Köpek Havlaması Neye İşarettir? Köpekler Neden Havlar?
Köpek havlaması neye işarettir diye merak ediyor olabilirsiniz. Köpekler, sevecen halleri ve enerjileriyle dünya üzerinde en çok sahiplenilen evcil canlı türüdür. Yıllardır hayatın her anında olan sevimli köpekler, zaman içerisinde çobanlık, bekçilik gibi görevlerde yer almışlardır. Köpekleri öne çıkaran en önemli özelliklerinden bir tanesi havlamalarıdır.
Köpek Havlaması Neye İşarettir?
Köpek havlamasının net ve kesin bir sebebi bulunmamaktadır. Yani köpek havlaması, köpeklerin yaşadıkları olayları, içinde bulundukları durumu, duygu ve düşünceleri dışa vurma şeklidir. Köpek havlaması aslında bir tür konuşma olarak da adlandırılabilir. Ancak bazı zamanlarda köpek havlama sesi artıyor ve içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Peki, köpek havlaması neye işarettir?
Köpek havlaması, köpeklerin çeşitli durumunda kendilerini ifade etmek için başvurduğu yöntemdir. Köpek havlaması çeşitli zamanlarda ve durumlarda görülebildiği için farklı anlamlara gelmektedir. Köpek havlamasına bir anlamda köpek sesi de denilebilir. Köpek sesleri ise çoğu zaman insanların rahatsız olduğu gürültü olarak bilinir. Ancak bu ses bazen köpeklerden gelen bir yardım çığlığı olabilir. Yani bu ses sahibine haber vermeye, kendini ifade etmeye ve yardım isteme anlamına gelebilir.
Köpekler Neden Havlar?
Köpek havlaması neye işarettir? Köpek havlaması, çeşitli anlamlar içerebilir. Kimi zaman köpeğin aç olduğu veya susuz kaldığını kimi zaman ise tehlikeli bir anında sahibinden yardım istediği ifade edebilir. Bu gibi durumlarda köpeğin sahibi, köpeğe kızmamalı ve kulak kabartarak onun ne söylemeye çalıştığını anlamalıdır. Köpeğiniz acıktıysa; ona besleyici ve lezzetli köpek mamaları sunmalısınız.
Köpek havlaması, çok normal bir durumdur ve havlamanın durdurulması imkansızdır. Ancak köpeğe verilen çeşitli eğitimlerin sayesinde havlama anlaşılabilir bir hale getirilebilir.
Köpekler enerjik yapıları gereği sürekli hareket halinde olur ve oyun oynamayı çok severler. Bunun yanı sıra sürekli hareket halinde olmaları, köpeklerin sağlığı ve huzuru için çok önemli bir yere sahiptir. Sürekli hareket eden ve oyun oynayan köpekler dinç olurlar. Böylece hem psikolojik hem de fiziksel olarak sağlıklı hissederler.
Oyun oynamayı isteyen köpek, sahibine doğru gelerek çeşitli sesler çıkartır. Çoğu zamanda havlayarak sahibinin onunla oyun oynamasını isterler. Böyle durumlarda köpek istediğini yaptırana kadar sürekli havlar. Bu tarz bir durumla karşılaştığınızda eğlenceli köpek oyuncakları ile köpeğinizin iyi vakit geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Köpeklerin sahiplerine havlamalarının yanı sıra dışarıya çıktıklarında çevrede gördükleri diğer köpeklere de havlarlar. Bunun sebebi ise onları oyuna davet etmektir.
Köpeklerin Havlama Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerin havlaması neye işarettir? Köpekler bir diğer havlama nedeni ise çok duygusal canlılar olmalarıdır. Köpekler yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar ve sahipleri tarafından hep ilgi ve oyun beklerler. Sahibi ilgilenmese psikolojileri son derece kötü etkilenir. Normal şartlarda çok sakin ve sevecen bir yapıda olan köpekler, uzun süre yalnız kaldıklarında strese girebilirler. Stresle beraber asileşen köpek ise sürekli havlar ve saldırgan hareketler gösterir. Bu tür durumların yaşanmaması için köpeğe gereken sevgi ve ilgi gösterilmeli, uzun süre yalnız bırakılmamalıdır.
Köpekler, insanlardan daha farklı olarak içgüdüleriyle hareket ederler. Bu sebeple de algıları çok daha değişik çalışır. Mesela köpekler bir tehlike yaşanacağı zaman bunu önceden sezerler. Bu anlarda ise köpek havlaması sık sık duyulabilecek bir uyarı yöntemidir. Tehlike altında olduğu hisseden köpekler sürekli havlar ve tepki gösterir. Bu da köpek havlamasının tehlikeli durumlara karşı gösterdiği cesaret olarak anlaşılabilir.
Köpekler acıktıkları zamanda havlamaya başlarlar. Köpeklerin çoğu acıktığı zaman hırçın ve asi davranışlar gösterirler. Sürekli havlamaya başlayarak, sahibine acıktığını veya yemek saatini hatırlatıyor olabiliyor. Eğer köpek seri bir şekilde havlıyorsa bu onun acı veya ağrı hissettiği anlıma gelebilir. Bu şekilde havladığı zaman köpeğin yanına gidilmeli ve kontrol edilmelidir. Köpek aynı şekilde havlamaya devam ederse ve neden havladığı anlaşılamazsa bir veterinere danışmak çok doğru olur.