Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Saint Bernard Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Abone Ol 
Saint Bernard Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızın konusu; Saint Bernard köpek ırkı hakkında oluyor. Bu köpekler aşırı derecede iri köpeklerdir. Kökenleri ise İsviçre taraflarına dayanmaktadır. Bu köpekler toplum arasında salyaları ile meşhurdur. Herkesin sevgisini de Beethoven isimli film ile kazanmıştır.

Saint Bernard Köpek Irkı Tüy Özellikleri Nelerdir?

Bu dostlarımızın tüyleri son derece kısadır. Düz de olur hafif dalgalı da olur. Bunun haricinde ise tüyleri sık, yumuşak ve parlak bir yapıya sahip olmaktadır. Haftada birkaç kez fırçalanmaya ihtiyaç duyarlar. Tıraş edilmelerine gerek yoktur. Yıkanmaları gerekirse kuru şampuan kullanılması gerekir. Orta seviyede tüy dökerler. Bu köpekler genel olarak kızıl, siyah, beyaz ve ten rengi kombinasyonları ile bilinirler. Kaplan desenli olanları da vardır.

Saint Bernard Köpek Irkının Irk Özellikleri Nelerdir?

Karakter yapısı bakımından incelendiği zaman Saint Bernard köpek ırkının uysal, kibar, sevgi dolu ve sabırlı hayvanlar olduğunu görürüz. Bu köpekler her daim yavaş olarak hareket eder. İtaatkar bir yapıdadırlar ve sabırlıdırlar. Bir kötü huyları vardır o da çok salya dökmeleridir.

Arama köpeği, iz sürücü köpek, kurtarma ve bekçi köpeği olarak görevlendirilirler. Dev bir ırk oldukları için genç yaşta diğer kişilerle kusursuz bir şekilde sosyalleştirilmeleri büyük önem taşımaktadır. Eğitimleri de yine köpek henüz ufakken başlatılmalıdır.

Yaşamalarına olanak tanıyan iklim ise soğuktur. Bu köpekler için en iyi yaşam alanı ise bahçesi olan evler olmaktadır. Wobbler sendromu, kalp hastalıkları, kalça displazisi, entropion, ektropion, deri sorunları, osteosarkom, mide dönmesi ve distichiasis gibi hastalıklara yatkın olurlar. Yaşam süreleri 8-10 sene olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler İçin Önemli Malzemeler

Saint Bernard Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri Neler Olmaktadır?

Bu sevimli dostlarımızın özellikleri cinsiyete göre değişir. Erkek olan Saint Bernard köpek ırkı 69 cm boya ve 50 ila 81 kg arası kiloya sahiptir. Dişi olanlar ise 63 cm boya ve yine 50 ila 81 kg arası kiloya sahip olurlar.

Saint Bernard Köpek Irkı Kökeni Hakkında Bilgiler

Saint Bernard köpek

Saint Bernard Irkı Köpek

Bu köpekler çok eski bir ırka mensup olmaktadır. İsviçre ve İspanya arasında yer alan zorlu Alp geçidi üzerinde yolculara sığınak oluşturmak için inşa edilen manastırda üretilen bu güzel dostlarımız, milattan sonra dokuz yüz seksen senesinde üretilmeye başlandı.

Tibetan mastifinden itibaren türemişlerdir. Bundan ötürü de bin senesi civarında Romalılar tarafından Alplere getirilmiş olan köpeklerden üretildiklerine dair bir kanı vardır. Büyük bir olasılıkla keşiş olan kişiler köpeklerini Pirene Dağ Köpekleri ve Danua adlı köpeklerle çiftleştirdiler.

Saint Bernard köpek ırkının kurtarma köpeği olarak görevlendirilmeye başlanması ise on yedinci yüzyıl zamanlarında başlangıcını yapmıştır. Bu köpekler manastır etrafında yer alan geçit üzerinde çığ ve kurtarma köpeği olarak görevlendirilmiştir.

Yaralı ve kayıp olan yolcuları bularak sıcaklık vermek amacıyla yüzlerini yalayan bu köpek, onların yanına yatıp ısıtma işlemi uygulardı. Sonrasında ise grupta yer alan bir köpek manastıra gelir ve yardım getirmeye devam ederdi. Bu köpeklerin koku duyusu aşırı derece güçlüdür.

Metrelerce uzaktan kar altında yatan birini bulabilir. Çığ tehlikesini de önceden fark edebildiği için bu gibi durumlarda sıklıkla görevlendirilen önemli bir köpektir. Fırtınayı da hissederek çevresini haberdar eder. Sevimli dostlarımız bizi her daim korur.

Irk grubu olarak ise iş köpeği olduğunu söylememiz mümkün olmaktadır. Bu köpeklerin diğer adı da St. Bernhardshund olmaktadır. Bu kelime, Almanca kökenine sahiptir. Saint Bernard köpek ırkının AKC, CKC, ANKC, KC (GB), UKC, FCI (Grup 2) kulüplerine bağlı olduğunu da yeri gelmişken belirtmiş olalım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tibetan Terrier (Tibet Teriyeri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.