Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır? Köpek Kısırlaştırma

09.04.2021
1.026
Abone Ol 
Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır? Köpek Kısırlaştırma

Köpekler nasıl kısırlaştırılır? Köpeklerin üremesi istenmiyorsa kısırlaştırılması onların sağlığı için önemlidir. Kısırlaştırılmayan köpekler çeşitli hastalıklara sahip olabilir ya da istenmeyen yavrular ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle de sağlık sorunlarına ve istenmeyen üremeye engel olmak için köpeklerin kısırlaştırılması önemlidir. Dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırılması ise farklı şekilde gerçekleşir. Peki, köpekler nasıl kısırlaştırılır?

Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır?

Dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırılması farklı şekilde gerçekleşir. Henüz yaşı pek ilerlememiş köpeklerin kısırlaştırılması sağlık sorunlarının yaşanmaması için daha iyi olacaktır. İlerleyen yaşlarda gerçekleştirilen kısırlaştırmalar beraberinde farklı sağlık sorunlarını da getirebilmektedir. Köpeklerin erken dönemde kısırlaştırılması ise pek çok olumlu özelliğe sahiptir.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi köpekler nasıl kısırlaştırılır? Dişi köpekler veteriner hekimler tarafından kısırlaştırılır. Bu işleme sterilizasyon da denir. Kısırlaştırma işlemi sırasında dişi köpeklerin yumurtalıkları alınır. Eğer gerekli görülürse daha sonrasında fallop tüpleri ve uterus da alınabilir. Bu durum veteriner değerlendirmesine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olabilir.

Dişi köpeklerin 1 yaşına girmeden önce kısırlaştırılması mümkündür. Genellikle 6 – 9. aylar arasında yapılan dişi köpek kısırlaştırma operasyonları daha erken aylarda da yapılabilir. Erken dönemde gerçekleştirilen kısırlaştırma işlemleri dişi köpeklerde uterus enfeksiyonu riskini de büyük ölçüde azaltır.

Dişi köpeklerin üreme fonksiyonları kısırlaştırma işlemi ile sonlandırılır. Bu işlem aslında yalnızca istenmeyen gebelikleri önlemekle kalmaz. Pek çok kanser türünün ve enfeksiyonun da önlenmesine yardımcıdır. Bu nedenle de dişi köpeklerin belli dönemlerde kısırlaştırılması tavsiye edilir.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma

Erkek köpekler nasıl kısırlaştırılır? Erkek köpeklerin kısırlaştırma operasyonunun yapılması için onun yetişkinliğe ulaşması beklenir. Bu da pek çok köpek için yaklaşık olarak 7. aya işaret eder. Köpeklerin ırklarına ve genel sağlık durumlarına göre bu süre değişiklik gösterebilir.

Erkek köpeklerin kısırlaştırılması kastrasyon olarak adlandırılır. Operasyon sırasında anestezi uygulanır ve erkek köpeğin testisleri alınır. Bu operasyon köpekler için pek çok olumlu özelliğe sahiptir. Örneğin köpeklerin pek çok kanser türünden uzak kalması için kısırlaştırma oldukça büyük etkiye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Curl Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Erkek köpeklerde kısırlaştırma sonrasında testis bölgesi şişebilir. Bu bölgenin yalanması şişliği arttıracaktır. Şiddetli ağrı ya da kaşıntı gibi durumların görülmesi durumunda veterinere başvurmak en iyisi olacaktır.

Köpeğiniz için en iyi ürünleri online mağazamızda bulabilirsiniz!

Köpek kısırlaştırma hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.