Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Kusması Nedir? Neden Olur?

Abone Ol 
Köpek Kusması Nedir? Neden Olur?

Bugünkü konumuz, köpek kusması ile ilgili oluyor. Birçok köpek sahibi, köpeklerin neden kustuğunu sıklıkla merak ediyor. Köpekler de birçok nedenden ötürü bizler gibi ara sıra kusabilmektedir. Sizler için köpeklerin kusma nedenlerini birer birer araştırdık.

Köpeklerde kusmanın sayısız nedeni bulunmaktadır. Bu sebeplerden bazıları konusunda endişe etmek yersizdir fakat bazı durumlarda da kusma büyük hastalıkların belirtisi haline gelebilmektedir. Bu yüzden de ciddiye alınmalıdır ve hemen bir veteriner hekime danışılması gerekir.

Kusmanın sebebini anlamak son derece zor olsa da bir süre boyunca gözlem yaparsanız köpek kusması durumunun nedenini anlayabilir ve buna göre davranabilirsiniz. Zehirlenme gibi durumlardan şüpheleniyorsanız ya da köpeğiniz 2 günden daha uzun süredir kusuyorsa kesinlikle bir veterinere götürün.

Köpek Kusması Neden Gerçekleşir?

Köpek Kusması

Yatakta Yatan Bir Köpek

Köpekler niçin kusar sorusuna verilecek birçok yanıt vardır. Bu nedenle ilk olarak mevcut durumu net bir biçimde gözlemlemek en iyisi olacaktır. Köpek kusması genel olarak safra içerdiği için ekşi kokar. Kusmanın sebebine bağlı şekilde önlem alınması mühim bir durumdur.

Köpeklerde Kusmanın Nedenleri

Köpeklerde kusmanın birden çok nedeni olduğunu söylemiştik. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Hızlı Yemek Tüketimi

Köpeklerde kusma nadiren görülen bir rahatsızlık olmamaktadır. Genel olarak endişelenilmesi ise yersizdir. En çok da gün içerisinde tek bir öğün biçiminde beslenen köpekler, hızlı yemek yediklerinde kusma sorunu yaşayabilmektedir.

Aşırı Ot Tüketimi

Köpekler de aynen kedi dostlarımız gibi ara sıra çimen ve başka türlü otları tüketme konusunda sabırsızdırlar. Günlük gezinti hallerinde ot yemeye asla karşı koyamayan köpekler, çok ot yedikleri zaman kusma davranışı gösterebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kars Çoban Köpeği Irkı Hakkında 18 Bilgi

Bu tür kusmalar zararlı ya da anormal anılmaz. Fakat bazı durumlar gerçekleştiği zaman köpekler için zararlı olan ot türlerinin yenmesi, kusmaya zemin hazırlayabilmektedir.

Toksik kökenli bitkilere bağlı biçimde gerçekleşen köpek kusması, genel olarak sahibi tarafından değil bir uzman tarafından anlaşılır. Fakat köpeğin sahibi, her zaman gözlem yapmayı sürdürmelidir.

Araba Tutması

Köpeklerde araba tutması, bizlerdekinden çok daha sık görülen rahatsız edici bir durumdur. Bu, köpeğin konforunu tamamen bozacaktır. Arabaya koyulan köpekler, yolculuk süresince kusabilir. Yolculuk bitince de kustukları görülebilmektedir. Harekete bağlı gastrointestinal rahatsızlığı, köpeklerde sık sık görülebiliyor.

Yemekten Sonra Yapılan Egzersizler

Yemek sonrasında hızlı bir biçimde yüksek efor sarfı isteyen egzersizler yapan köpekler, çabucak kusabilir. Bu sebeple köpeğiniz ne denli hareketli bir yapıya sahip olursa olsun yemek sonrasındaki birkaç saat süresince fazla hareketli egzersizler yapmasına engel olmanız gerekmektedir. Aksi halde köpek kusması sorunu yaşanabilir.

Mide Ekşimesi

Köpeğiniz genel olarak yemek sonrasında sarımsı bir sıvı çıkarıyorsa bu durum, aşırı derecede mide asidi ve safradan kaynaklanıyor olabilir. Bu ve bunun gibi durumlarda, köpeğinizi çok daha sık bir şekilde beslemeniz gerekecektir. Fakat tabii daha ufak porsiyonlar kullanmalısınız.

Tıkanıklık

Köpeğiniz herhangi bir kemiği yediyse ya da sert bir nesne yuttuysa, bağırsak ve midesinde herhangi bir şey sıkışmış halde duruyor olabilir. Köpeğiniz bu nesneden tamamen kurtulmak adına onu çıkarmak ister.

Bazı köpekler bu cisimleri öksürerek çıkarır. Bazılarıysa kusar. Bu tarz bir durumdan şüphe ediyorsanız zaman kaybetmeden bir veterinere danışmanızı öneririz.

Virüs

Köpekler; distemper, coronavirüs, parvovirüs gibi virüslerle enfekte olurlarsa iştahsızlık ya da ishal gibi rahatsız edici semptomlar gösterebilirler. Bu semptomlar arasında en sık yer alan ise kusma olmaktadır. Yavru olan köpekler bu gibi durumlardan daha kolay etkilenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Özellikleri ve Bakımı

Bağırsak Parazitleri

En çok görülen iki bağırsak paraziti Giardia ve Ancylostoma olmaktadır. Köpek kusması, ishale neden olur ve bunun sonucunda köpeğiniz beklenmedik bir şekilde kilo kaybı yaşamaya başlar. Bağırsak parazitleri ancak veterinerler tarafından anlaşılabilmektedir.

Mide Ülseri

Eğer ki köpeğinizin kusmuğu içerisinde kan varsa ya da koyu renge sahip bir kusmuksa, yüksek ihtimalle mide ülseri meydana gelmiştir. Hemen bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır. Vakit kaybetmemelisiniz. Kaybettiğiniz her an, köpeğinizin sağlığından çalınan zaman olmaktadır.

Beslenme Değişiklikleri

Köpeğinizin beslenme rutininde yer alan herhangi bir değişim hali, kusma durumunun gerçekleşmesini sağlayabilmektedir. Kedinizin mama markasını ya da içeriğini değiştirdiğiniz zaman, gıdalarının porsiyonlarını değiştirdiğinizde, çöpten siz görmeden artık yemek yediğinde kusması normal bir durumdur. İyi bir gözlemci olmalısınız.

Kronik Bağırsak İltihabı

Köpek dostunuzun kusmuk rengi beyaz gibiyse ya da mide sıvıları içeriyorsa, kronik bağırsak iltihabı rahatsızlığı yaşıyor olabilir. O daha çok acı çekmeden onu hemen bir veteriner hekimin kontrolüne götürmelisiniz.

Köpek Kusmasına Tam Olarak Ne İyi Gelir?

Köpekler niçin kusar sorusunun birçok farklı yanıtı olduğunu tekrar hatırlatalım. Bunun sonucunda da köpek kusmasının nedeni neyse, ona göre önlem alınması gerektiğini de belirtmiş olalım isteriz.

Köpek kusması durumuna net bir çözüm bulabilmek için önce kusmanın sebebini öğrenmek gerekir. Köpeğin tam olarak niçin kusuyor olduğunu görebilmek için kusmuğu incelemek lazımdır.

Parçacık içeren ve az olan kusma genel olarak köpeğinizin beslenme şekli ile bağlantılı olmaktadır. En çok da henüz sindirilmeyen mama taneciklerinin yer aldığı kusmuk türü, köpeğinizin hızlı biçimde yemek yediği için olur.

Bunun yanı sıra yemekten sonra yapılan hareketlerden ötürü meydana gelen kusma da parçacıklar içerir. Şayet köpeğiniz mama yedikten hemen sonra kusuyorsa bu yüksek ihtimalle hızlı hareket ettiği için yaşanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Doberman Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpek kusması 2 günden çok daha uzun sürüyorsa ve köpeğiniz günden güne iştahsız hale geliyorsa onu muhakkak bir veteriner hekime götürmeli ve muayene ettirmelisiniz. Aksi halde ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.