Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bullmastiff Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Bullmastiff Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Yüksek koruma güdüsüne sahip olan Bullmastiff köpekleri özellikle de koruma ve bekçi köpeği olarak sıklıkla tercih edilen ırklar arasında yer almaktadır. Yabancılar ile pek iyi anlaşamamalarına neden olan bu koruma özelliklerinden dolayı sahiplerinden başka kimseye çok iyi şekilde güvenemezler. Bu nedenle de sahiplerinin sözünden çıkmamak için uğraşırlar ve sahiplerini koruma konusunda çok cesur şekilde hareket edebilirler.

https://www.youtube.com/watch?v=iymKnQcZSls

Bullmastiff Köpek Karakter Özellikleri

Duruşuna ve genel algıya oldukça ters olacak şekilde bu köpekler oldukça sakin bir ırktır. Her ne kadar dışarıdan bakıldığından saldırgan, kavgacı ve asi şekilde algılansalar bile bu köpeklerin genel karakterlerinin son derece uslu olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum elbette onların herkes ile iyi şekilde anlaşarak kısa sürede dostluk geliştirebilmesine olanak tanımaz. Bu köpekler özellikle de yabancılar ile iyi şekilde anlaşamazlar çünkü korumacı güdüleri nedeniyle sahiplerine karşı olası her tehlikeyi gözden geçirirler. Bu durumda da yabancılara karşı temkinli yaklaşırlar ve tehdit olarak algılarlarsa yabancılara karşı agresif bir tutuma sahip olmaları da olasıdır.

Baskın bir karakteri olan Bullmastiff köpeklerinin eğitimi sırasında dominant olduğunuzu göstermeniz şarttır. Sizi dinlemesi ve eğitimlerini iyi şekilde alması için köpeğinizin sizden daha üstün olduğunu gösterecek herhangi bir davranışa izin vermemeniz gerekir. Örneğin eğitim sırasında onun yaptığı davranışları uyarmanız, cezalandırmadan onun hareketinin yanlış olduğunu baskın gelerek göstermeniz önemlidir.

Son derece dikkatli olan bu köpekler etraftaki kokulara, seslere ve görüntülere çok iyi şekilde odaklanırlar. Özellikle de ortamda yabancı biri varsa bu köpekler tüm dikkatlerini ona verebilirler. Yabancının oturmasından ses tonuna kadar her bilgiyi analiz eder ve bir tehdit olup olmadığını algılamaya çalışırlar. Bu yüzden de dikkatlerinin genellikle koruma ve tehditleri algılamaya yönelik olduğu söylenebilir.

Pek oyuncu olmayan bu köpekler ile iletişim kurmak için eğitimleri ya da oyunları tercih etmek çok olumlu sonuç vermeyecektir. Onlar sahiplerine güvenmek ve onları korumak ister. Köpeğiniz ile iletişiminizi iyi şekilde sağlamak isterseniz onun bakımına özen göstermeniz, onu sevdiğinizi belli etmeniz gerekir. Pek oyuncu olmayan bu köpekler egzersizlerden keyif alsalar da pek egzersiz ihtiyaçları ve istekleri olduğu söylenemez.

Bullmastiff Köpek Tarihçesi

Mastiff ve Bulldog melezi olarak ortaya çıkan Bullmastiff köpeklerinin kökeni 19. yüzyıl gibi yakın bir geçmişe sahiptir. Bu köpekler henüz yeni ırklardan biri olsalar dahi iki ırkın da karakter ve görünüş özelliklerini iyi şekilde kendilerinde taşırlar. İlk dönemde yetiştirildiği alanın sahiplerinin bölgesini korumak, farklı avcıların izlenmesini sağlamak ve kaçak avcıların yakalanmasına katkıda bulunmak amacı ile tercih edilen bu köpekler günümüzde hala bekçi ve koruma köpeği olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Poodle (Kaniş Köpeği) Irkı, Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?

Bullmastiff Köpek Fiziksel Özellikleri

Dev ırklar arasında yer alan Bullmastiff köpeklerinin erkekleri dişilerden daha iri yapıda olabilir. Bu köpeklerin erkekleri ortalama 63 – 69 cm yüksekliğe erişebilir ve 50 – 60 kilogram ağırlığında olabilir. Dişiler ise erkeklerden daha kısa ve daha hafif olsa da yine de ortalama 61 – 66 cm yüksekliğe ve 45 – 54 kilogram ağırlığa sahip olmaları mümkündür. Yani bu köpekler oldukça iri yapıdaki dev ırklardandır ve bunu her halleri ile belli ederler.

Kısa tüylü olan Bullmastiff köpeklerinin tüyleri tek katmanlı, parlak, sık ve düzdür. Aşırı tüy dökmeyen bu köpeklerin tüylerinin doğal, sağlıklı ve canlı görünümünü koruması için bakımının da düzenli olması şarttır. Farklı renklerde olabilen kürkleri kaplan desenli, sarı ya da kızıl renkte olabileceği gibi yüzleri de siyah lekeli olabilir.

Kırışık bir yüze sahip olan bu köpeklerin yüzleri oldukça geniştir ve kafaları da vücutlarına orantılı şekilde büyüktür. Burunları basık ve siyahtır. Gözleri genellikle koyu kahverengidir ve düşük, V şeklinde kulakları vardır. Genellikle koyu renkli olan kulaklar orta büyüklüktedir.

Bullmastiff Köpek Bakımı

Kısa tüylü bir yapıya sahip olan bu köpekleri orta derece dökülebilir. Köpeğinizin dökülen tüylerini düzenli şekilde tarayarak toplamanız önerilir. Eğer köpeğinizin dökülen tüylerini toplamazsanız bu durumda tüyler cansız, mat ve soluk bir görünüme sahip olabilir. Bunu önlemek adına tarama sıklığını haftada birkaç kez olacak şekilde ayarlamanız ve bu düzeni daimi kılmanız gerekmektedir.

Tıraş ihtiyacı olmayan bu köpeklerin tüyleri gerekli görüldükçe yıkanarak temizlenebilir. Köpek sıvı şampuan ve su ile tüylerinin yıkanması problem değildir. Bu nedenle de köpeğinizin tüylerinin kirli olduğunu fark ettiğinizde onu yıkamanız gerekir. Dev ırklar arasında yer aldığından dolayı onu yıkamak her zaman kolay olmayabilir. Bu durumda köpeğinizin çok pis olmadıkça kuru şampuanları ya da nemli ve temiz bezleri de temizlik amacı ile tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Beyaz Tüylü Köpek Irkları

Köpeğinizin ağız ve diş sağlığını korumanız için onun dişlerini düzenli şekilde fırçalamanız gerekmektedir. Dişleri fırçalamak için köpeklere özel üretilen diş fırçalarını ve diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Bu ürünler köpeğinizin dişlerinde tartar, plak ve çürük oluşumunu engeller. Bu sayede daha sağlıklı dişlere kavuşması da mümkün olabilir. Ayrıca köpeğinizde oluşabilecek olan ağız kokusu da düzenli fırçalama ile giderilebilir. Köpek diş bakım ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Tırnakların kısa tutulması ve düzenli şekilde kesilmesi gerekir. Tırnakların bir yere takılıp kırılmasını ya da kopmasını önlemeniz için bazen haftada bir olacak şekilde bile tırnakları kesmeniz önerilir. Eğer tırnakların uzadığını fark ederseniz geciktirmeden kesmeniz önemlidir. Bu sayede büyük tırnaklarının bir yere takılıp kırılması ya da kopması önlenebilir, size ya da evdeki eşyalara yanlışlıkla dahi olsa uzayan tırnakları ile zarar vermesinin önüne geçilebilir. Tırnak bakımı için köpek tırnak makası kullanmanız çok önemlidir.

Bullmastiff Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Yabancılarla ve diğer köpeklerle pek iyi anlaşamayan Bullmastiff köpekleri çocuklarla ve farklı evcil hayvanlarla anlaşma konusunda sıkıntı yaşamazlar. Bu köpekler genel anlamda uysal karaktere sahip olmalarına rağmen baskın koruma güdüleri nedeniyle diğer köpekleri ya da yabancı kişileri bir tehdit olarak algılayabilecekleri için kimi zaman yabancılarla ve diğer köpeklerle anlaşmada sorun yaşayabilirler. Oldukça dikkatli bir yapıya sahip olduklarından dolayı öncelikli olarak inceleme yaparlar ve bir tehdit algılamazlarsa sorunsuz şekilde iletişim kurabilirler.

Çocuklarla anlaşma konusunda oldukça başarılı olan Bullmastiff köpekleri her ne kadar oyuncu bir karaktere sahip olmasalar bile çocuklarla ilgilenmekten keyif alırlar. Onlarla oyun oynamak, çocukları korumak ve onların yanında bir koruma gibi beklemek Bullmastiff köpekleri için adeta keyifli bir görevdir. Çocuklarla anlaşma konusunda hiçbir sorunlarının olmadığı söylenebilir.

Farklı evcil hayvanlar ile iyi anlaşabilen bu köpeklerin genel karakteri dominant olduğundan kedi gibi inatlaşabilecekleri hayvanlarla beraber yaşadıklarında aralarında ufak kavgaların olması olasıdır. Ancak yine de Bullmastiff köpekleri beraber yaşadıkları ve tanıdıkları kedilere ya da farklı evcil hayvanlara zarar vermek niyetine sahip olmadığından onlarla yaşadığı kavgalarda dahi fevri şekilde hareket etmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ibizan Hound Köpek Irkı (İbiza Tazısı) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bullmastiff Köpeklerde Beslenme

Dev ırklar arasında yer alan bu köpeklerin çok fazla yemesi ve dolayısıyla çok fazla enerji alması olasıdır. Bu köpeklerin yeme düzenlerinin gün içinde belli aralıklarla olması önemlidir. Örneğin günde iki öğün vermek yerine dört öğün köpek maması vermeniz hem köpeğinizin kendini rahatsız hissetmesini önler hem de gün içindeki aktifliği dolu midesi nedeniyle kısıtlanmaz.

Bu köpekler pek oyuncu olmadığından ve egzersizleri de pek sevmediğinden kimi zaman tüm günü yatarak geçirebilmeleri olasıdır. Eğer köpeğinizin genel yapısının tembel olduğunu biliyorsanız bu durumda sağlığını etkilememesi için gerekli besin içeriklerini yeteri kadar tüketmesini ancak çok fazla yememesini sağlamanız gerekir. Çok fazla yiyen Bullmastiff köpeklerinin kilo alma eğilimi söz konusu olabilir. Zaten dev ırklar arasında yer alan bu köpeklerin aşırı yemeye yatkın olması onların kilo almaya da yatkın olduğunu gösterebileceğinden köpeğinizin beslenme düzenini farklı koşullara göre değerlendirmeniz ve düzenlemeniz önerilir.

Yaş, ırk, cinsiyet, kilo, günlük aktiflik, olası rahatsızlıklar gibi pek çok durum değerlendirildikten sonra doğru bir beslenme programı hazırlamak mümkün olabilecektir. Köpeğinizin eksiksiz şekilde beslenmesini, sağlığının korunmasını ve olası rahatsızlıkların önlenmesini istiyorsanız beslenme programını veterineriniz ile hazırlamanızda yarar vardır.

Bullmastiff Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sert görünüşü ve korumacı yapısı ile öne çıkan Bullmastiff köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Bullmastiff Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Mide dönmesi, kalça displazisi, dudak uçuğu ve göz hastalıkları gibi farklı pek çok rahatsızlığa karşı yatkınlığı olan bu köpeklerin kontrollerinin düzenli olması, egzersizlerinin çok zorlayıcı olmaması ve olası rahatsızlıklar için yeterli beslenmenin sağlanması gereklidir.

Bullmastiff Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 yıl kadar ömre sahip olan bu köpeklerin genel yaşam sürelerin 10 yıl ve daha az olacak şekilde tanımlanmaktadır. Ona daha uzun ve sağlıklı bir yaşam verebilmek için köpeğinizin her türlü bakım detayına özenle dikkat etmeniz gerekir.

Bullmastiff Köpeklerinin Kötü Huyları Nelerdir?

Özellikle de horlama ve aşırı salya akıtma huylarına sahip olan bu köpeklerin sahip olduğu bu iki kötü huyun önlenmesi için herhangi bir eğitim ya da tedavi uygulanamadığından köpeğinizin kötü huylarına adapte olmanız gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.