Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

English Foxhound (İngiliz Tilki Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
English Foxhound (İngiliz Tilki Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

English Foxhound yani tilki tazısı olarak bilinir. Doğal yetenekleri sayesinde tam bir av köpeğidir. Tilki tazısı adını karakteristik ve fiziksel özellikleri sayesinde almıştır.

English Foxhound Köpek Karakter Özellikleri

Doğuştan gelen korumacı iç güdüsü sayesinde sahibini içgüdü ile hareket ederek korur. Bunun için ek bir eğitim gerekmez. Foxhound ırkı insanlar ve hayvanlarla iyi anlaştığı için oldukça sosyal bir türdür. Aile köpeği olmaya uygun değildir. Bu nedenle bir ev içerisinde yaşaması yerine bahçe veya orman evlerinde yaşamaları onlar için gereklidir. Korumacı bir tür olduğu için hayatlarını yanında olan kişiyi koruması ile geçirir.

İngiliz ve Amerikan tilkisi olarak 2 farklı koşullarda gelişmişlerdir. İngiliz türü ev ve aile için uygun değildir. Ancak Amerikan tilkisi tam tersi olarak ev ve aile için uygundur. Hızlı, korumacı, sosyal bir tür olması ile bilinir. Uzun yıllar boyunca bu tür var olsa da karakter özellikleri çok fazla değişime uğramamıştır. İç güdüleri sayesinde çok cesur bir davranış sergiler. Birçok tür gibi oyun oynamayı ve hareket etmeyi çok sever. Bu yüzden fiziksel aktivite yapabilecekleri ortamlarda yetiştirilmesi oldukça gerekli ve önemlidir.

English Foxhound Köpek Tarihçesi

Adından da anlaşılacağı üzere İngiliz ırkıdır. Tarihleri o kadar eskiye dayanır ki 2. yüzyılda antik dönemde bu türün fiziksel görüntüleri ve karakteristik özellikleri anlatılmıştır. Dönemin yazarı Oppian (Oppianos) bu türü anlatan ilk yazar olarak bilinmektedir. Yazılarında geyik avlayan bir tür olduğundan bahsetmiştir. Bu türü farklı kılan olay döneminde bir tilki ve köpek karışımı olarak tanıtılmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Hangi Sebzeleri Yiyebilir?

Zaman içerisinde köpeğe benzeyerek günümüzde diğer köpek türleri gibi olmuştur. Göç ettiklerinden ötürü hava değişikliği, yaşam koşulları gibi nedenlerle köpeklere benzediği aktarılmıştır. Döneminde diğer hayvanları avlamak için eğitilir ve kullanılırdı. Bu türü tilkilerden ayıran bir özelliği ise koşuş şeklidir. Foxhound türü zikzak şeklinde koşarken tilkiler düz bir şekilde koşarlar. Ayrıca cins, 15. yüzyılda diğer türler ile çiftleştirildi ve 16. yüzyılda Amerika’ya gönderildi.

English Foxhound Köpek Fiziksel Özellikleri

Bu tür özellikle görünüşü ile dikkat çekmektedir. Dışarıdan göründüğü zaman avcı bir tür olduğu belli olmaktadır. Bu türün fiziksel özelliklerini şöyle sayabiliriz; bükülmüş ön ayaklar, uzun sırt, düz kafatası, küçük gözler, düz kaburga, kemerli burun, geniş ve hafif kavisli bir beli vardır. Ayrıca boyları 60 cm civarı ve kiloları 30 kg civarıdır. Bu özellikleri sayesinde diğer türlerden kolayca ayrılır.

English Foxhound Köpek Bakımı

Avcı köpeği olduğu için bu yönde geliştirilmesi gerekir. Yeteneklerini doğru bir şekilde kullanmasını sağlamak önemlidir. Bunun için bol fiziksel aktiviteye gereksinim duyar. Evde veya apartmanda yetiştirilmeye uygun bir tür değildir. Çok yediği için kilo almaya eğilimlidir. Fiziksel hareketler yaptırmak, oyun oynamak, sporcu hareketler gibi etkinlikler ile eğitilebilir.

Kesinlikle bağlanmamalıdır. Ancak toplumda gezdirildiği durumlarda köpek tasması takılabilir. Çünkü koruma iç güdüsü ile hareket ederlerse başkalarına zarar verebilirler. Özellikle orman veya kır evleri için ideal bir türdür. Düzenli olarak yıkamak, beslenmesini sağlamak gibi basit bakımlar yapılması yeterlidir.

English Foxhound Köpeklerde Beslenme

En çok protein ile beslenilmesi gerekir. Bunun nedeni bu türün çok fazla aktif olmasıdır. Aktifliği sayesinde bol enerji tüketir. Bol vitamin, bir miktar protein ile beslemek önemlidir. Protein ile beslemek için hazır köpek mamaları sunulmalıdır. Buna ek olarak, nadir şekilde sebze, et gibi besinler sunulabilir. Fit bir vücudu olduğu için yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekir. Çok protein çok enerji demek değildir. Enerji veren doğal mamalar ile beslemek en doğrusu olacaktır. Kaliteli köpek mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları Nelerdir?

English Foxhound Köpek Eğitimi

Bu türün eğitimi oldukça önemlidir. Eğitimi zor verildiği için onun isteği şeklinde eğitim verilmesi gerekir. Bol hareket ve aktiflik içeren eğitimler ile kolayca eğitim verilebilir. Bir av köpeği olduğu için çok fazla egzersize ihtiyacı vardır. Birçok köpek türüne verilen eğitim komutlarını bu tür daha zor yapmaktadır. Verilebilecek eğitimler şunlardır; temel ve ileri itaat eğitimi, koruma eğitimi, tuvalet eğitimi, şov eğitimi gibi eğitim türlerini öğrenebilirler.

English Foxhound Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Aktif bir tür olduğu için çocuklar ve diğer köpekler ile oldukça iyi anlaşırlar. Ancak bu durum diğer evcil hayvanlar için geçerli değildir. Evcil hayvanlar ile arası pek iyi olmayabilir. Başka bir evcil hayvanı olan bir evde yetiştirilir ise mutlaka tanıştırmanız gerekir. Tanıştırma aşamasında ve sonrasında bir süre için yanlarından ayrılmamanız önemli bir detaydır. Korumacı iç güdüsü ile saldırganlaşabilir. Yine de çok saldırgan bir tür olmadığından dolayı çok fazla bir korkuya gerek yoktur. Kısa sürede diğer hayvanlara da alışabilirler.

English Foxhound Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cinsle ilgili sıkça sorulan sorular:

English Foxhound Olası Sağlık Problemleri Var Mı?

Bu türde görülebilen bazı hastalıklar söz konusudur. Trombositopeni, kalça displazisi, von willebrand gibi hastalıkları olabilir. Kalça displazisi genetiktir. Bu yüzden atalarında olup olmamasına bakarak kolayca öğrenebilirsiniz.

English Foxhound Köpekler Hangi Aşıları Olmalı?

Düzenli aşılama her tür için oldukça önemlidir. Yılda bir defaya mahsus olarak kuduz aşısı yapılması gerekir. Buna ek olarak parazit aşısı ve veteriner önerisi ile (herhangi bir rahatsızlık veya bakım için) yapılması gereken aşılar olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.