Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Sahibini Neden Isırır? Köpeklerin Sahibini Isırma Nedenleri

Abone Ol 
Köpek Sahibini Neden Isırır? Köpeklerin Sahibini Isırma Nedenleri

Köpek sahibini neden ısırır? Genelde köpeklerin sahiplerini ısırmayacağı düşünülse de de ısırmak köpekler için içgüdüsel bir davranıştır. Peki, köpeklerin sahibini ısırma nedenleri neler?

Köpek Sahibini Neden Isırır?

Siz de köpek sahibini neden ısırır diye merak ediyor olabilirsiniz. Köpekler, ısırma eylemini gerektiği zaman sahibine karşı bile gösterebilir. Bu davranış, her zaman için köpeğin eğitimsiz, saldırgan veya psikolojisinin bozuk olduğu anlamına gelmez. Sahibini ısırma davranışı, sadece saldırgan olarak gördüğümüz ırklarda değil, küçük ırklarda da bulunabilir. Gelin, birlikte bunların nedenlerine bakalım.

Köpekler, hemen hemen tüm eylemlerini gerçekleştirirken ağızlarını kullanırlar. Yavrularını taşırken, yavrularına yemek taşırken, bir yerden bir yere eşya taşırken ve kendilerini temizlerken…  Nasıl biz her işimizi elimizle yapıyorsak onlar için de en işlevsel organı ağızlarıdır. Biz nasıl kendimizi korumak ve savunmak için ellerimizi kullanıyorsak, onlar da ağızlarını kullanırlar.

Bir köpek sizi şiddetli bir şekilde ısırıyorsa, herhangi bir durum karşısında sinirlenmiş ve kendini tehlike altında hissetmiş olabilir. Böyle bir durumda köpeğim beni ısırdı diye düşünmek yerine acaba ben ne yaptım da köpeğim beni ısırdı diye düşünmek çok daha uygun olacaktır. Eğer köpeğiniz sizi şiddetli ısırmıyorsa, muhtemelen oyun oynamak istiyordur ya da bu davranışını yanlışlıkla yapmıştır.

Saldırgan köpekler, çevresindeki insanları, hayvanları ve nesneleri ısırabilirler. Köpeklerin saldırgan olmasının birçok sebebi vardır. Bu sebepler, korku ve endişe kaynaklı, eğitimsizlik, sosyal çevresinin düzgün olmaması, hormonal, travma sonrası davranış bozukluğu, genetik ve nörolojik olarak sıralanabilir. Köpeğiniz tarafından, onu sinirlendirmediğiniz halde ısırılıyorsanız bu nedenleri göz önünde bulundurmalısınız.

Isırma davranışının nedenini saptadıktan sonra bununla ilgili bir terapiye gidebilirsiniz. Köpekler sahibini neden ısırır? Sevimli dostlarımız bizi asla bir sebebi olmadan ısırmazlar. İnsanların aksine, köpekler birine zarar vermekten zevk almaz, ya da intikam nedir bilmezler. Muhakkak bir sebebi vardır. Bu sebebi yeteri kadar gözlem yaparak anlayabilirseniz sevimli dostunuzla çok daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. Eğer ısırma davranışının nedenini saptayamazsınız, muhtemelen nörolojiktir. Nörolojik nedenler de idiopatik saldırganlık ve rage sendromuna bağlıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Retriever Irkı Hakkında Temel Bilgiler

Tüm hayvanların arasında en sadık olarak bilinen köpekler, yukarıda saydığımız nedenlerden birini barındırdığı zaman ısıracağı kişi hakkında seçim yapmaz. Yani bir yabancıyı, çocuğu, eşyayı hatta sahibini bile ısırabilir. Bunun gibi durumlarda sevimli dostlarımızı sadakatsizlikle suçlamamalıyız. Çünkü bütün köpeklerde ısırma davranışı vardır. Isırmanın şiddeti köpeğin ırkına ve boyutuna göre değişebilir.

Köpek sahibini neden ısırır? Dünyadaki istatistiklere baktığımızda, kendi köpekleri tarafından ısırılan insanların sayısı azımsanacak bir sayı değildir. Bu yüzden de bazı saldırgan ırkların bakılması yasaklanmıştır. Tabii ki de sadece saldırgan ırklar tarafından ısırılma olasılığınız yoktur.

Yasak olmayan, herhangi bir saldırganlık davranışı bulunmayan köpeğiniz ile son derece uyum içerisindeyken bir anda sizi ısırabilir. Örneğin, köpeğiniz sokakta başka bir köpeğe sinirlenmişken ona dokunursanız sizi ısırabilir. Bu örneği çok sinirli bir insanın, sinirliyken ona bir şey dediğinizde dönüp size bağırmasıyla bağdaştırabiliriz. Aslında bunu size bilerek yapmamıştır. Ya da köpeğinizi veterinere götürdüğünüz zaman, stres altında olduğu için, onu tutarken sizi ısırabilir. Bunun gibi durumlarda önlem almakta fayda vardır.

Köpeğiniz, başka bir köpekle zıtlaşırken onlara el ile müdahale etmemeyi ve veterinerde köpeğinizin ağzını uygun bir şekilde bağlamayı deneyebilirsiniz. Böylelikle köpeğiniz sizi istemeden dahi olsa ısıramayacaktır.

Tabii ki köpeklerin ısırma davranışlarını sadece bu örneklerle sınırlandırmak doğru değildir. Köpeklerin saldırganlık durumunun çok sık olduğu hatta iyileşeceği yerde çok daha kötüye gittiği durumlar da vardır. Durum böyle olduğu zamanlarda muhakkak bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. Aksi takdirde köpeğiniz, çevreniz ve sizin için tehlike unsuru haline gelebilir.

Köpeğinizi kazanmak istiyorsanız, ısırma davranışı gösterdiğinde ona şiddet göstermemelisiniz. Aksi takdirde çok daha fazla saldırganlaşmasına sebep olabilirsiniz. Her köpeğin bir sabrı vardır ve bu sabır herhangi biri tarafından aşılınca ısırabilirler. Bu doğal bir davranıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sibirya Kurdu Yavru Bakımı Nasıl Olmalı?

Aynı şekilde, heyecanlıyken ve stresliyken de istemeden sahiplerini ısırma davranışı gösterebilirler. Ancak bu davranış, devamlılık gösterip alışkanlık haline gelen davranışlar değildir. Anlık ısırmalar ile alışkanlık haline gelen ısırma davranışlarının arasındaki farkın bilinmesi çok önemlidir. Bu fark köpeğinizin saldırgan olup olmadığını belirler.

Köpeklerin Isırmasına Neden Olan Yanlış Liderlik Davranışları

Köpek sahibini neden ısırır? Köpeklerin ısırmasına neden olan bazı davranışlar:

  • Sevimli dostlarımızın, kritik period diye adlandırılan bir süresi vardır. O süreyi, sağlıklı bir şekilde geçirmedikleri zaman, büyüdüklerinde ısırma, hırlama gibi saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Bu davranışlar çoğunlukla yanlış liderlik olarak adlandırdığımız hareketlerdir.
  • Yiyecek sahiplenme olarak adlandırdığımız yanlış liderlik türünde, köpekler yemek yerken yanına yaklaşan insanlara ve hayvanlara sinirlenebilir. Bu sinirlenme sonucunda ısırma davranışı gerçekleşebilir.
  • Obje sahiplenme olarak adlandırdığımız yanlış liderlik türünde, köpekler etrafındaki herhangi bir nesneyi sahiplenir. O nesneyi almak isteyen tüm insanlara ve hayvanlara saldırganlık gösterirler.
  • Canlı obje sahiplenme olarak adlandırdığımız yanlış liderlik türünde, köpekler evdeki bir insanı ya da hayvanı sahiplenirler. Onların yanına kimseyi yaklaştırmaz, onları kimseyle paylaşmak istemezler. Haliyle bu durumda saldırganlık davranışı görülebilir.
  • Alan sahiplenme olarak adlandırdığımız yanlış liderlik türünde, köpekler yaşadıkları yerdeki belli bir alanı sahiplenirler. Bu alan bir yatak, oda, bahçe ya da paspasın üstü bile olabilir. Herhangi biri ya da bir hayvan bu alana yaklaştığı zaman ona saldırabilir.
  • Vücudunu sahiplenme olarak adlandırdığımız yanlış liderlik türünde, köpekler vücutlarındaki belli bir yeri ya da birkaç yeri benimser. O bölgelere biri dokunmaya çalıştığı zaman ısırma davranışı gösterebilirler.
  • Bu tür saldırganlıklar ile karşılaşmamak için, sahiplendiğiniz köpeği annesinin yanından aldıktan sonra yani “kritik period” dediğimiz dönemde köpeğe gerekli eğitimler verilmeli ve sağlıklı bir ortamda yetişmesi için çaba sarf edilmelidir. Kritik period döneminde bu şartları sağlayamadığınız zaman, sonraki süreçlerde çok daha fazla zorlanacaksınızdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeğiniz Isırıyorsa Bunları Unutmayın!

Köpek sahibini neden ısırır diyenler için şu bilgilerden de söz etmemiz gerek. Sevimli dostlarımıza saldırganlık gibi durumlarda, terapi desteğinin yanında eğitim de aldırabilirsiniz. Ancak köpek eğitim kurumlarını ya da eğitmenlerini de doğru seçmekte fayda vardır. Maalesef çoğu kurum “eğitmenlik” adı altında para tuzağı olarak bilinir. Bazı kurumlarda ise köpeklerinize eğitim adı altında şiddet gösterebilirler. Bu durumlardan kaçınmak için araştırmalarınızı kapsamlı bir şekilde yapmalı ve köpeğinizi güvenilir bir yere teslim etmelisiniz.

Özellikle “getirin o köpeği bize söz dinlememek neymiş görsün” gibi çirkin bir dille konuşan eğitmenlerden uzak durmanızı öneririz. Çünkü her şeyim temeli olduğu gibi eğitimlerin de temeli sevgi ve hoşgörüdür. Sevimli dostlarımızı eğiteceğiz diye çok daha kötü bir hale gelmelerine neden olmak en son isteyeceğimiz şey olur.

Saldırganlık konusunda bir başka dikkat etmeniz gereken husus ise, sahipleneceğiniz köpeği güvenilir bir yerden almanızdır. Çünkü tüm bu saydığımız saldırganlık nedenleri dışında genetik ve nörolojik etkenler de çok önemlidir.

Sahiplenilecek köpeğin geçmişi iyice araştırılmalı, ona göre bir karar verilmelidir. Aynı zamanda köpeklerin genleri ile oynayarak onlardan gelir elde eden insanlardan da köpek alınmamalıdır. Çünkü bu köpeklerin davranış ve nörolojik bozuklukları olabilir. Size son derece sadık kalacak dostunuzla yıllarca huzurlu bir şekilde yaşamak varken kendinize ve köpeğinize neden eziyet edesiniz ki?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.