Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpekler Üşür mü?

Abone Ol 
Köpekler Üşür mü?

Bazı zamanlar sokakta gördüğümüz köpeklerin titrediğini görür ve üzülürüz. Onlara yardım ederiz. Peki köpekler üşür mü? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Havalar soğuyunca biz insanlar fazlaca üşüyebiliyoruz. Aklımızdan genelde sokak hayvanları da üşür mü diye geçiriyoruz. Evet, onlar da çok üşüyorlar. Mesela kediler, sıcak alanları severler. Köpekler üşümez denir, yanlış. Üşürler.

Şayet köpeğiniz bir Sivas Kangalı, Alabay ya da Sibirya Kurdu gibi genetik olarak soğuk iklime dayanıklı olan bir ırktan değilse, soğuk hava onu fazlasıyla etkileyecek demektir. Patili olan sevimli dostlarımızı soğuk havadan koruyalım.

Kedilerin Vücutları Sıcak Durabiliyor, Peki Köpekler?

köpekler üşür mü?

Karda Elbiseli Bir Şekilde Gezen Köpek

Kedilerin bedenlerine her temas ettiğimiz zaman diliminde onların sıcak olduğunu görebiliyoruz, öyle değil mi? Ama bunun nedeni kedilerin asla üşümüyor olması demek değildir. Onları sıcak hissetmemizin temel sebeplerinden biri, kedilerin vücut ısılarının bir insandan iki derece kadar daha yüksek olmasından kaynaklanır.

Kedilerin sıcak olması durumu üşümediklerini göstermez. Kediler bizler kadar üşür. Köpekler de en az kediler kadar, belki de çok daha fazla üşürler. Evimizde yer alan köpek arkadaşımız da en az bizim kadar soğuktan etkileniyor. Köpeklerin üşüme seviyesi bizlerle aynı olmasa bile bazı köpek ırklarının üşüme seviyesi bize çok yakındır.

En çok da süs köpeği olarak bilinen ufak ırk köpeklerin derileri soğuk iklime karşı dayanıksız bir yapıda olur. Bunun sonucunda sizin üşüdüğünüz bir yerde köpeğiniz de üşür. Eğer köpeğiniz ufak bir ırka mensupsa üşümemesi açısından daha özenli davranmalısınız. Bunun için çeşitli tedbirler almanız da mümkündür. Köpeğinize kazak alabilir, ceket giydirebilirsiniz.

Evinizde yer alan ısıtma sistemi, soba ya da şömine için de önlem almalısınız. Kış vakti bir yere köpeğinizi de götürecekseniz onu köpek taşıma çantasında bir yere götürmeyi deneyin. Böylece üşümez ve keyifli şekilde gezer. Siz de onu titrerken görmemiş olursunuz. Peki onun üşüyüp üşümediğini nasıl anlayacaksınız? Köpekler üşür mü konulu yazımız başka bir başlıkla devam ediyor…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Fobileri Nelerdir?

Köpeğinizin Üşüyüp Üşümediğini Anlamanızın Yolu Nedir?

Ufak ırk köpeklerin soğuk havada hep üşüdükleri bir gerçektir. Fakat büyük ırka ait olan köpeklerin de kış mevsiminde üşüdüğü bilinen önemli bir durumdur. Tek katmana sahip olan tüylere sahip olan köpekler, tüy rengi açık olan köpekler, yaşı ilerleyen ve zayıflamış olan köpekler, sağlık problemi ile yaşayan köpekler çok daha fazla üşürler. Peki onun üşüyüp üşümediğini tam olarak nasıl anlarsınız biliyor musunuz?

Hava soğuk olsa bile köpeğinizin bedensel sağlığı için ona yürüyüş yaptırmanız lazımdır. Yürüyüşe çıktıktan sonra köpeğiniz titremeye başladıysa yüksek ihtimalle üşümeye başlamış demektir. Köpeğiniz normaldeki halinden daha bitkinse ve sürekli olarak uyku halindeyse de üşümüş olabileceğini düşünmelisiniz. Kıvrılıp yatması da üşümüş olduğu durumunu ortaya çıkarır.

Burnunu bir anda patileri arasına alarak uykuya dalıyorsa üşüyor demektir. Kış mevsiminde kilo veriyorsa bu da üşümesi manasına gelir. Onu ısıtmanız gerek. Ancak o zaman üşüme durumu ortadan kalkacaktır. Aksi halde üşümeye devam eder ve hastalık da kapabilir. Direnci düşer, bağışıklık sistemi günden güne çökmeye yüz tutar.

Eğer Köpeğinize Bahçede Bakıyorsanız…

Köpeğinize soğuk zamanlarda bahçede bakmamalısınız. Kış mevsiminin donduran soğukları esnasında en çok da geceleri onu dışarda bırakmanız çok fazla üşümesine neden olur. Vücut direnci düşer ve hastalanır. Bu nedenle bahçede bakmakta olduğunuz köpeğinizi soğuk zamanlarda eve alın.

Onu eve alamayacak durumdaysanız da ona dışarda sıcak bir alan hazırlamanız gerekecek demektir. Suyunun ve mamasının soğuktan buz tutmamasını sağlamalısınız. Köpeğinize kulübe yapın. Kulübe her zaman onu soğuktan korur ve yağışlardan da korur. Kulübenin kuzey yönüne bakmamasına önem verin.

Ona bahçede bakmayı sürdürecekseniz dış mekanlar için üretilen su geçirmeyen ve ısıtıcı fonksiyonu olan yataklardan almanız gerekir. Ancak bu şekilde köpeğiniz üşümez diyebiliriz. Köpeğinizin yatağına battaniye ve havlu gibi ürünler eklemeniz bu ürünlerin suyu çekeceği için sağlıksız bir alan oluşmasına neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Staffordshire Terrier Köpek Irkı Özellikleri,Beslenme ve Bakımı

Bunlar yerine köpeğinizin yatağına sedir ağacı talaşı ya da saman koyabilirsiniz. Onu evde ya da bahçede beslemeniz fark etmez, kesinlikle kış aylarında tıraş ettirmeyin. İçme suyu donarsa tazeleyin. Bu durumu sık sık kontrol edin. Bu şekilde köpeğinizin günlük su gereksinimini de karşılamaya başlamış olursunuz.

Bunun yanı sıra bahçeniz içerisinde beslemekte olduğunuz arkadaşınıza akşam vaktinde götürdüğünüz mama seviyesini arttırdığınız zamanda da üşümesini engellersiniz. Köpeğinize veteriner hekim tavsiyesiyle beraber mineral ve vitamin takviyeleri de vermeye özen gösterin.

Köpekler üşür mü sorusunu böylece cevaplamış olduk. Lütfen sokakta üşüdüğünü gördüğünüz bir köpek olursa ona yardımcı olun. Olamayacak durumdaysanız da belediye ekiplerine haber verin. Onlara can olun, onları kurtarın. Her şey bizim elimizde! Bunu unutmamamız gerekiyor. Şimdilik görüşmek üzere, hoşça kalın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.