Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeğimin Ateşi Var Ne Yapmalıyım? Köpeklerde Ateş Problemi

Abone Ol 
Köpeğimin Ateşi Var Ne Yapmalıyım? Köpeklerde Ateş Problemi

Köpeğimin ateşi var ne yapmalıyım? Köpeklerin farklı rahatsızlıklardan dolayı ateşlenmesi olasıdır. Köpeğinizin ateşinin yükseldiğini anlarsanız vakit kaybetmeden veteriner desteği almanız önerilir. Özellikle de ciddi enfeksiyonlarda köpeklerde yüksek ateşin görülmesi olasıdır.

Köpeğinizin ciddi bir rahatsızlığa sahip olmaması ya da rahatsızlığının ilerlememesi için veteriner kontrolü şarttır. Peki, “Köpeğimin ateşi var.” diyorsanız ne yapmanız gerekir? Köpeklerde yüksek ateşe sebep olan etkenler nelerdir?

Köpeğimin Ateşi Var, Neden Olabilir?

Ateş, köpeğinizin vücudunun enfeksiyon ya da iltihapla savaşma yoludur ve hafif ila yaşamı tehdit edici olabilir. Köpekler hem iç hem de dış nedenlerden dolayı enfeksiyonlarla savaşmak için ateşlenebilirler. Köpeklerde ateşe neden olabilecek bazı sorunlar arasında kesikler, ısırıklar veya çizikler gibi enfekte açık yaralar, böbrek ya da karaciğer enfeksiyonu yer alır. Bununla beraber, devam eden bakteriyel ya da viral hastalıklar da köpeklerde ateşlenme sorununu tetikleyebilir.

Evcil hayvanınızın neden ateşi olduğunu anlamaya yardımcı olmak için, köpeğinizin vücudunda kırmızı, şiş veya başka şekilde tahriş olmuş bölgeleri arayın. Köpeğinizin yüksek vücut sıcaklığı söz konusu olduğunda, genel durumu hakkında veterinere yeterince bilgi verdiğinizden emin olun.

Köpeklerde ateş problemi özellikle de çeşitli enfeksiyonlarda görülmektedir. Köpeğinizin ateş dışında kusma, ishal, halsizlik ve benzeri rahatsızlıklar gösterdiğini de görebilirsiniz. Bu tür durumlar ciddiye alınmalı ve kısa sürede tedavi ettirilmelidir. Bu nedenle köpeğinizin halsiz olduğunu ve ateşinin yükseldiğini görürseniz vakit kaybetmeden veterinere danışmanız gerekir. Köpeğinizin vücut ısısının 37.8 ile 39.2 arasında olması gerekir. Eğer köpeğinizin ateşini ölçtüğünüzde vücut ısısı bundan yüksek ise ateşinin olduğu söylenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Barf Beslenme Nedir? Barf Diyeti Nedir?

Enfeksiyonlar Köpeklerde Ateşe Neden Olabilir

Köpeğinizde yüksek ateş görülmesinin en önemli nedenlerinden biri enfeksiyonlardır. Viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları kimi zaman köpeklerde yüksek ateşe neden olabilir. Özellikle de viral enfeksiyonlar köpeğinizi ciddi şekilde etkileyebilir.

Enfeksiyonlar köpeğinizde kusma, ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi farklı belirtilerin de görülmesine neden olabilir. Bu durumda köpeğinizde fark edeceğiniz diğer belirtilere ek olarak yüksek ateşi de görmeniz mümkündür. Eğer köpeğinizde bu belirtilerden herhangi birini görürseniz ateşini ölçmeniz tavsiye edilir. Ateşi 39’dan yüksek çıkarsa veterinere danışmak ve kontrolünü sağlamak önemlidir.

Kullanılan İlaçlar Köpeklerde Ateşe Yol Açabilir

Köpeğinizin herhangi bir nedenden dolayı kullandığı ilaçlar kimi zaman ateşinin yükselmesine neden olabilir. Bu durum gözlemlendiği zaman veterinere danışmak gerekir. Her ilaç her köpekte aynı ektiyi göstermez. Ancak yine de olası yan etkiler gözlemlenirse ilacın kesilmesi ve veteriner desteği ile gerekli kontrollerin yapılması önerilir.

Köpeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Köpeğimin ateşi var diyorsanız, evcil hayvan dostunuzun ateşini doğru bir şekilde ölçtüğünüzden emin olmanız önemlidir. Köpeklerin vücut sıcaklığını anlamak için kulaklarına, patisine, koltuk altına ya da karnı gibi tüylerinin daha az olduğu bölgelere dokunabilirsiniz. Yine de bu bölgelere dokunmak ya da termometre ile ölçüm yapmak çok sağlıklı sonuç vermeyebilir. Bu nedenle rektal ölçüm yapmanız önerilir.

Köpeğinizin de sizin de pek hoşuna gitmeyecek olsa da rektal ölçüm her zaman için daha sağlıklı sonuç verecektir. Eğer köpeğinizde acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız ve ateşinin çok yüksek olduğu görülüyorsa rektal ölçüm yaparak bunu teyit etmeniz gerekir. Bu sayede veterinere danışmadan önce ateşinin olup olmadığını kontrol edebilir ve vücut ısısının kaç derece olduğunu net şekilde öğrenebilirsiniz.

Köpeklerde Ateş Tedavisi Nasıldır?

Köpeğinizin ateşini ölçtükten sonra sadece hafif bir ateşi olduğunu görseniz bile, veterinerinize başvurduğunuzdan ve köpeğinizin sahip olduğu diğer semptomları bildirdiğinizden emin olun. Köpeklerde ateşin tedavisi nedene bağlıdır. Bir enfeksiyon varsa, veterineriniz muhtemelen bazı testler yapacak ve köpeğinizin bununla savaşması için ihtiyaç duyduğu antibiyotik veya çeşitli ilaçları reçete edecektir. Bir enfeksiyon yeterince şiddetliyse, veterineriniz köpeğinize sıvılar ve diğer tedaviler için uygun ilaçları sunacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Berger De Picard (Picardy Çoban Köpeği) Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Köpeğinizin ihtiyaç duyduğunu besleyici köpek mamaları Pet Shop Zoo‘da!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.