlanmıştır. Bu kediler kulaklarında bulunan genetik mutasyon sebebiyle birçok hastalığa yatkın durumda olmaktadır. Bu sebeple de yaşam vakitleri olanaklara bağlı olarak azalabilmektedir diyebiliriz. Ona ne kadar iyi bakarsanız o kadar çok yaşar, bunu unutmayın bizce. Scottish Fold ırkı kedinize çok iyi bakın, hoşça kalın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Tüysüz Kedi Irkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.