Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Basenji Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Basenji Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Basenji köpek ırkı bakımı bazı detaylara dikkat etmeyi gerektirir. Bu sayede köpeğin uzun ömürlü ve sağlıklı olması mümkün hale gelebilecektir. Peki Baseji köpek bakımından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Antik Mısır’ın duvar resimlerinde figürleri görülen Basenji köpek ırkı, çok eski zamanlardan beri yeryüzünde var olan bir köpek türüdür. Antik Mısır’dan Afrika’ya yayılmıştır ve burada av köpeği olarak avcıların yanında yer almıştır. Yirminci yüzyıla gelindiğinde ise İngilizler tarafından keşfedilerek çoğaltılmışlardır. Sonrasında tüm dünyaya yayılan Basenji köpek ırkının hala avcılık yetenekleri vardır.

Basenji köpeklerini beslemek isteyen hayvanseverlerin tüy bakımı, pati bakımı, ağız ve diş bakımı, egzersiz ve beslenme ihtiyacı gibi konularda bazı şeylere dikkat etmeleri gerekir. Bu şekilde Basenji köpeklerinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabilir.

Basenji Köpek Irkının Özellikleri

Basenji Köpek Irkı Bakımı

Basenji köpek ırkı, kökenleri Antik Mısır’a dayanan bir köpek cinsidir. Ancak sonrasında Afrika’ya getirilmeleri sebebiyle Kongo Terrieri olarak da adlandırılır. Eski zamanlardan beri var olduğu bilinen en eski köpek ırklarından biridir. Küçük ve atletik bir vücutları vardır.

Tek katmanlı bir yapıya sahip kısa ve düz tüyleri bulunur. Tüyleri genellikle beyaz ve kahverengi olur. En temiz köpek ırkları arasında yer alır. Yalayarak kendilerini temizlerler ve temizliklerine çok önem verirler. Oyun oynamayı çok severler. Enerjik ve hareketli doğaları ile yerlerinde sabit durmaları zordur.

Yüksek bir zekaları ve keşif duyguları mevcuttur. Bu nedenle uygun yöntemlerle eğitilmeleri çok kolaydır. Baskın ve lider özellikleri taşırlar. Ayrıca uygun eğitilmezlerse sahiplerinin otoritelerine karşı çıkabilirler. Bu durumun önüne eğitim ile geçilebilir. Çok ses çıkarmazlar. Yaklaşık olarak 13-14 yıl ömürleri vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Güzel, Anlamlı, Yaratıcı Köpek İsimleri 2024

Basenji Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Basenji köpekleri, kediler kadar titiz ve temiz olmaları ile diğer k-çoğu köpek ırkından ayrılır. Bu özellikle tüyleri çoğu zaman temiz ve kokusuzdur. Bu nedenle sürekli yıkanmaları gerekmez. Ekstrem bir durum olmadığı sürece 2-3 ayda bir yıkamak yeterli olur. Yıkama işleminden sonra tüyleri güzelce kurutulmalıdır. İşlemler sırasında kaliteli köpek şampuanı kullanılmalıdır.

Basenji köpeklerinin tüyleri kısa ve düzdür. Çok tüy dökmedikleri için tüy bakımları kolaydır. Yumuşak bir fırça ile haftada 1-2 kez tüylerinin taranması yeterli olacaktır. Bunun için yumuşak uçlu köpek tarağı ideal olacaktır.

Basenji Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Basenji köpek ırkı bakımı söz konusu olduğunda pati bakımı da önemsenmeli. Basenji köpek ırkının rahat hareket edebilmesi ve hareket ederken kendini yaralamaması için pati bakımına özen gösterilmelidir. Tırnakları çok uzamadan fazla kısa olmayacak şekilde kesilmelidir. Bu işlem ayda 2 kez yapılmalıdır.

Tırnakların kesilmesi dışında patilerin genel temizliğine de bakılmalıdır. Köpeklerin egzersiz için her gün dışarıda dolaştırılması gerekir. Bu sırada patilerine zararlı maddeler batabilir ve pati boşluklarına dolabilir. Bunun için patiler kontrol edilerek temizlenmelidir. Patileri nemlendirmek için nemlendiriciler de kullanılabilir.

Basenji Köpek Irkı Bakımı: Ağız ve Diş Bakımı

Köpek bakımında özen gösterilmesi gereken bir nokta da ağız ve diş bakımıdır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığı taktirde köpeklerin dişlerinde çürüme, ağızda iltihap ve apse gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu nedenle düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.

Diş bakımı için Basenji köpek ırkının kullanımına uygun olan bir diş fırçası ve diş macunu seçilmelidir. Ardından haftada 2 veya 3 kez dişler güzelce fırçalanmalıdır. Diş fırçalamanın ardından ağız ve diş eti kontrolü yapılmalıdır. Diş etlerine uygun şekilde hafif masajlar yapılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Shiba Inu Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Basenji Köpek Irkı Egzersiz İhtiyacı

Basenji köpeklerinin enerjileri çok yüksektir. Meraklı doğaları ile de eşleşince çok hareketli olurlar ve yüksek düzeyde egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sık sık egzersiz yapmalarına izin verilmelidir. Aksi taktirde zihinsel ve fiziksel olarak rahatsız hissetmeleri nedeniyle olumsuz hareketler gerçekleştirmeleri mümkündür.

Egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması için 30 dakikalık koşular veya 90 dakikalık bir oyun saatine ihtiyaçları vardır. Dışarıda yapılan egzersizler sırasında mutlaka tasma takılmalıdır. Aksi taktirde Basenji köpeklerinin kaçmaları ve kaybolmaları mümkündür.

Basenji Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Basenji köpek ırkı bakımı hususunda beslenme de çok mühimdir. Basenji köpek ırkının beslenmesi için uygun köpek mamasını seçerken yaş, kilo, hareket düzeyi ve sağlık durumu gibi faktörler değerlendirilmelidir. Uygun mama seçildikten sonra günde iki öğün olacak şekilde beslenmeleri sağlanmalıdır. Ödül mamalarının miktarı da ölçülü tutulmalıdır.

Ev yemeği verilmek isteniyorsa Basenji köpekleri için zararlı olup olmadığı kontrol edildikten sonra verilmelidir. Besleme sırasında günlük kalori miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Basenji köpekleri, hareketli yapıları nedeniyle kilo almaya çok yatkın değildir. Ancak yanlış beslenme nedeniyle kilo almaları mümkündür. Bu nedenle öğünlerin kontrol altında tutulmaması, aşırıya kaçılmaması ve besinlerde gereken bileşenlerin yer almasına dikkat edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.