Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Basenji Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Basenji Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Basenji köpek ırkı, bugünkü yazımızın temel konusunu meydana getiriyor. Haydi gelin bu can dostumuzu daha yakından tanıyalım.

https://www.youtube.com/watch?v=Evm2FDV6X6Y

Karakter Özellikleri

Esasen Basenji köpek ırkı bir tazı olmaktadır. Bu durum aslında onun her daim bağımsız ve zeki olduğunu gösterir. Bu köpekler sevgi dolu canlılardır. Uyanık tavırları ile her zaman dikkat çekerler. Sight Hound yani görerek iz süren bir tazı ırkıdır. Bu nedenle hareket eden her şeyi direkt olarak görebilmektedir.

Sincap, kedi ve tavşan gibi hayvanları sürekli olarak kovalayabilen bir köpektir. Komutların her birine direkt olarak itaat etmez. Komutları ilk olarak düşünür ve dileneni yapmayı isteyip istemediğine kanaat getirir. Yağmur yağışını sevmez, ıslandığı an huysuz hareketler yapmaya başlayacak demektir.

Bu köpeklerin ıslanmaktan hazzedeceği tek zaman ise havanın sıcak olduğu bir yaz günü olacak demektir. Bu köpekle yaşamak için mizahi yönünüz kuvvetli olmalıdır, aynı zamanda sabırlı olmanız gerekir. Basenji ırkı, ulaşabileceği bir şeyi çiğnemek ve direkt olarak yemek ister. Amacına ulaşmak için planlar yapar.

En sonunda da dilediği her şeyi elde eder. Çekmeceye koyduğunuz bir krakeri bulur, mutfakta açık alana koyduğunuz bir şeyi bulur ve direkt yer. Yabancı insanlara karşı ilgisiz ve çekingen olabilen bir köpek ırkı olmaktadır. Ufak evcil hayvanlarla ve kedilerle beraber büyümediği sürece ona çok da güvenmeyin.

Sizin güveninizi kazanmış olsa bile ev dışında onun için bu mevzuda kural yer almaz. Açık havaya çıktığı an itibarıyla ava başlayan bir köpek, hatta tazı ırkıdır. Mizaç durumu ise sosyalleşme seviyesi, eğitim durumu ve kalıtım özelliklerinden bile etkilenmektedir. Yavru seçerken en sakin olanını seçin.

Her daim bir tane bile olsa ebeveyniyle tanışın. Tanışın ki köpeğinizin büyüyünce nasıl bir köpek olacağını görün. Bu köpekleri ufak halleri itibarıyla sosyalleştirmeyi asla ama asla ihmal etmeyin. Birçok değişik insanı tanıması ve sesleri algılaması gerekir. Sosyalleşme, köpeğinize çok iyi gelecek bir durumdur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Önemi Nedir?

Öteki köpeklerle tanıştırmak ve birbiriyle tamamen kontrollü olarak iletişim kurmasını sağlamak da son derece yararlı bir edim olacak demektir. Sosyal kabiliyetlerinin gelişmesi adına köpek parklarına gidin ve köpeğinizle sosyalleşin, hem o köpeklerle oynasın hem de siz temiz hava alın.

Tarihçesi

Basenji

Siyah Arkaplan ve Basenji Köpek Irkı

Basenji köpekleri, kesinlikle evcil köpeklerin en eski ırklarından olmaktadır. Bu nedenle de havlama davranışını sık göstermediğini ifade edebiliriz. Köpeklerin var olmaya başladığı zamanlarda yaşamış olan insanlar, av esnasında sessiz olan bir köpeği tercih ederler. Yabani kuzeni kurtlar gibi bu köpekler de havlar.

Ama genel olarak yalnızca bir kez havlarlar. Ardından susarlar. Bu köpek ırkının kısmen evcil olduğu bilgisi etrafta dolanıyor diyebiliriz. Fakat bu bir teoridir, kesinlik belirtmemiz neredeyse imkansız bir durum olmaktadır. Bu köpeklerin metabolizması öteki evcil köpeklerden farklı olmaktadır.

Öteki evcil köpekler senede iki defa regl sürecini yaşar, fakat yabani köpeklerdeki gibi Basenji ırkının dişi olanı senede bir kez regl dönemine giriş yapar diyebiliriz. Bu köpekler tam olarak on dokuzuncu yüzyıl zamanlarında Batı Afrika dolaylarının Kongo kısmında batılılar tarafından fark edilmiş olan bir ırktır.

Genelde o kısımda eşya taşımaları için ve tehlikeli hayvanlara karşı insanları uyarmak için görevlendirilmişlerdir. Kabiliyetleri büyüktür, yaratıcı yönü kuvvetli bir köpektir. Bu köpekler, Afrika dolaylarındaki bazı kabilelerin beğenisini ve sevgisini kazanarak popüler bir hale gelmiştir.

Bu köpek ırkını Avrupa dolaylarına getirme konusunda olan ilk girişimler başta sonuç vermedi. Bunun nedeni ise ithal edilmiş olan köpeklerin tümünün gidişinden kısa bir zaman sonra hastalıktan ölmüş olmasıdır. Başarılı ilk girişim ise 1930’lu yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere dolaylarında yapıldı.

Bu köpekler genel olarak nadir bulunan bir ırk olmaktadır. Yaşamınız ve aileniz için uygun bir köpek olduğuna inanıyorsanız başarılı bir yetiştirici kişinin bekleme listesinde belli bir zaman boyunca beklemeniz gerektiğini hatırlatmalıyız. Sabretmeniz gerekiyor. Ancak o zaman onu sahiplenebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  12 Maddede Tazı Grubu Köpek Irkları

Fiziksel Özellikleri

Basenji köpek ırkı sadece görünümüyle değil, karakteri ile de eşsiz bir hayvandır. Küçük ve orta boyun tam arasındadır. Hafif ve ince kemikli olur. Asil bir duruşu olduğunu eklemeliyiz kesinlikle. Uyanık bir köpektir, av gördüğü an aşırı derecede hızlanır.

Kulaklarını sıkınca alnında meydana gelen kırışıklıklar ile ilgi çekici bir görünüm kazanır. Kulakları badem biçiminde ve koyu renkte olur diyebiliriz. Her zaman başını ileri doğru tutar, ağzı da son derece güçlü bir çeneye sahip olmaktadır. İncecik kemikleri vardır ama bacakları güçlü bir yapıdadır.

Bu türün onaylanan renk tonları ise kırmızı beyaz, siyah beyaz şeklinde olur. Genelde bu renklerde görülen bir ırktır diyebiliriz. Erkek olanının ağırlığı 10-12 kg kadardır. Dişi olanı ise 9-11 kg olur. Haydi gelin Basenji köpek ırkının bakımının nasıl yapıldığına bir göz atalım.

Bakımı

Basenji köpek ırkının ince ve kısa yapılı bir kürkü vardır. Ayakları, kuyruğunun ucu ve göğsü beyaz olur. Bazı zamanlar bacaklarının üst kısmında da beyaz renk görülebilir. Ana rengi ise her daim beyazdan daha çok görülüyor diyebiliriz. Bu köpekler kedi gibidir, taranma gereksinimleri azdır. Her daim temiz olur.

Birkaç ayda bir banyo ettirebilirsiniz. Öteki köpekler gibi bunlar da tüy döker ama az seviyede döker. Tüyleri kısa diye öteki köpekler kadar göze batan bir cins olmaz. Öteki bakım gereksinimleri içerisinde ağız bakımı önemli bir yer tutar. Dişlerini tartarlara karşı korumalısınız. Haftada 2-3 kez fırçalama yapın.

Sağlık Durumu Hakkında Bilgiler

Bu köpeklerin sağlık durumu ile ilgili birçok soru soruluyor. Bizler de bu nedenden ötürü Basenji köpek ırkının sağlık durumu ile ilgili bilgiler sunmak istedik.

  • Fanconi sendromu, bu köpeklerde görülebilen bir rahatsızlık türüdür. Proteinlerin ve şekerin anormal biçimde işlenmesini etkileyen bir hastalık olmaktadır. Bu hastalık köpeklerin böbreklerinde yayılım gösterir. Köpek, yaşama tutunmak için gereksindiği proteini idrar yolu ile vücudundan atmaktadır. Semptomları ise çok susama, idrara fazla çıkma ve idrar içerisinde yüksek şekilde glikoz bulunması durumu olmaktadır. Genel olarak 4-7 yaş arasındaki köpeklerde görülen bir hastalık olmaktadır. Fanconi sendromu rahatsızlığının çözümü hala yoktur. Gün içerisinde verilmekte olan 30 hap ile hastalığı yönetebilirsiniz.
  • İmmünoproliferatif sistemik bağırsak hastalığı da bu köpek ırkında çok görülür. Bizlerdeki bağırsak hastalığının bir benzeridir diyebiliriz. Köpeklerde görülen bu hastalık, tükettikleri besinlere göre kalıcı bir alerjik reaksiyon oluşumu manasına gelmektedir diyebiliriz. Bu hastalığın tedavisi de ilaç içermektedir kesinlikle.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Basenji köpek ırkı, ufak çocuklarla çok da iyi anlaşamaz ama yüksek enerjisi sayesinde yaşça daha ilerde olan büyük çocuklara iyi bir dost olabilmektedir. Yavruluk döneminden itibaren çocuklarla büyürse iletişimi de kuvvetli olur. Bu özel köpekleri sosyalleştirmezseniz kimseyle iyi anlaşamaz, aksi davranır.

Beslenme

Bu köpeklere kaliteli köpek maması vermelisiniz. Bu köpek ırkının beslenme gereksinimi için tavsiye edilen günlük miktar ise veteriner hekim tarafından belirlenmek zorundadır.  Bu köpeklerin yemekleri genelde iki öğün olarak verilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bakalım bugün sıkça sorulan sorular başlığımız altında hangi sorular var… İşte Basenji ırkına dair sorular!

Egzersiz Gereksinimi Olan Bir Köpek Irkı mıdır?

Bu köpekler aslında birer av köpeğidir. Günlük olarak egzersiz yapma gereksinimleri ise her zaman için vardır diyebiliriz. Onunla harika yürüyüşler yapabilirsiniz.

Eğitim Verilebilen Bir Köpek Irkı mıdır?

Bu köpekler pozitif yaklaşımla eğitilebilen canlılar olarak her daim dikkat çekerler. Onu övün ve ödüllendirin. Eğer kendinize eğitim verme konusunda yeteri kadar güvenmiyorsanız bir profesyonelden de yardım alabilirsiniz. Böylece köpeğiniz sözünüzü dinlemeye başlayacak demektir. Harika ama!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.