Köpekler Kaç Yıl Yaşar?
Birçok kişinin köpeklerle alakalı olarak merak ettiği bir şey vardır: Köpekler kaç yıl yaşar? Köpeklerin yaşam süresi elbette ırkına göre değişiklik gösterir. Bugün bu yazıda, bu soruyu en ince detaylarına kadar cevaplıyor olacağız. İşte ayrıntılar…
Köpeklerin Ömrü Ne Kadar Olur?
Köpeklerin ortalama ömrünü tahmin edebilmek son derece zor bir eylemdir. Bunun temel nedeni ise hayat şartları, aile soyu, ırkı, genetik yapı gibi birçok etkenin var olmasıdır. Bu nedenle, köpeklerin ne kadar süre yaşayabileceği mevzusunda herhangi bir çıkarım yapmadan önce bu tip durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak bu sorular cevaplandırıldıktan sonra köpekler kaç yıl yaşar sorusu cevaplanabilir.
Köpeğinizin ne denli sağlıklı bir yapıda olduğu, yer aldığı çevre, beslenme olanakları ve kullandığı ilaçlar gibi birden fazla faktör de köpeklerin ömrünü etkilemektedir. Her canlıda olduğu gibi köpekler de eşsiz olur. Yani biriciktirler. Özellikleri farklıdır. Bu nedenle bazı köpekler, ortalama olan ömürlerinden çok daha fazla ya da çok daha az süre yaşayabiliyor. Örneğin iyi bakılmayan bir köpek 5 yaşında ölebilirken iyi bakılan bir köpek 15 yaşına kadar yaşayabiliyor.
Orta ırk ve küçük ırka mensup olan köpekler, büyük olanlara binaen daha uzun yaşarlar. Shih Tzu, Lhasa Apso ve Chihuahua gibi ufak ırk köpekler 20 sene kadar yaşayabilir. İyi bakılırlarsa bu sayı 25’i bile bulabilir. Orta bir ırk olarak bilinen Chow Chow gibi köpekler de genel olarak 12-15 sene kadar yaşayabiliyorlar. Golden Retriever gibi büyük ırk olanlar ise en fazla 12 sene yaşayabilir. Tabii istisnalar olabilir.
Kırma Köpekler Kaç Yıl Yaşar?
Kırma köpeklerin, safkan köpek ırklarına binaen daha çok yaşadığı gibi bir inanç vardır. Bu aslında bir bakıma doğru sayılabilir. Çünkü birçok kırma köpeğin sağlam bir bağışıklık sistemi vardır. Bu nedenle de son derece uzun yaşarlar. Kırma köpekler kaç yıl yaşar sorusunun net bir cevabı yoktur ama bunun için 15-20 sene diyebiliriz.
Safkan köpeklerin standartlaşabilmesi için bazı uygulamalardan geçirildiklerini söyleyebiliriz. Bu kısımdaki amaç ise belli fiziksel özellikleri ve içgüdüsel becerileri ön plana almak ve bunları gerçekleştirmekle alakalıdır. Ayrıca soy içerisinde çiftleştirme durumu, köpeklerin sağlıkları hakkında olumsuz durumlara neden olmaktadır.
Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması, doğurganlık problemleri, anomali ve dejeneratif bazı hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tür durumlar soy içi çiftleştirmeden kaynaklanır. Öte yandan duruma daha detaylı bir biçimde baktığımız zaman, kırma köpekler soy içi çiftleştirildiği zaman genetik özelliklerini de koruyamamaya başlayacaktır.