Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Komondor Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Komondor Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bugünkü yazımızda Komondor ırkı olan köpeklerle alakalı birçok bilgi bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Komodor cinsi olan köpekler; her daim sakin, sabırlı ve sevgi doludur. Uysal türde köpekler olmaktadır. Tembel köpekler olduklarını ifade edebiliriz. Korumacı içgüdüsü yüksek olan bir köpek ırkıdır. Genel olarak uyuyan bir köpek ırkıdır. Aile üyelerine ve en çok da çocuklara karşı bir sevgi gösterisi yapar.

Yabancılara karşı mesafeli olduğu için tam bir aile köpeği olmaktadır. Sürüsünü de korumayı seven bir köpektir. Bacaklarının biçimi ve ağırlığı sebebiyle sürüye hasar vermek isteyen her yırtıcı bakımından bu köpekler tehlike oluşturur. Bir ayıya bile diklenebilir. Saldırısını genel olarak arka iki bacağı üzerine kalkıp uygular.

Diğer köpeklerle çok da sıkı bir iletişim kuramaz. Yalnız başına olması her zaman için çok daha mantıklı olacaktır. Bunun yanı sıra kedi gibi öteki evcillere alışma süreci de uzun sürer. Genel olarak anlaşsa bile bu durumdan ötürü çok da huzurlu hissetmeyecek demektir.

Tarihçesi

Daha önceden de söylediğimiz gibi, Komondor cinsi olan köpekler olağanın dışında tüylere sahip olmasıyla bilinir. Bireyler bu köpekleri birkaç su köpeği cinsine benzetir, fakat bu köpek ırkı bambaşkadır. Bu köpekler esasen bekçi ve çoban köpeği olmasıyla bilinir ve onları bu denli ilgi çekici yapan şey de hayvanın tüyleri olmaktadır.

Yırtıcı olan hayvanlar bu köpekleri koyun sanabilir. Böylece köpekler bu hayvan ırkını şaşkınlığa uğratabilir. Bu köpek ırkının geçmişi ile ilgili ortaya çıkan birkaç teori çeşidi vardır. Bazı kişiler bu köpeklerin ilk önce 896 tarihinde Macaristan dolaylarında Arpa Hanedanlığı’nın Macar Bozkırı yerine yerleştiğinde meydana geldiğini düşünmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Köpekler Adet Olur mu? Köpeklerde Adet Döngüsü Nasıldır?

Hatta bazı kişiler de, Moğolların 13. Yüzyıl zamanlarında Macaristan’ı fethinden sonraki dönemde Komondor cinsi olan köpekleri Macaristan taraflarına getirdiğine inanmaktadır. Günümüzde bu konuyla alakalı net bir bilgi yok; fakat bilinen bir şey var o da bu köpeklerin çok yetenekli olmasıdır. Hemen hemen her konuda kabiliyeti olan bir köpek ırkıdır.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpek ırkı, uzun tüyleri ile her zaman ilgi çekmeyi başaran bir cinstir. Gözleri ve burnu dahil olmak üzere, tüm vücudu ve suratı rastalı gibi görünen upuzun tüylerle çevrelenmiştir. Tüylerinin uzunluğu yirmi ila yirmi yedi santimetre kadar olmaktadır. Bahsi geçen bu tüyler iç ve dış kürkün karışımından oluşmaktadır.

Bu köpekler tüneller biçiminde aşağı doğru inmektedir. Dış kürkü ile iç kürkünün birbirinden ayrılması hemen hemen imkansız bir durum olmasıyla bilinir. Bahsi geçen bu iki kürk, bu köpekler için yırtıcıların saldırılarına karşı korunabilmek amacı ile evrimleşerek günümüze değin gelmiştir.

Kalın bir tüy tabakası olduğu için ısırık ve darbeleri görmezden gelebilmektedir. Fakat bu tüy tarzının oluşum süreci biraz uzun olmaktadır. Fakat yaşam süresinin yarısı kadarını tamamlamış olan bu köpekler her zaman bu tüylere sahip olarak dünyaya merhaba demektedir.

Son derece iri olan bir köpek ırkıdır. Dişi olanlarının boyu altmış beş ila yetmiş cm kadar olurken, erkekler dişi olanlara karşın biraz daha iri olur. Boyları yetmiş ila yetmiş yedi santimetre kadardır. Ağırlık bakımından da erkek olanı daha ağır olur. Erkek cinsi olan elli ila altmış kilo olurken dişi olanı kırk ila elli kilo olur.

Bu köpekler makas ağzı denilen ağız şekline sahip bir biçimde dünyaya gelir. Bacak kısmı ise iri ve kalın olur. Fakat arkada yer alan bacakları ön bacaklarına nazaran biraz daha iri biçimdedir. Bu ilgi çeken fiziksel durum da gerekli olduğu takdirde arka iki bacak arasında yer alan dengeyi sağlamak açısından yararlıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bullmastiff Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Kulak kısımları u biçiminde olur. Yatık kulaklara sahiptir. Kuyruk kısmı da yatık olur diyebiliriz. Bu köpekler esasen beyaz renkte görülür. Kum rengi ya da bej renkte de görülseler bile resmi biçimde onaylanan renk her zaman için beyaz olmuştur.

Tüylerinin beyaz olmasının en mühim olumlu yönü; koyun sürüsünün arasına girdiği zaman kurt ve tilki gibi avcı hayvanların onu sürüden ayırt edememesidir. Bu biçimde, koyun sürüsü bekçiliği bakımından önemli bir köpek ırkı olmuştur diyebiliriz.

Bakımı

Bu denli sık ve uzun tüylü olmasına karşın Komondor köpekleri hemen hemen hiç tüy dökmeyen bir cins olmasıyla bilinir. Ayda bir kez tüy kontrolü açısından veteriner hekime götürmeniz lazım gelecektir. Bu güzel köpek dostlarımızın tüylerini hiçbir zaman evde tarak ve fırçayla taramamalısınız.

Bu durum, köpeğinizin canını aşırı derecede acıtan bir şeydir. Bunu yapmanızın yerine; tüylerini el ile düzeltebilirsiniz. Veterinerin ayda bir kez bu köpeğin tüylerini kısaltması gerekir, kör düğümleri de çözmelidir. Çok uzun tüylere sahip köpekler olduklarından pire ve bit kontrolü de sağlanmak zorundadır.

Beslenmesi

Komondor ırkı olan köpekler, iri olduklarından enerji harcamasalar dahi çok yiyen köpeklerden biri olmaktadır. Enerji seviyeleri yüksek olsa bile oyuncu köpekler olmazlar. Koruma köpekleri biçiminde uzun senelerdir dağlarda ve ovalarda sürülerle beraber gezen bu köpekler mamaya karşı biraz temkinli olur.

Genel olarak kemik ve etle beslenir. Bu açıdan bu köpekler için her zaman yüksek protein içeren özel köpek mamaları vardır. Köpek mamalarının yanı sıra, haftada bir defa az yağlı et ve kemik verebilirsiniz. Eti azıcık pişirin ki parazit oluşumu azalsın.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla harika anlaşır. Ama köpeklerle pek iyi anlaşamaz. Hatta diğer hayvanlara karşı her zaman temkinli olan bir köpek ırkıdır. Bu nedenle onu ufak yaşları itibarıyla sosyal bir köpek formuna getirebilirsiniz. Böylece her şey daha iyi hale gelecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Aylarında Köpek Bakımı İpuçları

Sıkça Sorulan Sorular

Komondor köpek ırkı ile alakalı çok sorulan soruları ve cevaplarını sizler için bir araya getirdik, işte detaylar…

Eğitimi Nasıldır?

Bu köpekler zaten bekçi köpeği olduğu için eğitim konusunda herhangi bir sorun yaratmaz. Ama sabırlı olmanız gerekir. Sabırsız olursanız sorunlar çıkacak demektir, bunu istemezsiniz. O yüzden ona iyi bir eğitim vermenin yollarını aramanız gerekecek demektir.

Çok Uyur mu?

Bu köpekler genelde 8-12 saat kadar uyur. Bu kısa uyku onları gün boyunca koşturmacaların içerisine atar. Her zaman hareketli olan köpeklerdir, harika tüyleri ile ilgi çekmekte hiç zorlanmazlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.