Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Abone Ol 
Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde orta kulak iltihabı oldukça yaygındır. Bizi etkileyen bazı hastalıklar evcil hayvanlarda da kendini gösterebilir. Bunlardan biri olan orta kulak iltihabıdır.

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nedir?

Köpek otitisinde, hayvanın bazı karakteristik semptomları vardır. En belirgin olanlardan biri, kulağı pati ile çok fazla kaşımak ya da duvarlara ya da mobilyalara sürtmektir. Köpeklerde orta kulak iltihabı büyük rahatsızlık gösterir ve genellikle kaşıntı veya ağrıya neden olur.

Köpeklerde orta kulak iltihabının birkaç nedeni vardır. Tedavinin doğru ilaçla yapılması için hastalığı neyin tetiklediğini bulmak önemlidir.

Travma, banyo yaptıktan ve tımarlandıktan sonra veya kulağı pamuklu çubuk ya da cımbızla temizledikten sonra olabilir. Bu eylemler, yaralanmalara yol açabilir ve gelecekte köpeklerde orta kulak iltihabı olmasına neden olabilir.

Köpeklerde kulak iltihabı, örneğin su ile sürekli temas halinde olan, yağmurda oynayan ve yüzme havuzlarına giren köpeklerde de yaygın olabilir. Bölge kurutulmadığında bakteri ve mantarların çoğalmasına neden olur. Bu yüzden köpek kulak enfeksiyonlarına farklı ajanlar neden olabilir.

Köpeklerde orta kulak iltihabı için ilaçlar bu faktörlere bağlı olarak değişir. Bu nedenle doğru teşhis için köpeği veterinere götürmek gerekir. Uygun olmayan ilaçların kullanılması, yan etki riskleri sunmanın yanı sıra, durumu tedavi etmeye yardımcı olmaz ve evcil hayvan hastalıktan muzdarip olmaya devam edebilir.

Köpeklerde otit tedavisi ve bunun köpeğinizde nasıl önleneceği hakkında daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cairn Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Köpek kulak enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler, antifungaller, antiinflamatuarlar ve seruminolitikler kullanılır. Çoğu ilaç, doğrudan köpeğin kulağına uygulanması gereken solüsyonlarda bulunan harici kullanım içindir. Bununla birlikte, bazı durumlarda veterinerin hap önermesi mümkündür, ancak bu daha nadirdir.

Bu tür ilaçlardan birini reçete etmeden önce veteriner hekim, ilacı uygularken kiri içeriye itmemek adına yerini gözlemlemek ve bölgeyi temizlemek için bir otoskop (köpeğin kulak kanalını gözlemleyen bir cihaz) ile muayene etmelidir.

Köpeklerde orta kulak iltihabı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır:

Natalene

Mantar enfeksiyonları, parazitler veya bakterilerin neden olduğu kulak enfeksiyonlarının tedavisi için reçete edilen topikal bir antibiyotiktir. Bu yüzden köpekleri, kedileri ve atları tedavi etmek için kullanılabilir.

Othodem

Otodem, cilt ve kulak enfeksiyonlarının tedavisi için önerilen bir ilaçtır. Mantar enfeksiyonları, parazitler ve bakterilerin neden olduğu kulak enfeksiyonları için reçete edilebilir. Kulak kanalı temizlendikten sonra uygulanması gereken haricen kullanılan bir ilaçtır.

Otogarde

Köpeklerde ve kedilerde otitis tedavisinde kullanılan antimikrobiyal, antifungal, antiinflamatuar ve anestezik bir ilaçtır.

Doksifin

Doxifin, köpek kulak enfeksiyonları da dahil olmak üzere köpekleri ve kedileri etkileyen çeşitli hastalıkların tedavisi için önerilebilecek topikal bir antibiyotiktir.

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı İçin Neler Yapılabilir?

Bazı insanlar köpek kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için ev yapımı tarifler kullanır. Bu tariflerde elma sirkesi, yeşil çay, badem yağı, tuzlu su ve bazı iltihap önleyici ve antiseptik özelliklere sahip diğer maddeler kullanılır.

Bununla birlikte, bu ev ilaçlarını kullanmak, durum için tedaviyi garanti etmez. Görüldüğü gibi, köpeklerde otit için en iyi çare, nedene uygun olandır. İdeal olan, hayvanı veterinere götürmektir, çünkü bu uzman hangi ilacı yazacağını bilecektir. Ev ilaçları tamamlayıcı olarak kullanılabilir, ancak olasılığı doktora danışılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaşlı Köpek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı En Çok Hangi Irkları Etkiler?

Bu tür kulak iltihabını tetikleyebilecek çeşitli faktörler olduğundan, tüm köpekler kulak enfeksiyonlarından muzdarip olabilir. Bununla birlikte, bazı ırklar kulak anatomisi nedeniyle soruna daha duyarlı olabilir. Örnekler, sarkık, tüylü veya daha uzun kulakları olan köpeklerdir.

En yaygın ırklar şunlardır:

  • Cocker Spaniel
  • Basset Hound
  • Golden Retriever
  • Daksund
  • İrlandalı Setter
  • Labrador köpeği
  • Alman Kurdu

Hastalık tüm hayvanları etkileyebileceğinden, doğru bakım ve uygun hijyen ile bu köpeklerde veya diğer herhangi bir cinste durumun önlenmesi mümkündür. Bunun için köpek kulak bakım ürünleri mutlaka kullanılmalıdır.

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Önlenir?

Köpek kulak enfeksiyonlarının ana nedenlerinden biri, uygun olmayan ürünlerin kullanımı, temizlik eksikliği, pamuklu çubuk ve cımbız kullanımı veya banyolarda köpeğin kulağına su ve sabun bulaşmasına neden olabilecek yetersiz hijyendir.

Bu nedenle köpek kulak enfeksiyonlarını önlemek için köpeğin hijyenine dikkat etmek şarttır. Bunun için ideal olan köpeğin kulağına banyo öncesi su ve sabun girmesini engellemek için pamuk koymaktır. En uygun pamuk, hastanelerde yara pansuman ve hijyen için sıklıkla kullanılan daha kuru bir pamuk türü olan hidrofilik pamuktur.

Hijyene ek olarak, otitis semptomlarının farkında olarak köpeği periyodik olarak veterinere götürmek önemlidir.

Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde orta kulak iltihabının ana belirtileri şunları içerir:

  • Hoş olmayan veya güçlü koku
  • Kulaklarda salgı (irin ve kulak kiri)
  • Kulak bölgesinde kızarıklık
  • Davranış değişikliği
  • Yoğun kaşıntı
  • Ağrı belirtileri (sürekli eğik baş ve umutsuzluk)
  • Başını sürekli sallama.

Bir evcil hayvana sahip olmak bir zevktir, çünkü onlar çoğu zaman yol arkadaşımızdır. Ancak sevgiye ek olarak, bakıma da ihtiyaçları vardır. Bu nedenle her hayvan sahibi, olası belirti ve semptomlara dikkat ederek evcil hayvanlarının sağlığı ile ilgilenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bandogge Mastif Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Köpeğinizde bir sorun olabileceğini fark ettiğinizde, bir veterinerden tavsiye alın ve ona kendi başınıza ilaç vermeyin. Yetersiz ilaçların veya evde tedavilerin kullanılması, duruma bağlı olarak rahatsızlığı daha da kötüleştirebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.